Beginnen met leidinggeven is een spannende fase in je carrière. leidinggeven

Beginnen met leidinggeven is best pittig, toch?

Leestijd: 3 minuten

Het avontuur van leidinggeven gaat meestal samen met een flinke dosis spanning. Het is een fase waarin er in korte tijd veel op je afkomt.

Het management verwacht resultaten van je en je teamleden vragen om je persoonlijke aandacht. Het is cruciaal dat je hen motiveert en problemen, zowel groot als klein, voor hen oplost. Waarschijnlijk heb je zelf ook hoge verwachtingen van jezelf wanneer je begint met leidinggeven.

Van expert naar leidinggevende

Voorheen excelleerde je in je vakgebied en kende iedereen je als een betrouwbare professional. Dit gaf je zelfvertrouwen, maar toch voelde je ook dat het tijd was voor een nieuwe stap in je carrière. Toen de kans zich voordeed om te gaan leidinggeven, greep je die met beide handen aan. Dit betekent echter dat je niet langer kunt vertrouwen op je expertise, terwijl je vol in de schijnwerpers staat.

Beginnen met leidinggeven is een prachtige kans. Het biedt je de vrijheid om je eigen visie en ideeën vorm te geven. Bovendien is er niets bevredigender dan anderen te inspireren en te helpen bij hun persoonlijke groei.

Toch kan het op sommige momenten zwaarder uitvallen dan je had verwacht. Het werk hoopt zich op, lijkt nooit af te zijn, en het is aan jou om knopen door te hakken en brandjes te blussen. Veel beginnende leidinggevenden worstelen hiermee.

Beginnen met leidinggeven kan best even pittig zijn. Soms lijkt het een race tegen de klok om aan alle verwachtingen en deadlines te voldoen.

Mijn eigen ervaring als beginnend leidinggevende

Ik herinner me nog levendig hoe het bij mij begon te kriebelen. Na ongeveer 15 jaar ervaring als programmeur, had ik mijn zinnen gezet op de rol van projectleider. Ik was van werkgever veranderd om door te kunnen groeien en had op eigen kracht mijn IPMA-D certificering behaald.

Ik bewees mijn waarde als teamleider toen het management het succes van een uitdagend project aan mijn toewijding toeschreef. Ik kreeg de kans aangeboden om als projectleider aan de slag te gaan. Wat was ik trots op dat moment!

Beginnen met leidinggeven is een spannende stap

Ik werd echter van de ene op de andere dag in het diepe gegooid. Ik moest mijn technische werkzaamheden loslaten en me volledig richten op projectmanagement. Plotseling moest ik de hele dag met mensen communiceren, zowel met mijn teamleden als met klanten en het management.

Mijn droom begon meer op een nachtmerrie te lijken. Ik voelde me ergens tussen wal en schip vallen. Ik was geen deel meer van het ontwikkelteam en hoorde evenmin bij het klantenteam. Dit had een enorme impact op me.

Zonder de hele dag achter mijn computer te kunnen zitten, begon ik aan mezelf te twijfelen. Ik lag ‘s nachts wakker en dacht aan de moeilijke gesprekken die me te wachten stonden met klanten.

Beginnen met leidinggeven bleek veel uitdagender dan ik me had voorgesteld…

Quote: Zig Ziglar

Je hoeft niet geweldig te zijn om te beginnen, maar je moet wel beginnen om geweldig te worden.

Persoonlijke groei als leider

Ik heb ervaren dat als je begint met leidinggeven, het niet volstaat om alleen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Deze kun je naar mijn mening vrij snel aanleren via trainingen en het lezen van boeken.

Het draait vooral om jouw persoonlijke groei als mens. Welke gedachten komen in je op als je feedback moet geven aan een collega of onpopulaire beslissingen moet nemen? Waarom stel je dingen uit of lukt het je niet om de controle los te laten?

Dit is naar mijn mening waar het echt om draait als ik je wil helpen groeien als leider. Het gaat om het begrijpen en aanpakken van de patronen die je belemmeren om de succesvolle leider te worden waarvan je altijd hebt gedroomd.

Welke patronen beperken je leiderschapsvaardigheden?

Ontdek in 3 minuten de belangrijkste ‘Saboteurs’ in je brein en verzwak hun invloed.

Dit stelt je in staat je leiderschap naar een hoger niveau te tillen

Start je gratis Saboteur test

Na een jaar als projectleider heb ik besloten om weer verder te gaan als teamleider. Mijn passie voor de techniek was te groot en het kostte me te veel energie om dat volledig los te laten. Als teamleider vond ik de ideale balans tussen leidinggeven en nog steeds betrokken zijn bij technische aspecten.

Het is belangrijk om dit soort stappen in je ontwikkeling te ervaren. Zo leer je steeds meer over jezelf en ontdek je wat jou energie geeft in je werk.

Energie krijgen van je rol als leidinggevende

Wat je nu energie geeft, kan over enkele jaren heel anders zijn. Bij mij groeide de voldoening van het begeleiden van mensen bij hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Uiteindelijk gaf dit me alsnog de kracht om de techniek volledig achter me te laten.

Ik werk inmiddels enkele jaren als coach voor leidinggevenden. Ik help jou ook graag om met plezier leiding te gaan geven zonder eerst door een diep dal te moeten gaan.

Als je van gedachten wilt wisselen over de uitdagingen waarmee je te maken krijgt bij het beginnen met leidinggeven, aarzel dan niet om me een bericht te sturen. Ik sta vrijblijvend voor je klaar.

X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik help leidinggevenden de woelige wateren van leiderschap te trotseren en werkstress te overwinnen. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?