vitaliteit

Wist je dat je werkgever coaching vergoed?

Leestijd: 4 minuten

Denk jij dat coaching je zou kunnen helpen bij de uitdaging waar je voor staat, maar zijn de kosten een obstakel om ook echt de volgende stap te nemen? Ik kan me dat heel goed voorstellen. Toch is het zonde als je je om deze reden laat weerhouden om in elk geval oriënterend een afspraak te maken met een coach.

Gelukkig heb ik goed nieuws voor je, want in de meeste gevallen is je werkgever bereid om coaching voor je te betalen! Hoe fijn is dat?

Mag ik dan van mijn werkgever verwachten dat hij betaald voor coaching?

We vinden het heel normaal dat een werkgever betaald voor trainingen als onderdeel van de persoonlijke ontwikkeling van het personeel. Dus waarom zou dat voor coaching anders zijn? Persoonlijke coaching is ten opzichte van een training zelfs de meest persoonlijke manier van leren. Het wordt zowel volledig op je persoonlijkheid als op je leerbehoefte afgestemd.

De meeste werkgevers stellen een ontwikkel- of opleidingsbudget voor hun medewerkers beschikbaar. Omdat je met coaching werkt aan je persoonlijke ontwikkeling, kan dit dus ook vanuit dit budget betaald worden. Meestal is het zelfs via de CAO of een andere bedrijfsregeling geregeld, maar soms zijn deze budgetten gereserveerd zonder dat er openlijk over is gecommuniceerd. Dus zelfs als je niet weet of dit op jouw werk ook mogelijk is, is er nog steeds een goede kans dat er een persoonlijk budget beschikbaar is. Het enige dat je hoeft te doen, is er naar vragen.

Realiseer je dat werkgevers heel veel voordeel halen uit werknemers die werken aan hun vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling. Deze werknemers bewaken namelijk beter hun grenzen, voelen zich in balans, werken met passie en melden zich minder vaak ziek. Kan je je dat voorstellen? Voor werkgevers zijn dat voldoende redenen om te betalen voor een coachingstraject. Onze werkomgeving stelt ons immers regelmatig voor flinke uitdagingen.

Effectieve eerste hulp bij stress training. Reset direct je stressniveau.
Tijdelijk aanbod: € 14,95
Geef je werkgeluk een boost
Cancel stress en ga veerkrachtig om met werkdruk. Bewezen effectief met een solide wetenschappelijke basis.

Maar is mijn coachingsvraag niet veel te persoonlijk?

Ja, coaching kan inderdaad heel persoonlijk zijn en mogelijk schaam je je zelfs een beetje voor je hulpvraag. Je hoeft echter niet alle persoonlijke details te delen met je werkgever. Coachgesprekken zijn altijd vertrouwelijk, zelfs wanneer je werkgever betaalt.

Ik help mensen met hun vraagstukken omdat ze ‘een hoofd hebben dat overloopt‘. Het ontbreekt ze aan focus, rust en energie. Dat heeft uiteraard ook effect op hun dagelijkse werk. Voor veel mensen is dit een heel persoonlijke situatie die ze niet graag bespreken met hun werkgever.

Wandelcoaching in de buitenruimte is altijd vertrouwelijk. Ook als je werkgever de coaching vergoed.
Gesprekken met je coach zijn altijd vertrouwelijk. Ook als je werkgever betaalt voor het traject.

Weet dat je werkgever deze persoonlijke dingen helemaal niet hoeft te weten, als jij je daar niet prettig bij voelt. Het enige dat je werkgever hoeft te weten is jouw coachdoel op hoofdlijnen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven, dat ze verwachtingen van jouw rol hebben, die je op dit moment nog niet helemaal kunt waarmaken. En dat een coach jou kan helpen om je verder te ontwikkelen zodat je de resultaten kunt neerzetten die zij verwachten. Dat is voor een werkgever een hele normale reden om te investeren in een coachingstraject.

Hoe bespreek ik met mijn werkgever of ze coaching willen vergoeden?

Het blijft een kwestie van gewoon vragen. Soms kan je terecht bij iemand op de HR-afdeling, maar in veel gevallen bespreek je dit met je directe leidinggevende.

Zorg wel dat iemand de tijd voor je neemt en dat je het niet tussen neus en lippen door bespreekt. Je kunt bijvoorbeeld aan je leidinggevende vragen: ‘Ik wil graag iets persoonlijks met je bespreken, heb je binnenkort even tijd voor me?’ Dan weet je zeker dat er echt de tijd voor je vraag wordt genomen en men ziet dat je serieus bent.

Geef bij je werkgever aan met welk doel je wilt werken aan coaching. Het is slim om een doel te benoemen dat aansluit bij de organisatiedoelen, dan weet je zeker dat je werkgever er zelf ook baat bij heeft. Dat vergroot de bereidwilligheid om in jou te investeren. Heb je momenteel moeite om focus en overzicht te houden, dan kan je aangeven dat je wilt werken aan je timemanagement vaardigheden. Na de coaching zal je dan efficiënter je werkt kunnen doen. Dat je tijdens de coaching ook aan persoonlijke vraagstukken en obstakels moet werken, is dan helemaal niet van belang voor je werkgever.

Kan een coach helpen mijn persoonlijke coachingsbehoefte bespreekbaar te maken met mijn werkgever?

De meeste coaches bieden een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Tijdens dat gesprek kan je advies vragen hoe je het bespreekbaar kunt maken met je werkgever. Samen kan je dan alvast nadenken over de argumenten die je kunt aandragen en welke hoofdlijnen je met je werkgever wilt bespreken.

Een persoonlijk voorstel maakt het eenvoudiger om een coachingstraject vergoed te krijgen.
Je verzoek voor coaching bespreek je eenvoudig met je werkgever dankzij een persoonlijk op maat gemaakt voorstel.

Van mij ontvang je na afloop van het vrijblijvende kennismakingsgesprek altijd een voorstel met een offerte op maat. Je coachvraag staat enkel in hoofdlijnen beschreven. Er staan dus geen gevoeligheden of vertrouwelijkheden in. Het voorstel kun je daarna gebruiken in het gesprek met je werkgever. Dat maakt het voor jou een stuk eenvoudiger om het bespreekbaar te maken en je werkgever heeft met alle informatie die ze nodig hebben. Handig toch?

Maar wat als mijn werkgever de coaching niet wil of kan vergoeden?

Ik maak dit niet vaak mee, maar soms kan dat inderdaad gebeuren. Blijf dan met je werkgever in gesprek en probeer de oorzaak te vinden waarom ze niet in je ontwikkeling willen of kunnen investeren. Misschien is er tijdelijk geen budget beschikbaar? Vraag dan wanneer je wel mag beginnen met de coaching of eventueel kan je voorstellen om de kosten met elkaar te delen.

Wat zou het je uiteindelijk kosten wanneer je de coaching niet doet? Wat is het je waard als je door slechts een paar sessies eindelijk verlost bent van dat probleem waar je al zolang mee worstelt? Als je overtuigd bent van wat de coaching je oplevert, kan je ook besluiten om het traject zelf te betalen. Coaching is een cadeau voor het leven en je investeert dan in jezelf!

Als de coachvraag aansluit bij je beroep of toekomstige baan mag je deze investering aftrekken van de belasting. Dit heet scholingsaftrek. Op deze manier kan je tot 50% van je gemaakte kosten terugontvangen van de Belastingdienst. Wees er wel snel bij want deze aftrekmogelijkheid vervalt helaas per 2022.

Laten we over jou praten

Laat de benodigde investering voor coaching dus nooit de reden zijn dat je het gesprek met een coach niet aangaat. Daardoor zou je jezelf beperken in je persoonlijke groei of door blijven lopen met je probleem. Dat is zonde!

Als geld het enige is dat je tegenhoudt, kom dan praten, dan vinden we een passende oplossing.

HeartMath coach Edwin Vriethoff neemt graag de mogelijkheden voor praktische en wetenschappelijk onderbouwde coaching vrijblijvend met je door.
We maken altijd vrijblijvend met elkaar kennis zodat je kunt onderzoeken of mijn praktische aanpak 100% bij jou past.

Ontdek wat ik jou kan bieden op het vlak van vitaliteit en persoonlijk leiderschap. Het is een uniek coachingsprogramma om optimaal gebruik te maken van je eigen potentieel. Pragmatisch, doelgericht en wetenschappelijk onderbouwd.

✔️ Bekijk het unieke aanbod

Deel dit artikel:

Vond je dit interessant?

Schrijf je nu in en ontvang gratis inspiratie om vol focus van het leven te genieten! Bovendien krijg je mijn e-book cadeau, met direct toepasbare tips om je hoofd tot rust te brengen. Dat wil je!

Ik behandel je gegevens vertrouwelijk en je kunt altijd met één klik uitschrijven. Zie ook de privacy verklaring.

Of volg HeartState via social media

X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 2347 downloads

door mensen met een hoge werkdruk.

Download nu je gratis e-book
X

Ter waarde van € 44,95 vandaag slechts 14,95

Introductie aanbieding

Bekijk de actie
Edwin Vriethoff
Ik help IT’ers die worstelen met de gevolgen van een hoge werkdruk. Via praktische en wetenschappelijk onderbouwde coaching zorg ik dat jij weer mentaal en emotioneel in topconditie komt. Vol focus geniet jij weer van het leven!

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

WhatsApp openen
1
Stel hier direct je vraag
Hallo 👋, ik help je graag verder. Als je mij laat weten wat je uitdaging is, denk ik vrijblijvend met je mee om een oplossing te vinden.

Met HARTelijke groet,
Edwin