Waarom controle ons vrijheid kost en stress geeft. Doordat je teveel werk op je schouders neemt kost moet je overwerken tot laat in de avond. bewustwording

Controle kost vrijheid en geeft stress!

Leestijd: 4 minuten

De controle houden: het is iets waar veel van ons behoefte aan hebben. Herkenbaar? Ik ben er zelf ook een van! Een veel beginnende leidinggevenden worstelen hier ook mee. Misschien noemen anderen je zelfs een controlfreak… In dit artikel vertel ik je over de nadelen van het willen hebben van de controle. Het loslaten van controle klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is het helemaal niet zo simpel. Daarom geef ik je drie oefeningen om beetje bij beetje de controle los te kunnen laten.

Waarom hebben we een enorme behoefte aan controle?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom mensen behoefte hebben aan controle. Het is een onderwerp dat regelmatig langskomt in coachgesprekken. Ik geef hieronder twee recente voorbeelden uit de praktijk.

“Ik denk dat ik me er zelfverzekerd door voel…” antwoordde Ben tijdens een van onze gesprekken. En reden die absoluut logisch te verklaren is. Als we ons goed voorbereiden en niets aan het toeval overlaten geeft dat een bepaalde zekerheid. We denken op deze manier in controle zijn over wat er gaat gebeuren zodat we onaangename verrassingen voorkomen. Daardoor minimaliseren we de kans op het maken van fouten en voelen we ons zelfverzekerder.

Door controle heb je het idee dat je zelfverzekerd bent. Helaas geeft het ook stress en leef je vanuit angst.
We hebben de overtuiging dat controle ons zelfverzekerd maakt. Helaas kost het ons ook veel…

“Ik moet het zelf doen, ik durf het niet aan anderen over te laten.” was een sterke overtuiging van Frank toen we het hadden over leidinggeven en delegeren. Als professional voel je je verantwoordelijk voor het werk en kan je de indruk hebben dat anderen het minder goed doen of er meer tijd voor nodig hebben. Ondertussen stapelt het werk zich bij je op en moet je zelfs overuren maken om je werk afgerond te krijgen. Bovendien ontneem je op deze manier een ander de kans om ervaring op te doen en te groeien.

Controle ontstaat vanuit angst

Ons verlangen naar controle wordt gevoed uit angst. We beelden ons constant in wat er in de toekomst mis kan gaan. Zeker wanneer we te maken krijgen met nieuwe ervaringen. Leef je vanuit angst dan beperk je jezelf in je mogelijkheden en lever je vrijheid in. Er is zoveel meer om uit het leven te halen wanneer je jezelf niet steeds door je angsten laat beperken. Begrijp je dat?

Psychiater en filosoof Damiaan Denys schetst in VPRO tegenlicht hoe onze wereld veranderd is. Leefden we vroeger nog in een kleine dorpse samenleving, bevinden we ons tegenwoordig in een wereld met onbeperkte grenzen. Dankzij de digitalisering is de omvang van onze wereld is te groot te worden om onszelf staande te houden. Daardoor is onze behoefte aan controle alleen maar verder toegenomen.

Leven vanuit angst… Zou het niet veel mooier zijn als je de wereld benadert vanuit verwondering, nieuwsgierigheid en openheid?Het leven laat zich niet controleren

Controle is een illusie omdat je alleen controle over jezelf kunt hebben en niet over de wereld buiten jou. Mensen komen in verzet en doen onverwachte dingen wanneer je hun leven probeert te beheersen. Ook als er zonneschijn voorspelt is kan het ineens gaan regenen. Het leven laat zich eenvoudigweg niet controleren. Wanneer je dat kunt inzien en accepteren ben je al een heel stuk op weg om controle los te kunnen laten.

Als wandelcoach werk ik regelmatig buiten. De natuur is een prachtig voorbeeld van acceptatie. Zij is namelijk niet bezig met alles constant onder controle houden. Dingen gebeuren en ontstaan gewoon. Als het bijvoorbeeld herfst is, dan is het tijd om de bladeren te laten vallen. Geen boom die zich daar tegen verzet of druk om maakt.

Ontdek wat je behoefte aan controle veroorzaakt.

Je brein wil veiligheid en controle is een manier om dat te krijgen.

Ontdek in slechts 3 minuten welke ‘Saboteurs’ in jouw brein aan de macht zijn en verzwak hun invloed. Zo kan je de controle wat meer loslaten.

Start je gratis Saboteur test

Controle is een bron van stress

Door onze dwang naar controle raken we in de stress wanneer dingen anders gaan dan we willen. Elke keer wanneer de werkelijkheid zich anders ontvouwt dan jij in je hoofd had, ontstaat er spanning. Deze spanning zorgt voor stress in je lichaam waardoor er klachten ontstaan zoals vermoeidheid, het ontbreken van concentratie, misselijkheid en pijn in de schouder- en nekstreek.

Herken je dergelijke signalen doe dan absoluut de gratis stresstest op deze site. De test is eenvoudig en in slechts 3 minuten weet je of je risico loopt om overspannen te raken.

Oefeningen voor het loslaten van controle

Zoals je hebt gelezen is het dus heel zinvol om de controle los te laten. Dat is natuurlijk leuk gezegd, maar hoe doe je dat dan? Ik help je met de onderstaande drie oefeningen alvast op weg met het loslaten van de controle.

1. De stap om in een keer de controle los te laten is groot en hoeft ook helemaal niet. Het gaat om het vinden van een gezonde balans. Maak een overzicht van je taken en kies er één uit die je gaat delegeren aan iemand anders. Ervaar wat er gebeurt wanneer iemand anders deze taak doet. En liep het helemaal in het honderd zoals jij je misschien wel had ingebeeld? Ging het misschien stiekem best wel goed en zou je vaker op deze manier met loslaten kunnen experimenteren?

We krijgen vrijheid terug wanneer we de controle uit handen geven. Daardoor leven we niet meer uit angst en ontspannen we.
Vrijheid en ontspanning ontstaan wanneer je de controle uit handen kunt geven.

2. Kies binnenkort één dag uit waarbij je de controle zoveel mogelijk uit handen geeft. Wat is nou immers één dag op een heel jaar? Benader deze dag zoveel mogelijk vanuit verwondering, nieuwsgierigheid en openheid. Misschien leer je wel nieuwe mensen kennen, ontdek je nieuwe talenten of ontstaan er mooie momenten die jou je hele leven bijblijven.

3. Besef dat je niet over alles controle kunt uitoefenen. Dat geeft stress en kost je enorm veel energie. Je hebt bijvoorbeeld geen controle over gebeurtenissen, het weer of het gedrag van anderen. Maak voor jezelf een overzicht van wat voor jou van belang is. Wat zijn je doelen en waar word jij gelukkig van? Laat los waar je geen invloed op hebt en steek je energie alleen nog in de dingen die voor jou echt belangrijk zijn. Lukt het om al iets minder een controlfreak te zijn?

Ik hoor graag van jou!

Heb jij tips over hoe je de controle uit handen kunt geven? Heb je persoonlijk ervaren hoe je meer vrijheid in je leven krijgt? Laat het me dan weten via de reacties op deze pagina.

X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik help leidinggevenden de woelige wateren van leiderschap te trotseren en werkstress te overwinnen. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?