Het is niet de gebeurtenis die ons gedrag en gevoel bepaald maar het zijn de gedachten die we daarbij hebben. technieken

Een belangrijk inzicht voor als het even tegenzit

Leestijd: 3 minuten

De vakantie van mijn gezin verliep afgelopen jaar niet zoals we ons dat hadden voorgesteld. Eigenlijk viel de vakantie zelfs letterlijk in het water!

Of is het wat je er zelf van maakt?…

Ons gezin heeft bijna een jaar lang naar de vakantie toegeleefd. Een van mijn passies is zeilen en onze kinderen waren eindelijk oud genoeg om weer invulling te kunnen geven aan deze oude liefde. Jezelf overgeven aan de elementen op het water, er is niets wat mij meer rust en energie geeft dan dat.

Enthousiast en vol verwachting vertrok ons gezin op zeilvakantie.

Helaas, al snel verliep de vakantie niet naar onze verwachting. We werden 2 weken lang achtervolgt door de meest bizarre motorproblemen. Van een onbezorgde vakantie was geen sprake meer. Geloof me, je voelt je echt totally unhappy!

Verslagenheid, irritatie, boosheid & verdriet. Echt alle mogelijke emoties kwamen voorbij.

Gelukkig herinnerde ik me al vrij snel een belangrijke wijsheid uit het coachen:
Gebeurtenis ➡️ Gedachte ➡️ Gevoel ➡️ Gedrag ➡️ Gevolg

Het is namelijk niet de situatie zelf, maar het zijn je gedachten over de situatie die je gevoel bepalen. Toen we ons dat beseften besloten we om anders tegen de problemen aan te kijken.

Ook tijdens onze pech bevonden we ons nog steeds in een prachtige omgeving met helderblauw water en mooie strandjes.

Ja de vakantie verloopt anders dan verwacht, maar we dobberen nog steeds in een geweldige omgeving. Zon, strand, een kristalblauwe zee, gastvrijheid en heerlijk eten. Van onze pechmomenten maakten we lange zwempauzes met de kinderen.

Het effect was dat we onze stress konden loslaten en dat we konden genieten van wat de omgeving ons op dat moment te bieden had.

Voor mij was dit een persoonlijke ervaring in hoe belangrijk de invloed van je mindset is. Het mooiste van de hele situatie is dat de kinderen er niets van meegekregen hebben. Die vonden het de beste vakantie ooit en willen volgend jaar weer!

Maak kennis met de 5 G’s: Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag, Gevolg

Op zichzelf staande gebeurtenissen hebben geen betekenis. Mensen die dezelfde gebeurtenis ervaren beoordelen deze toch heel verschillend. Persoon A kan nog weken last hebben van een voorval terwijl persoon B er schijnbaar eenvoudig overheen lijkt te stappen. Herken je dat?

Door de gedachten die wij hebben geven we zelf een lading aan een voorval. Het zijn namelijk de gedachten die gevoelens en emoties bij ons triggeren. En die gevoelens en emoties bepalen weer hoe wij ons gedragen en de invloed, het gevolg, wat we daarmee op onze omgeving hebben.

Veel mensen denken dat een gebeurtenis de oorzaak is van hun gevoel en gedrag, maar het zijn dus onze gedachten die we als persoon daarbij hebben. We kunnen de gebeurtenissen vaak niet veranderen. Wel is het dus mogelijk om de manier waarop je met de situatie omgaat aan te passen. Klinkt interessant toch?

We zijn gevormd door ons verleden

We leven ons leven zoveel mogelijk op basis van automatismen. Als we dat niet zouden doen, dan zouden we elke dag heel veel energie kwijt zijn. Ervaringen uit het verleden worden daarom zoveel mogelijk door onze hersenen gebruikt om bij nieuwe ervaringen toe te passen. We proberen een nieuwe situatie razendsnel te herkennen en te matchen aan een ervaring uit het verleden. Op die manieren spelen we zo snel mogelijk in op de situatie.

Misschien denken ze wel dat ik niet goed genoeg ben. Gedachten ontstaan door ons verleden.
We vormen onze gedachten en overtuigingen op basis van ervaring en herkenning van situaties uit het verleden.

Gedachten ontstaan vaak geheel onbewust. ‘Oh dit is leuk!’ of ‘O ze praten over mij, ze vinden mij maar raar!’ We maken constant associaties, interpreteren daarbij de gebeurtenis, (ver)oordelen en handelen. De gevoelens en emoties die daarbij ontstaan komen voort uit de gedachten die we daarbij vormen.

Je gedachten bijstellen

Situaties achteraf analyseren met de 5 G’s kan je heel veel inzichten geven. Probeer het maar eens uit! Maar je kan nog veel meer met dit model. Je kan er ook je gedachten mee bijstellen en dus een geheel andere houding aannemen t.o.v. de gebeurtenis. Precies zoals wij dat zelf tijdens onze vakantie gedaan hebben.

Je kunt de wind niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen.

Anton Karssen

Wanneer jij je anders wilt voelen of ander gedrag wilt vertonen, kan je de onderlinge samenhang van de 5 G’s gebruiken om je gedachten bij te stellen.

Je neemt eerst de gebeurtenis in gedachten en daarna ga je bepalen welk positieve gevolg je daarop wilt behalen. Op basis van het gevolg bepaal je het benodigde gedrag, de emoties die daarbij horen en uiteindelijk welke gedachten daarbij ondersteunend zijn.

Hoe zit dit bij jou?

Stel je eens voor hoe krachtig middel het zou zijn als je dit in de praktijk kunt toepassen!

Ben jij je wel eens bewust van de invloed die je eigen gedachten hebben op hoe je je voelt? Nu je dit weet, zou je er iets mee kunnen in jouw situatie?

Tijdens coaching is dit één van de vele technieken die ingezet kunnen worden om met jouw uitdagingen aan de slag te gaan. Nieuwsgierig geworden? Ik wissel er graag met jou van gedachten over in een vrijblijvend gesprek!

X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik help leidinggevenden de woelige wateren van leiderschap te trotseren en werkstress te overwinnen. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?