Leer tijdig de signalen van een burn-out of overspannenheid te herkennen. bewustwording

Burn-out en overspannenheid herkennen? Dit zijn de signalen

Leestijd: 4 minuten

Misschien komen de volgende situaties je bekend voor? Er is veel onrust in je hoofd en je kunt je nog maar moeilijk concentreren. Je hebt het gevoel dat je langzaamaan de controle verliest over je eigen leven. Je hebt veel te doen, maar doordat je steeds alles blijft uitstellen, komt er weinig zinvols meer uit je handen. Je weet dat je eigenlijk gas moet terugnemen, maar toch blijf je maar doorgaan.

Zolang je perioden van stress voldoende weet af te wisselen met ontspanning loop je weinig risico op een burn-out. Wanneer je van het ene stressvolle moment in de volgende stressvolle situatie blijft belanden, gaat het mis.

Werkdruk in de IT, het onderwijs en de zorg

De werkdruk in Nederland neemt almaar toe. Ondertussen is werkstress nagenoeg de belangrijkste oorzaak van gezondheidsklachten. In de IT, het onderwijs en de zorg is dat inmiddels opgelopen tot 50%. Je bent dus niet de enige die hiermee worstelt. Wij zijn gespecialiseerd in het veerkrachtig omgaan met de gevolgen van een hoge werkdruk en aanhoudende stress. Het herkennen van stresssignalen en leren omgaan met werkdruk is van cruciaal belang voor je eigen welzijn. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je stresssignalen herkent.

Overspannenheid

Overspannenheid en burn-out liggen dicht bij elkaar en vaak worden ze met elkaar verward. Een korte periode van hevige stress kan al na 3 maanden overspannenheid veroorzaken. Het verschil met een burn-out is dat je bij overspannenheid over het algemeen nog goed kan herstellen wanneer je voor een iets langere periode rust neemt. Je hebt intussen wel met diverse spanningsklachten te maken gekregen, zoals concentratieverlies, lichamelijke & geestelijke vermoeidheid, slaapproblemen en vergeetachtigheid. Vandaar dat jouw functioneren op het werk waarschijnlijk ook onder het normale niveau zal zijn geraakt.

Een burn-out

Van een burn-out kan je niet meer zomaar herstellen door enkel een langere periode rust te nemen. Een burn-out kan je zien als een sluipmoordenaar. Deze ontstaat namelijk nooit van de ene op de andere dag. Een burn-out ontstaat wanneer je minimaal 6 maanden, maar waarschijnlijk zelfs jaren lang roofbouw op je lichaam hebt gepleegd. Ondanks de aanwezige stress en de spanningsklachten, ben je stug blijven doorgaan met het negeren van alle signalen.

Indien je na een korte periode van rust weer aan de slag gaat, is de kans groot dat je vervalt in oude patronen. Een nieuwe burn-out ligt daardoor op de loer. Het is dus van cruciaal belang dat je een burn-out voorkomt.

De belangrijkste signalen

Bij overspannenheid en een uiteindelijke burn-out zijn er diverse signalen waar te nemen op het gebied van je gedrag, je emoties en je mentale- & fysieke gesteldheid. Een aantal van de belangrijkste signalen beschrijf ik hieronder.

Je hebt geen zin meer om dingen te ondernemen en het ontbreekt je aan energie

Veel mensen die uiteindelijk in een burn-out terecht kwamen, gaven aan dat ze steeds minder energie hadden en ook minder zin hadden in dingen zoals hun werk, hun hobby’s en het ontmoeten van vrienden. Het is dan ook een belangrijk signaal wanneer jij bij jezelf of indien anderen dit gedrag bij jou herkennen. De kans op een burn-out is dichtbij, wanneer je stopt met sporten en het liefst de hele dag op je bed of de bank blijft liggen. Activiteiten brengen je niet in de ‘Flow’ maar laten je onverschillig. Wanneer je overspannen bent of een burn-out hebt, is het belangrijk jezelf toe te staan dat je nog leuke dingen onderneemt. Ook als dit je mogelijk een schuldgevoel geeft.

Bij een burn-out lig je als IT'er het liefst de hele dag in bed of op de bank
Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank

Je bent onzeker en hebt last van faalangst

Wanneer je in een burn-out zit, is je zelfvertrouwen aangetast. Je voelt je slecht en onzeker omdat je minder presteert en minder aan kunt dan mensen in je directe omgeving. Je focus ligt bij je problemen en je hebt niet meer duidelijk in beeld wat je persoonlijke verlangen is. Er ontstaat een slecht zelfbeeld met veel negatieve gedachtes over je eigen kunnen. Deze onzekerheid staat vaak aan de basis van het ontwikkelen van faalangst en het gevoel dat je de grip op je leven kwijtraakt. Omdat deze situatie je alleen maar extra stress oplevert, blijf je in een vicieuze cirkel.

Je piekert regelmatig

Je onzekerheid en stress zorgt er voor dat je geneigd bent om veel te piekeren. Piekeren helpt niet, het zorgt voor onrust in je hoofd en dat verstoort vaak ook een goede nachtrust. Je kunt moeilijk in slaap komen en ‘s morgens ben je niet uitgerust. Wanneer je vermoeid bent, ben je vatbaarder voor stress. Daardoor ga je nog slechter slapen en raak je uiteindelijk volledig uitgeput. Je ervaart steeds meer de nadelen van het hormoon cortisol en bovendien ben je steeds minder bewust met het nu bezig.

Je bent overgevoelig en je hebt je emoties moeilijk onder controle

Het is een belangrijk signaal wanneer jij je emoties nog maar moeilijk onder controle hebt. Je hebt mogelijk last van huilbuien en als je partner of kinderen thuis aandacht vragen, lawaai maken of drukte geven, raak je al snel boos en reageer je geïrriteerd. Je ervaart veel last van prikkels op de werkvloer. Je verlangt constant naar rust. Als anderen aangeven dat je sneller uit je slof schiet dan vroeger, wees dan extra alert.

Je hebt nog maar weinig interesse in je omgeving

De meeste mensen in een burn-out hebben de behoefte om alleen gelaten te worden. Ze willen niets hoeven te doen en zouden het liefste in een hutje op de hei zitten of op een onbewoond eiland. Je hebt het immers druk genoeg met jezelf en je eigen emoties. Prikkels van buitenaf zijn je teveel waardoor je minder betrokken raakt bij je werk. Je reageert onverschillig en stelt je afstandelijk op naar anderen.

Je bent lichamelijk minder fit

Wanneer je overspannen bent en mogelijk in een burn-out zit, ben je niet alleen geestelijk vermoeid maar ook lichamelijk. Je bent gevoeliger voor hoofdpijn, maag- en darmklachten en pijnlijke spieren. Omdat daarnaast je weerstand omlaag gaat, ben je ook extra vatbaar voor ziektes zoals verkoudheid en de griep.

Bij een burn-out als IT-er herstel je slecht van inspanningen zoals sporten
Je energie herstelt slecht na een sportieve inspanning

Sporten kost je teveel energie en je herstelt slecht van inspanningen. Je ervaart ook op rustige momenten een versnelde ademhaling. Daarnaast begin je beetje bij beetje een ongezondere leefstijl te ontwikkelen. Je hebt de neiging om minder te eten of om juist naar suikerrijk en vet voedsel te grijpen, waardoor je afvalt of juist aankomt.

Ik herken stresssignalen, wat kan ik doen?

Herken jij je in de bovenstaande signalen? Ren dan niet blindelings door maar maak een pas op de plaats en onderneem actie. Maak de situatie niet kleiner dan dat deze is. Het is verstandiger om een burn-out te voorkomen dan later maanden of zelfs jaren nodig te hebben voor herstel, wanneer je de energie mist om uit bed te komen of van de bank af te komen. De impact op je relatie, carrière en algemene levenskwaliteit is desastreus.

Zet vandaag de belangrijkste stap naar volledig herstel en een energiek leven

Maak onbezorgd gebruik van onze uitgebreide ervaring op het gebied van het herstellen van veerkracht en het voorkomen van burn-outs. Ons ‘Werken aan Veerkracht’-programma, ondersteund door HeartMath, is niet alleen wetenschappelijk onderbouwd, maar de positieve resultaten zijn ook wetenschappelijk bewezen en bevestigd door onze tevreden klanten.

Stop met piekeren en neem de stap naar persoonlijke aandacht door met ons in gesprek te gaan over jouw situatie. Onze kennismaking is zowel kosteloos als vrijblijvend. Ontdek wat de beste oplossing is je burn-out of erger te voorkomen. Leer wat nodig is om snel weer over een gezonde en frisse dosis energie te beschikken. Hoe waardevol is het bovendien om in vertrouwen je verhaal te kunnen delen?

Sta weer energiek in het leven en voorkom of herstel van een burn-out.

Laat je nieuwsgierigheid niet onbeantwoord en klik op de onderstaande knop voor alle details of om een brochure aan te vragen. Gun jezelf deze kans op een gezonde en energieke toekomst.

✔️ Bekijk het ‘Werken aan Veerkracht’-programma
X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik help leidinggevenden de woelige wateren van leiderschap te trotseren en werkstress te overwinnen. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?