
Burn-out en overspannenheid herkennen? Dit zijn de signalen
Misschien komen de volgende situaties je bekend voor? Er is veel onrust in je hoofd en je kunt je nog maar moeilijk concentreren. Je hebt het gevoel dat je langzaamaan de controle verliest over je eigen leven. Je hebt veel te doen, maar doordat je steeds alles blijft uitstellen, komt er weinig zinvols meer uit je handen. Je weet dat je eigenlijk gas moet terugnemen, maar toch blijf je maar doorgaan.
Zolang je perioden van stress voldoende weet af te wisselen met ontspanning loop je weinig risico op een burn-out. Wanneer je van het ene stressvolle moment in de volgende stressvolle situatie blijft belanden, gaat het mis.
Werkdruk in de IT
De werkdruk in Nederland neemt alsmaar toe. Ondertussen is werkstress is nagenoeg de belangrijkste oorzaak van gezondheidsklachten. In de IT is dat inmiddels opgelopen tot 50%. HeartState is gespecialiseerd in het helpen van IT’ers die worstelen met de gevolgen van een hoge werkdruk en aanhoudende stress. Het herkennen van stresssignalen en leren omgaan met werkdruk is van cruciaal belang.
Overspannenheid
Overspannenheid en burn-out liggen dicht bij elkaar en vaak worden ze met elkaar verward. Een korte periode van hevige stress kan al na 3 maanden overspannenheid veroorzaken. Het verschil met een burn-out is dat je bij overspannenheid over het algemeen nog goed kan herstellen wanneer je voor een iets langere periode rust neemt. Je hebt intussen wel met diverse spanningsklachten te maken gekregen, zoals concentratieverlies, lichamelijke & geestelijke vermoeidheid, slaapproblemen en vergeetachtigheid. Vandaar dat jouw functioneren op het werk waarschijnlijk ook onder het normale niveau zal zijn geraakt.
Een burn-out
Van een burn-out kan je niet meer zomaar herstellen door enkel een langere periode rust te nemen. Een burn-out kan je zien als een sluipmoordenaar. Deze ontstaat namelijk nooit van de ene op de andere dag. Een burn-out ontstaat wanneer je minimaal 6 maanden, maar waarschijnlijk zelfs jaren lang roofbouw op je lichaam hebt gepleegd. Ondanks de aanwezige stress en de spanningsklachten, ben je stug blijven doorgaan met het negeren van alle signalen. Indien je na een korte periode van rust weer aan de slag gaat, is de kans groot dat je vervalt in oude patronen. Een nieuwe burn-out ligt daardoor op de loer.
De belangrijkste signalen
Bij overspannenheid en een uiteindelijke burn-out zijn er diverse signalen waar te nemen op het gebied van je gedrag, je emoties en je mentale- & fysieke gesteldheid. Een aantal van de belangrijkste signalen beschrijf ik hieronder.
Je hebt geen zin meer om dingen te ondernemen en het ontbreekt je aan energie
Veel mensen die uiteindelijk in een burn-out terecht kwamen, gaven aan dat ze steeds minder energie hadden en ook minder zin hadden in dingen zoals hun werk, hun hobby’s en het ontmoeten van vrienden. Het is dan ook een belangrijk signaal wanneer jij bij jezelf of indien anderen dit gedrag bij jou herkennen. De kans op een burn-out is dichtbij, wanneer je stopt met sporten en het liefst de hele dag op je bed of de bank blijft liggen. Activiteiten brengen je niet in de ‘Flow’ maar laten je onverschillig.

Je bent onzeker en hebt last van faalangst
Wanneer je in een burn-out zit, is je zelfvertrouwen aangetast. Je voelt je slecht en onzeker omdat je minder presteert en minder aan kunt dan mensen in je directe omgeving. Je focus ligt bij je problemen en je hebt niet meer duidelijk in beeld wat je persoonlijke verlangen is. Er ontstaat een slecht zelfbeeld met veel negatieve gedachtes over je eigen kunnen. Deze onzekerheid staat vaak aan de basis van het ontwikkelen van faalangst en het gevoel dat je de grip op je leven kwijtraakt. Omdat deze situatie je alleen maar extra stress oplevert, blijf je in een vicieuze cirkel.
Je piekert regelmatig
Je onzekerheid en stress zorgt er voor dat je geneigd bent om veel te piekeren. Piekeren helpt niet, het zorgt voor onrust in je hoofd en dat verstoort vaak ook een goede nachtrust. Je kunt moeilijk in slaap komen en ‘s morgens ben je niet uitgerust. Wanneer je vermoeid bent, ben je vatbaarder voor stress. Daardoor ga je nog slechter slapen en raak je uiteindelijk volledig uitgeput. Je ervaart steeds meer de nadelen van het hormoon cortisol en bovendien ben je steeds minder bewust met het nu bezig.
Je bent overgevoelig en je hebt je emoties moeilijk onder controle
Het is een belangrijk signaal wanneer jij je emoties nog maar moeilijk onder controle hebt. Je hebt mogelijk last van huilbuien en als je partner of kinderen thuis aandacht vragen, lawaai maken of drukte geven, raak je al snel boos en reageer je geïrriteerd. Je ervaart veel last van prikkels op de werkvloer. Je verlangt constant naar rust. Als anderen aangeven dat je sneller uit je slof schiet dan vroeger, wees dan extra alert.
Je hebt nog maar weinig interesse in je omgeving
De meeste mensen in een burn-out hebben de behoefte om alleen gelaten te worden. Ze willen niets hoeven te doen en zouden het liefste in een hutje op de hei zitten of op een onbewoond eiland. Je hebt het immers druk genoeg met jezelf en je eigen emoties. Prikkels van buitenaf zijn je teveel waardoor je minder betrokken raakt bij je werk. Je reageert onverschillig en stelt je afstandelijk op naar anderen.
Je bent lichamelijk minder fit
Wanneer je overspannen bent en mogelijk in een burn-out zit, ben je niet alleen geestelijk vermoeid maar ook lichamelijk. Je bent gevoeliger voor hoofdpijn, maag- en darmklachten en pijnlijke spieren. Omdat daarnaast je weerstand omlaag gaat, ben je ook extra vatbaar voor ziektes zoals verkoudheid en de griep.

Sporten kost je teveel energie en je herstelt slecht van inspanningen. Je ervaart ook op rustige momenten een versnelde ademhaling. Daarnaast begin je beetje bij beetje een ongezondere leefstijl te ontwikkelen. Je hebt de neiging om minder te eten of om juist naar suikerrijk en vet voedsel te grijpen, waardoor je afvalt of juist aankomt.
Ik herken enkele signalen, wat kan ik doen?
Herken jij je in de bovenstaande signalen?, ga dan vooral niet door maar maak een pas op de plaats en kom in actie. Maak de situatie niet kleiner dan dat deze is. Je kan beter een burn-out voorkomen dan dat je straks maanden of jaren nodig hebt om te herstellen.
Check hoeveel risico je loopt met de gratis test

Omdat het zo ingewikkeld is om de ernst te bepalen van de signalen die aangeven dat ze teveel onder spanning staan, heb ik een gratis en eenvoudige test ontwikkeld. In slechts 3 minuten heb je een duidelijke en betrouwbare uitslag. Hoe fijn is dat?
Doe de testBelangrijke stappen
Een belangrijke stap is om met je klachten naar een huisarts of bedrijfsarts te gaan. Die kan aandoeningen uitsluiten en bepalen of je last hebt van stress, overspannenheid of een burn-out.
Luister goed naar je eigen lichaam en geef op tijd grenzen aan bij anderen. Zorg voor voldoende slaap, beweging en een zo gezond mogelijke voeding.
Wil je graag professionele hulp van iemand? Neem dan de enige juiste beslissing en maak een afspraak met mij voor een vrijblijvende kennismaking. of bekijk mijn unieke aanbod voor jou. We onderzoeken dan samen waar je vastloopt en hoe je weer in beweging komt. Hoe fijn is het om volledig in vertrouwen je verhaal bij iemand kwijt te kunnen?

donderdag 23 juni om 20.00 uur
Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.
Vertel me meer
+ 1432 mensen gingen je al voor
Ben jij de volgende?
Start nu je gratis assessment
Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis
Meer dan 2347 downloads!
Pak je e-book mee