Geef aandacht aan het hier en nu en voel je gelukkiger. Photo by Pablo Merchán Montes Unsplash mindfulness

Hoe je meer van het leven kan genieten

Leestijd: 6 minuten

Meer genieten van je leven, hoe zit dat? Regelmatig zijn we teveel met onze gedachten bezig. Je denkt dan aan het verleden of juist aan de toekomst, maar daardoor mis je juist wat er nu om je heen gebeurt. Je leven bestaat niet uit een paar mooie momenten, maar elke dag gebeuren er wel kleine dingen waarvan je kan genieten. In deze blog bespreek ik hoe je je beter bewust kan worden van deze kleine momenten en je daardoor ook gelukkiger kan voelen.

Bewust zijn van het hier en nu

Wanneer is de laatste keer geweest dat jij volledig bewust aan het douchen was? Je bewust van het geluid van het douche water, het warme water dat over je huid spoelt en de geur van de douche shampoo? Vaak zijn we met onze gedachten afgedwaald en bijvoorbeeld bezig met nadenken over wat we vandaag allemaal nog moeten doen. Onze aandacht is niet meer bij wat we nu aan het doen zijn en onze hersenen verwerken niet meer wat onze zintuigen op dit moment waarnemen. Hoe zou het zijn als je de volgende keer weer eens volledig met je aandacht bij de ervaring van het douchen bent? Probeer het eens!

Dit soort situaties lijken helaas steeds vaker voor te komen. Terwijl we eindelijk eens een moment gevonden hebben om ontspannen in de tuin te zitten, denken we terug aan een probleem eerder deze week of we fantaseren over een toekomstige vakantie in een resort. Maar je zou op dit moment toch net zo goed met je aandacht in het nu kunnen zijn en daardoor kunnen genieten van de rust, natuur en zon in je eigen tuin?

Besef dat het huidige moment alles is wat je ooit zult hebben.

We leven dus op veel momenten vooral vanuit ons hoofd. We zijn bezig met het verleden of de toekomst en zijn daardoor in onze gedachten onderweg naar een beter moment dan het nu. Wanneer je het huidige moment niet beleeft, dan leef je eigenlijk in een fantasie. Eckhart Tolle, auteur van het bekende boek ‘De kracht van het nu’, beschrijft dat er namelijk geen ander moment bestaat dan het nu. Besef je dan ook dat het huidige moment alles is wat je ooit zult hebben, het leven ontvouwt zich alleen hier en nu.

Bewust zijn van het huidige moment is niet eenvoudig

Je bewust zijn van wat er nu gebeurd is voor veel van ons een uitdaging. Ook voor mij is het een vaardigheid die ik niet van nature bezit. Ik ben gewend om analytisch met dingen om te gaan en veel na te denken over dingen. Terwijl ik bezig ben te denken over hoe een dag zo efficiënt mogelijk kan verlopen, vergeet ik soms helemaal te genieten van wat er nu is. Ook besef ik me regelmatig dat mijn kinderen zo snel opgroeien en dat het belangrijk is om van de momenten met je kinderen te genieten. Ik ben best wel eens bang dat als ik later terugdenk aan deze periode, dat ik me zou realiseren dat ik teveel gemist heb, omdat ik zoveel met andere dingen bezig was.

Wat ook nog eens meespeelt is dat ons brein is gemaakt om constant gedachten of oordelen te vormen. Het doet dat dan ook wel zo’n 60.000 keer per dag. Het is daarom niet vreemd dat je aandacht snel afgeleid zal worden van het huidige moment, je hersenen proberen je immers steeds af te leiden met gedachten over het verleden of de toekomst.

Ons verstandelijk vermogen, een gift of een vloek?

Dankzij de ontwikkeling van onze prefrontale cortex, onderscheiden we ons als mens van dieren. Door ons verstandelijk vermogen kunnen we reflecteren, plannen, beslissingen nemen en denken over de toekomst. Helaas zit daar ook een nadeel aan, het is voor ons lastiger om uit ons hoofd te stappen en in het nu te zijn. Ook loopt ons hoofd regelmatig over van alle gedachten die door ons hoofd spoken.

Dieren ervaren het nu van nature, omdat hun cognitieve vermogens veel minder ontwikkeld zijn. Ze leven meer vanuit hun gevoelswereld en handelen op instinct. Zo staat een hond vrolijk te kwispelen als hij zijn baasje ziet, is hij tijdens de wandeling bang voor een grotere agressieve hond en rent hij een minuut later weer vrolijk los op het speelveld.

Vaak zijn we met onze gedachten niet in het hier en nu aanwezig.
Dit regelmatig op het internet gebruikte plaatje over mindfulness geeft het verschil weer hoe een hond en zijn baasje dezelfde wandeling ervaren.

Denken aan het verleden en de toekomst heeft effect op hoe we ons voelen

Wanneer we bezig zijn met het verleden of de toekomst, heeft dat ook effect op hoe we ons voelen. Een uiterste negatief effect van te vaak bezig zijn met het verleden, is dat je je depressief gaat voelen. Je bent niet tevreden met hoe iets is gegaan en voelt je bijvoorbeeld schuldig, onzeker of onbekwaam. Het uiterste van te vaak bezig zijn met de toekomst, is dat je je angstig gaat voelen. Je bent bezorgd over wat er mogelijk in de toekomst kan gaan gebeuren.

Door meer met je aandacht in het heden te zijn, oefen je positieve invloed uit op je mentale en fysieke gezondheid. Depressiviteit, angst en daaruit voortkomende stress hebben immers zowel fysiek als mentaal impact op ons. En dat terwijl het eigenlijk geen zin heeft om je veel met het verleden bezig te houden. Het moment is immers gepasseerd en je kan het niet meer veranderen. Geen reden dus om je er bijvoorbeeld misselijk over te voelen. Trek er een les uit voor de toekomst, maar probeer je er niet meer druk om te maken. Ook teveel in de toekomst leven heeft weinig zin, want niemand kan met 100% zekerheid voorspellen hoe de toekomst eruit gaat zien.

Als je meer aandacht geeft aan het nu, dan leer je ook om te genieten van de kleine dingen. Blij worden als iemand op straat naar je zwaait, het uitkomen van een mooie bloem in je tuin, het voelen van de eerste zonnestralen op je huid. Door bewust voor het nu te kiezen ervaar je ook het kleine geluk dat er zich voordoet in je leven.

Je ademhaling gebruiken om in het nu te komen

Volgens Eckhart Tolle is de beste manier om in het nu te komen door je te bewust te zijn van je lichaam. Je lichaam is namelijk altijd verbonden met het huidige moment. Hoe duidelijker je voelt wat er in je lichaam gebeurd, des te sterker je aanwezig bent in het heden.

Je ademhaling is daarom een perfect instrument dat je ook nog eens altijd tot je beschikking hebt om terug te grijpen op het nu. Je hoeft daarvoor alleen een paar keer per dag je aandacht kort op het gevoel van je adem te richten. Volg op die momenten de beweging van elke in- en uitademing. Je laat de adem zijn eigen gang gaan en je hoeft deze alleen maar te observeren. Daardoor laat je je adem je anker zijn om je aandacht weer in het nu te brengen.

Het is voor ons een automatisme om constant over alles te oordelen

Iedereen is gevormd door zijn verleden. Je denkbeelden hebben zich ontwikkeld tijdens je opvoeding, vanuit je omgeving of cultuur. Daardoor is het voor bijna iedereen een automatisme om continu over dingen te oordelen. Je hebt het vaak niet eens in de gaten. Wanneer je bijvoorbeeld een wandeling maakt, vorm je bij elke indruk een mening. “Wat een mooie auto”, “wat is die tuin lelijk”, “wat een prachtige bloemen”. Je bent constant alles tegen je eigen overtuigingen aan het aanhouden en te beoordelen. Je maakt het daardoor lastiger om de dingen of mensen te zien zoals ze op dat moment zijn.

Onze denkbeelden bepalen hoe we het hier en nu bekijken. Photo by Josh Calabrese Unsplash.
Onze denkbeelden vormen en bevestigen onze werkelijkheid omdat we de wereld bekijken door onze eigen bril

Het nadeel van constant oordelen is dat je de werkelijkheid vastzet, het is zoals jij het beoordeeld. En als de dingen niet voldoen aan jouw wereld beeld, dan geeft je dat een negatief gevoel. Een tweede nadeel is dat het je kijk op de werkelijkheid kleurt. Want wat je verwacht zie je ook terug in de wereld. Je zoekt automatisch naar bewijzen die jouw oordeel bevestigen.

Door minder te oordelen kan je met een open blik de dingen ervaren en ook met een meer open houding anderen benaderen. Probeer je eens te verwonderen over alles wat zich voordoet. Je zal dan ook snel ervaren dat je je daardoor ook gelukkiger zal voelen.

Wat kan je doen om meer in het nu te leven?

We hebben verschillende onderwerpen besproken waarmee je aan de slag kan om meer in het huidige moment te zijn:

  • Geef aandacht aan je zintuigen. Probeer regelmatig je aandacht volledig, maar 1-voor-1 te richten op je zintuigen. Wat zie je, wat hoor je, wat ruik je, wat proef je en wat voel je? Wanneer je hier gericht aandacht aan schenkt, ben je meteen in het nu bezig.
  • Probeer je minder zorgen te maken. Je zorgen maken, komt omdat je voornamelijk met de toekomst bezig bent. Je bent al je energie aan het stoppen in het bedenken van scenario’s, waarvan je helemaal niet zeker weet of ze gaan gebeuren. Probeer de dingen wat meer op zijn beloop te laten. Daardoor hou je meer tijd en energie over om te beleven wat er op dit moment gebeurt.
  • Blijf niet met het verleden bezig. Probeer het verleden los te laten, want ook dat is onnodig verspeelde energie. Het verleden kan je niet meer veranderen. Je hoeft de emoties uit het verleden niet uit de weg te gaan, maar geef voorrang aan de emoties en het gevoel dat je op dit moment beleefd. Daardoor ben je ook meteen weer met het heden bezig.
  • Probeer zo min mogelijk te oordelen. Je hersenen willen automatisch oordelen en alles van een label voorzien, maar probeer je hiervan bewust te worden. Wanneer je veel denkt en oordeelt mis je een hoop van wat er momenteel gebeurd. Bekijk de wereld zoveel mogelijk met een open blik zonder te oordelen, daardoor ervaar je beter wat er nu is.

Het is een uitdaging om zomaar ineens je gedrag te veranderen en te stoppen met piekeren of oordelen. Probeer in elk geval of je kan herkennen wanneer je het doet. Dan ontstaat er ruimte om bewust te kiezen wat je wilt doen. Zo herken ik het zelf tegenwoordig goed wanneer ik aan de toekomst denk. Ik kan dan de keuze maken om er direct mee te stoppen of als ik het toch nuttig vind om er mee door te gaan.

Hoe kan coaching je hierbij helpen?

Met mijn bedrijf HeartState wil ik graag zoveel mogelijk anderen helpen leiderschap over hun leven te nemen. Dankzij coaching kan ook jij je vaardigheid verbeteren om meer van het nu te genieten. Je ervaart daardoor minder stress en staat met meer plezier in het leven.

Tijdens het persoonlijke 1-op-1 programma komt het onderwerp “bewust zijn van het hier en nu” regelmatig ter sprake. Ook andere coachees piekeren regelmatig over zowel het verleden als de toekomst. Veel van hen vertellen dat ze een druk leven hebben waarbij er nog maar weinig aandacht is voor wat er nu is.

Middels coaching kunnen we bespreken hoe jij in het leven staat en of er technieken zijn die jou helpen om meer in het nu te zijn. Ik werk zelf veel met ademhalingstechnieken, maar je kan bijvoorbeeld ook bewust aandacht schenken aan je zintuigen tijdens een wandeling of een mindfulness training volgen.

Je kan alvast lezen over wat ademhalingsoefeningen voor je kunnen doen of gratis en vrijblijvend contact met mij opnemen voor een kennismaking.

X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik help leidinggevenden werkstress overwinnen en de woelige wateren van leiderschap trotseren. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?