positieve intelligentie

De essentiële bouwstenen voor succesvol leiderschap

Leestijd: 5 minuten

Effectief leiderschap gaat verder dan alleen het bezitten van de juiste vaardigheden. Je moet je mindset en emotionele intelligentie verbeteren om daadwerkelijk je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Of je nu een doorgewinterde leider bent of ernaar streeft er een te worden, je moet onder ogen zien dat je automatische patronen hebt ontwikkeld die je ervan weerhouden een exceptioneel leider te zijn. Vervolgens moet je leren om je positieve zelf te activeren om je impact te vergroten.

Binnen de theorie van Positieve Intelligentie® (PQ) noemen we je beperkende denkpatronen je Saboteurs. Deze Saboteurs gaan voortdurend de strijd aan met je innerlijke Wijze en veroorzaken stress en negatieve emoties. Ze beïnvloeden op negatieve wijze hoe je omgaat met werk en de uitdagingen van het leven. Daarmee saboteren ze het potentieel voor geluk en ze verminderen je prestaties.

Wat is effectief leiderschap?

Effectieve leiders zetten hun autoriteit niet alleen in om het verschil te maken, maar inspireren anderen om gezamenlijke doelen te bereiken middels effectieve actie. Ze gebruiken invloed in plaats van autoriteit.

Elke Saboteur beperkt je leiderschapsmogelijkheden, terwijl elke kracht ingezet vanuit je innerlijke Wijze je vermogen vergroot om invloed uit te oefenen en te leiden. Het is dus essentieel om te begrijpen hoe je jouw Saboteurs kunt herkennen en ze het zwijgen kunt opleggen. Daarnaast dien je te leren hoe je toegang kunt krijgen tot de krachten van je Wijze om effectief te leiden.

De krachten van je Wijze, ook wel je positieve zelf, stellen je in staat om elk probleem of elke uitdaging om te zetten in een cadeau en een kans. De vijf krachten van de Wijze – Empathie, Verkennen, Innoveren, Navigeren en Activeren – helpen je om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van het leven met een positievere mindset.

Mentale fitheid is het vermogen om je Saboteurs tot rust te brengen en toegang te krijgen tot de krachten van je Wijze. Je kunt de krachten van je Wijze niet volledig benutten zonder eerst je Saboteurs te onderscheppen. Daarom is het belangrijk om te beginnen met de Rechter, de meest dominante Saboteur die iedereen teistert. De Rechter bekritiseert herhaaldelijk voor fouten of tekortkomingen, waarschuwt obsessief voor toekomstige risico’s en houdt je ‘s nachts wakker met zorgen. Deze Saboteur houdt je gefixeerd op wat er mis is met anderen, jezelf of je omstandigheden.

De vier pijlers van exceptioneel en impactvol leiderschap

Er zijn vier pijlers die je in staat stellen om je team te leiden naar maximale team prestaties zonder ongezonde stress: Drievoudig Doel, Verdiend Vertrouwen, Gezonde Conflicten en Wederzijdse Verantwoordelijkheid. Als leider moet je eerst begrijpen waarom deze vier pijlers zo essentieel zijn. Daarna kan je ze succesvol integreren in je eigen visie over goed leiderschap.

Drievoudig Doel

Een belangrijke vaardigheid is om op inspirerende wijze anderen tot actie aan te zetten. De kracht van het Drievoudig Doel zit hem erin dat je op de eerste plaats jezelf geïnspireerd voelt om op een betekenisvolle en blijvende wijze te blijven groeien als persoon. Op de tweede plaats inspireer je je teamleden om hetzelfde te doen en op de laatste plaats inspireer je ook anderen buiten je inner circle. Daarmee zijn er 3 niveaus te onderscheiden:

  • Positieve impact maken op anderen
  • Positieve impact maken op elkaar (teamleden)
  • Positieve impact maken op jezelf

De Navigatiekracht van je Wijze helpt je om het Drievoudig Doel te integreren in je visie op leiderschap. Navigatie houdt in dat je jezelf afvraagt wat echt belangrijk is en wat niet zo belangrijk is als het lijkt. Door Navigatie te gebruiken, kun je de inspirerende aspecten van het Drievoudig Doel benutten om je leiderschapsvaardigheden te verbeteren.

Verdiend Vertrouwen

Om het vertrouwen in een relatie te verdiepen moet je ook kwetsbaar durven te zijn. Invloedrijke leiders zien kwetsbaarheid als een teken van kracht, niet als zwakte. Dit betekent dat leiders zich niet moeten schamen om hun menselijke onvolkomenheden toe te geven.

Onderling vertrouwen in het team ontstaat wanneer je als leider een cultuur van kwetsbaarheid stimuleert.

Verdiend Vertrouwen creëert een veilige omgeving waarin leiders en werknemers transparant zijn, authentiek zijn en fouten toegeven. De Empathie kracht van de Wijze is essentieel om Verdiend Vertrouwen te bevorderen, omdat het een zorgzame cultuur bevordert waarin mensen elkaar waarderen als mens en zich veilig voelen om kwetsbaar en authentiek te zijn.

Gezonde Conflicten

Gezonde Conflicten zijn een teken van vooruitgang en groei binnen een team. Wanneer het team nog niet geïnvesteerd heeft in Verdiend Vertrouwen, is men ook nog niet bereid om Gezonde Conflicten met elkaar aan te gaan. Als je de pijler van Gezonde Conflicten stevig hebt neergezet, ga je conflicten omarmen als een cadeau. Teamleden leren hiermee elkaar uit te dagen. Gezonde Conflicten is een effectieve manier om tot de beste oplossingen te komen en teamleden te helpen groeien.

Ook hier is de Empathie kracht van de Wijze essentieel om de pijler van Gezonde Conflicten te ondersteunen. Empathie stelt je in staat om je in de schoenen van anderen te plaatsen, zodat je hun visie kunt begrijpen. Ontdekken stelt je in staat om de ambities van anderen te begrijpen, terwijl Innovatie je in staat stelt oplossingen te bedenken voor een win-win situatie.

Wederzijdse Verantwoordelijkheid

Wanneer je als leider iemand verantwoordelijkheid geeft, geef je een enorm cadeau dat hun leven in potentie kan veranderen. Als leider moet je een omgeving en cultuur creëren waarin mensen waarde hechten aan en praktiseren van Wederzijdse Verantwoordelijkheid. Wederzijdse Verantwoordelijkheid betekent dat teamleden elkaar verantwoordelijk houden voor resultaten en gedrag, in plaats van te wachten op de teamleider om dit te doen. De Activatiekracht van de Wijze helpt Wederzijdse Verantwoordelijkheid te bevorderen binnen teams. Activatie maakt kritische, directe en uitdagende gesprekken mogelijk die essentieel zijn voor Wederzijdse Verantwoordelijkheid.

Verhoog het EQ van je organisatie om leiderschapsvaardigheden te verbeteren

Positieve Intelligentie® zorgt voor een grote vooruitgang in je vermogen om emotionele intelligentie (EQ) binnen je hele organisatie te verbeteren. Het onderzoek van Positive Intelligence® heeft de belangrijkste criteria voor het ontwikkelen van EQ blootgelegd. Maar liefst 17 van de 18 te onderscheiden EQ-vaardigheden worden automatisch ontwikkeld door middel van het PQ-programma.

De positieve veranderingen in EQ zijn blijvend omdat het PQ-programma zich richt op het ontwikkelen van mentale gewoonten en niet alleen op theoretische kennis.

Positieve Intelligentie® versterkt het EQ van je team op een blijvende manier.

Een enquête onder 2000 deelnemers aan het PQ-programma, na zes weken training in mentale fitheid, toont aan dat 98% van de deelnemers een groei van hun EQ ervaart. Deelnemers geven aan dat ze in de volgende categorieën verbetering ervaren:

  • 90% gebruikt mentale & emotionele energie effectiever
  • 92% is beter in teamwork en samenwerking
  • 85% vergroot hun geluk
  • 91% heeft stress beter onder controle
  • 83% verbetert het zelfvertrouwen
  • 84% is beter in conflictbeheersing

Verbeter je leiderschapsvaardigheden door het trainen van je mentale fitheid

Positieve Intelligentie® biedt een transformerende benadering van leiderschapsontwikkeling, waardoor leiders zelfbewustzijn, veerkracht, empathie en een positieve mindset ontwikkelen. Door mentale fitheidsoefeningen te omarmen, ontsluit je je volledige leiderschapspotentieel.

Onthoud, leiderschap gaat niet alleen over het behalen van resultaten; het gaat erom anderen te inspireren en in staat te stellen om tot bloei te komen en zelf succesvol te zijn.

Als eerste stap om je leiderschapsvaardigheden te verbeteren, doe je de Saboteur Assessment om de Saboteurs te identificeren die jou beperken. Vervolgens leer je meer over hoe het ‘Mentaal sterk’-programma jou en jouw team helpt de productiviteit te verhogen en de stressbestendigheid op het werk te verbeteren.

Welke Saboteurs beperken je leiderschapsvaardigheden?

Ontdek in 3 minuten de belangrijkste Saboteurs in je brein en verzwak hun invloed.

Dit stelt je in staat je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen

Start je gratis Saboteur test
X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik help leidinggevenden de woelige wateren van leiderschap te trotseren en werkstress te overwinnen. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?