positieve intelligentie

De Hyperrationele uit Positieve Intelligentie

Leestijd: 3 minuten

Als softwareontwikkelaar benaderde ik de wereld altijd op een analytische manier. Voor mij was logica koning. Maar toen ik de rol van projectleider op me nam, veranderde mijn perspectief drastisch.

In plaats van de hele dag achter een beeldscherm te zitten, bevond ik me plotseling te midden van mensen. Beginnen met leidinggeven is best pittig. Daar ontdekte ik dat er naast de rationele wereld die ik zo goed kende, ook een wereld bestond die minder logisch en voorspelbaar was. Een wereld waarin gevoelens en emoties net zo belangrijk waren als feitelijke gegevens.

Levenslessen

Het werd duidelijk toen een project waar ik aan werkte voor een zorgklant uitliep op een financiële ramp. Dit bracht uiteraard stress en zorgen bij de klant, en tijdens een moeilijk overleg bleef ik vasthouden aan rationele argumenten en projectafspraken. Het werd een verhitte discussie waar we niet uitkwamen. Wat de klant eigenlijk nodig had, was een simpel “sorry” en een blijk van medeleven.

Uiteindelijk moest ik zelf een prijs betalen voor mijn rationaliteit en analytisch denken. Ik raakte overspannen voordat ik besefte dat er naast onze rationele wereld ook een wereld van emoties bestaat. Er volgde een waardevolle periode waarin ik veel leerde over mezelf en hoe ik balans kon vinden tussen gevoel en ratio.

Maak kennis met de Hyperrationele

Vandaag gaan we het hebben over de Hyperrationele Saboteur uit het Positieve Intelligentie® programma. Deze saboteur beperkt de diepgang en flexibiliteit van zowel professionele als persoonlijke relaties. Ook intimideer je al snel anderen die minder analytisch zijn ingesteld.

In de wereld van de Hyperrationele Saboteur draait alles om kennis, analyse en zelfstandigheid. Dit persoonlijkheidstype is een meester in analyseren, altijd op zoek naar een dieper begrip van de wereld om hen heen. Ze worden gedreven door de overtuiging dat rationaliteit de sleutel is tot zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van de emotionele wereld.

Ze streven naar een staat van ‘selfsupporting’ zijn, waarbij ze altijd genoeg energie, tijd, geld, ruimte en kennis hebben om voor zichzelf te zorgen. Daarmee creëren ze een onafhankelijkheid van de emotionele wereld.

De Hyperrationele is helemaal in zijn element als hij zich kan terugtrekken tijdens zijn honger naar informatie.

Wanneer de Hyperrationele toch wordt overspoeld door emoties, trekken ze zich terug in hun eigen wereld. Ze ordenen informatie, verwerken emoties en laden zichzelf op. Dit terugtrekken is essentieel voor hen om weer in balans te komen, waarna hun honger naar kennis hen aanspoort om opnieuw te duiken in de zoektocht naar informatie en zelfstandigheid.

Samenwerken met de Hyperrationele

Samenwerken met een collega die de Hyperrationele Saboteur in zich heeft, wil nog wel eens een uitdaging zijn. Hoewel deze uitblinkt in diepgaande analyses en een scherp oog voor details, brengt het ook enkele unieke obstakels met zich mee die anderen kunnen frustreren.

Een koele kikker

Ten eerste is de Hyperrationele collega koel en afstandelijk. Dat is vanwege de neiging emoties te vermijden en gevoelens zelden te tonen. Dit gebrek aan emotionele betrokkenheid veroorzaakt bij anderen het gevoel dat ze niet begrepen of gewaardeerd worden. In de samenwerking kan dat tot spanningen leiden.

Gebrek aan spontaniteit

De Hyperrationele staat niet bekend om zijn spontane emoties en reacties, maar eerder om star gedrag. Hij vervalt in eindeloos analyseren van problemen en het stellen van veel vragen. De focus ligt daarbij op details en feitelijke informatie in hun zoektocht naar kennis en begrip. Dit wordt door anderen als tijdrovend en overdreven ervaren. Ook veroorzaakt het vertragingen in projecten, omdat de Hyperrationele moeite heeft om een beslissing te nemen zonder volledige informatie.

Afzondering veroorzaakt communicatieproblemen

Bovendien ontstaan er communicatieproblemen door hun neiging om zich terug te trekken en zich te isoleren wanneer ze worden overspoeld door emoties. Ze delen hun gedachten en gevoelens niet altijd met hun teamgenoten, waardoor anderen in het duister tasten over wat er in hen omgaat en hoe ze kunnen bijdragen aan het oplossen van problemen.

Nieuwsgierig naar je eigen Saboteurs?

Doe de gratis Saboteur assessment en ontketen je potentieel.

Door de invloed van je Saboteurs te beperken boost je je eigen geluk en succes.

Start je gratis Saboteur test

Wie zegt dat?

Ten slotte is de Hyperrationele sceptisch over ideeën en standpunten die niet wetenschappelijk zijn bewezen of niet gebaseerd zijn op feitelijke informatie. Dit geeft anderen het gevoel dat hun creativiteit en intuïtie niet worden gewaardeerd.

De sleutel tot vruchtbare samenwerking

Om iemand met de Hyperrationele Saboteur in beweging te krijgen in een project, waardeer je hun analytische kracht en betrek je ze actief bij besluitvorming. Stel daarbij duidelijke doelen en benadruk het belang van een evenwichtige benadering tussen feiten en emotie.

Omarm de kracht van samenwerking met Positieve Intelligentie

Het ‘Leiderschap met IMPACT!’-programma met Positieve Intelligentie® biedt de tools en inzichten om niet alleen met de Hyperrationele Saboteur om te gaan, maar ook met alle andere saboteurs die ons kunnen beïnvloeden. Door samen te werken aan je persoonlijke groei en het ontwikkelen van je Positieve Intelligentie®, verbeter je de dynamiek in je team en bereik je successen. Doe mee aan het programma en ontdek hoe je de kracht van Positieve Intelligentie® inzet!

✔️ Ontdek het ‘Leiderschap met IMPACT!’-programma
X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik help leidinggevenden de woelige wateren van leiderschap te trotseren en werkstress te overwinnen. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?