Hoe ga je om met herrie in de kantoorjungle
Lawaai en prikkels op de werkplek – Liever was je vandaag thuisgebleven. Maarja, je collega’s en je leidinggevende verwachten nou eenmaal dat je regelmatig je neus op het werk laat zien. Toch? Plichtsgetrouw ben je dan ook op één van de flexplekken neergestreken in de kantoortuin.
Gevoelig voor geluiden op de werkplek
Terwijl er iemand vlak langs je bureau loopt probeer jij je te concentreren zodat je belangrijk werk kunt verzetten. Het focussen op je werk kost enorm veel energie doordat je gefrustreerd raakt van de geluiden die van alle kanten op je af lijken te komen.
Een collega naast je ‘ramt’ op zijn toetsenbord terwijl hij ook luidruchtig een telefoongesprek met een klant voert. Even verderop staat een groepje collega’s druk projectoverleg te voeren. “Kan iedereen niet gewoon even zijn mond houden!” denk je bij jezelf. Het liefst zou je het willen uitschreeuwen.
Het lukt je gewoon niet om je af te sluiten en te concentreren in deze kantoorjungle. “Pling pling” klinkt het even verderop als er een of andere e-mail of chatbericht binnenkomt. Nee hier word je niet vrolijk van.
Eigenlijk zou je liever zo’n noise cancelling koptelefoon opzetten of een stilte werkplek opzoeken. Dat lijkt je heerlijk. Alleen… waarom ben je dan helemaal naar kantoor gekomen? Dan had je evengoed thuis kunnen blijven. En wat moeten je collega’s wel niet denken als je daar zo helemaal afgezonderd zit?
Sommige mensen leven helemaal op in de kantoortuin en lijken nergens last van te hebben. Het zijn van die uitbundige collega’s die hier helemaal lijken te floreren. Voor anderen kan de kantoortuin een ware nachtmerrie vormen die enorm veel energie kost.
De rol van je autonoom zenuwstelsel
Het is bewezen dat mensen zich slecht kunnen afsluiten van geluiden wanneer ze gespannen zijn of als hun energieniveau laag is. En dat heeft alles te maken met ons autonome zenuwstelsel.
In deze situatie raak je namelijk snel gefrustreerd en trigger je onbewust de activerende tak van je zenuwstelsel. Die tak zorgt ervoor dat jij je automatisch klaar maakt om in actie te komen. Het is een van de redenen dat jij je mogelijk zo gejaagd voelt.
Het is een automatische stressreactie die zich ontwikkeld heeft tijdens miljoenen jaren evolutie. Helaas is ons stresssysteem nog niet aangepast aan onze huidige maatschappij. Er dreigt immers niet meer op elke hoek van de straat gevaar.
Het gevaar van tegenwoordig is voornamelijk veranderd in een stroom van berichtjes, deadlines en verwachtingen die we ervaren. Deze zetten een stressreactie in gang terwijl we helemaal niet in levensgevaar zijn.
Je lichaam reageert nog steeds vanuit de overtuiging dat overleven nu belangrijk is. Daarom worden je zintuigen op scherp gezet zodat je dreigend gevaar kunt opmerken. Je staat de hele tijd op scherp. Geen wonder dat jij je niet kunt afsluiten voor de stortvloed aan prikkels in deze werkomgeving.
Overprikkeld in de kantoortuin? Ontdek de oorzaak met de Saboteur-assessment!
Lawaai en prikkels op de werkplek zijn een ware nachtmerrie. Maar wist je dat jouw reactie hierop alles te maken heeft met interne saboteurs? Doe de assessment en ontdek welke interne stemmen jouw reactie op kantoorgeluiden beïnvloeden.
Leer hoe je deze saboteurs overwint en je focus en productiviteit herstelt.
Start je gratis Saboteur testGeluidsoverlast in de werkomgeving dienen we niet te negeren
Geluidsoverlast in de kantoortuin is een probleem dat je serieus moet nemen. Dat blijkt ook uit onderzoek van geluidsexpert Julian Treasure. Als je iemand hoort praten terwijl je aan het werk bent, neemt je productiviteit met maar liefst met 66% af!
Je bent in een stille ruimte drie keer productiever dan in een kantoortuin. Storende geluiden zorgen er zelfs voor dat je 10% meer fouten maakt en ben je eenmaal afgeleid, dan heb je 23 minuten nodig om weer in de flow te raken. Serieuze getallen die we niet mogen negeren!
Er is dus veel aan gelegen om je werk ongestoord en in rust te kunnen doen. Maar waarom zoeken we deze rust dan niet gewoon op?
Klachten veroorzaakt door werken in een kantoortuin
Ondanks dat we gek worden in de kantoortuin is het vooral groepsdruk en sociale verbondenheid waardoor we ons toch in deze jungle begeven. En dat gaat ook aan bedrijfsartsen niet ongemerkt voorbij.
Een rondgang in 2020 onder ruim negentig bedrijfsartsen bracht aan het licht dat de kantoortuin een belangrijke reden is voor verzuim. Bedrijfsartsen ontvangen de meeste klachten op het gebied van geluidshinder en concentratieverlies.
Het is een belangrijk oorzaak van de vermoeidheid, overprikkeling, irritaties, stress en hoofdpijn die veel professionals ervaren. Bovendien geeft ook ruim een derde van de werknemers aan dat ze hierdoor in een burn-out zijn geraakt.
Help! Wat kan ik hier dan zelf aan doen?
Helaas zal je werkomgeving niet zomaar veranderen. Misschien komt er ooit verbetering in maar tegenwoordig is de kantoortuin niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Wat kan jij hier dan wel aan doen?
Je afzonderen of een koptelefoon opzetten kan natuurlijk een oplossing bieden. Maar dat neemt niet al die belemmerende overtuigingen en gedachten die dat oplevert weg.
De oplossing zit hem deels in het ‘herprogrammeren’ van je mindset en deels in het versterken van je persoonlijke veerkracht. Wanneer je namelijk een laag energieniveau hebt is het een uitdaging om helder te denken. Het is lastig om je werk goed uit te voeren en ook kan jij je moeilijk afsluiten van alle prikkels om je heen.
Door je veerkracht te versterken kan je beter omgaan met deze prikkels, ervaar je rust in je hoofd en kan je ontspannen en rustig reageren. Beeld je eens in hoe dat voor jou zou zijn. Fijn toch?
De programma’s die ik aanbied helpen jou om je veerkrachtig en vitaal te voelen. Dankzij mijn unieke totaalaanpak kom je tot rust en neem je ook afscheid van belemmerende overtuigingen.
Zet de juiste stap en maak nu een vrijblijvende afspraak met mij waarin ik graag met jou van gedachten wissel. Of ben je nieuwsgierig en kijk je alvast naar mijn unieke aanbod?
donderdag 23 juni om 20.00 uur
Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.
Vertel me meer+ 1432 mensen gingen je al voor
Ben jij de volgende?
Start nu je gratis assessmentTer waarde van € 16,95 tijdelijk gratis
Meer dan 3347 downloads!
Pak je e-book mee