Heb jij een mindset die gericht is op groei of heb je meer vaste overtuigingen? bewustwording

Is jouw mindset vast of groeigericht? Doe de gratis test!

Leestijd: 6 minuten

Mindset test – Het is interessant om te zien dat mensen heel verschillend omgaan met nieuwe situaties. Hoe komt het toch dat de één nieuwe situaties als uitdagingen ziet en zich er met volle overgave op stort terwijl de ander alleen maar beren op de weg ziet?

De manier waarop jij met een situatie omgaat, wordt niet alleen bepaald door de ervaringen die jij in het verleden hebt opgedaan. Je mindset blijkt ook substantieel invloed te hebben op hoe jij situaties aanvliegt.

Grondlegger van de theorie over de verschillende mindsets van mensen, is de Amerikaanse psychologe Carol Dweck. Zij ontdekte dat naast vaardigheden en talent, succes ook afhangt van onze mindset. De overtuigingen van je mindset kunnen vast (fixed) zijn of juist gericht op groei (growth).

Succesvol zijn

Wanneer mensen willen afmeten hoe succesvol iemand is, gaan we ons met elkaar vergelijken en wordt er meestal gekeken naar de resultaten die iemand heeft behaald. Daarbij ontstaat vaak de opvatting dat slimme mensen ook betere resultaten halen.

Een mindset gericht op persoonlijke groei en growth is van invloed op hoe succesvol je bent. Maar ook met een statische fixed mindset kan je in beweging komen.
Het gaat er niet om dat je succesvol bent, maar dat je blijft investeren in je persoonlijke groei

Volgens de theorie van de vaste (statische) en de groeimindset ligt dat anders. Het gaat het er om succesvol te zijn, nauwelijks om over hoe slim je bent. Wanneer je succesvol wilt zijn, is gebleken dat een op groei gerichte mindset, veel meer invloed heeft op de uiteindelijke resultaten die je als persoon kunt behalen.

Bij deze levenshouding gaat het er vooral om dat je vertrouwen hebt in je eigen kunnen en dat je door te oefenen nog verder kunt groeien.

Ik ben er nu nog niet, maar oefening baart kunst!

Mindset quote

Betekenis mindset

Voor het woord mindset is geen goede Nederlandse vertaling beschikbaar. De betekenis zou je als volgt kunnen omschrijven:

Je mindset is je manier van denken of de mentale houding die je aanneemt.

Het gaat over de manier van denken over hoe je jezelf ziet. Het gaat over je persoonlijke overtuigingen en over de manier hoe je op verschillende gebeurtenissen reageert. Iedereen reageert namelijk anders op eenzelfde situatie.

Hieronder bespreken we de betekenis en krijg je een aantal voorbeelden van elke mindset.

De fixed of vaste mindset

Personen die een vaste mindset hebben, geloven dat je intelligentie, je talenten en je vaardigheden zijn aangeboren. Je hebt ze of je hebt ze niet en ze zijn nauwelijks beïnvloedbaar. Fouten maken of kritiek ervaar je als falen. Er wordt sneller opgegeven en niet doorgepakt. Bij de vaste mindset ligt de focus op eindresultaten. Er wordt gekeken naar hoe slim en talentvol je op dit moment bent en niet naar hoe jij bezig bent met het ontwikkelen van je talent en intelligentie.

Gedachten die bij de vaste statische mindset horen zijn:

 • Gelukkig heb ik er niet veel moeite voor hoeven doen
 • Ik heb gefaald
 • Ik schaam me hiervoor
 • Dat kan jij nu wel zeggen, maar ik leg het naast me neer
 • Ik vind dit saai

De growth of groeimindset

Mensen die een groeimindset hebben, geloven dat je vaardigheden en intelligentie verder kan ontwikkelen door continu te oefenen en te blijven leren. Bijvoorbeeld door te experimenteren en nieuwe dingen aan te gaan, zonder daar vooraf allemaal blokkades op te werpen. Wanneer je een fout maakt is dat niet erg, dat is een kans om er van te leren en jezelf verder te verbeteren. De focus ligt voornamelijk op het proces en het verbeteren ervan. Je huidige hersencapaciteiten en je talenten zijn nog maar het begin van wat er allemaal mogelijk is. Deze mindset helpt je ook veerkrachtig met stress omgaan.

De verschillende gedachten en overtuigingen van een groeimindset en een vaste of te wel statische mindset in een handige infographic. Ook bekend als de fixed en growth mindset.
De verschillende overtuigingen tussen de groeimindset en een vaste mindset in een infographic.

Gedachten die horen bij de groeimindset zijn:

 • Hoe zal ik dit aanpakken?
 • Ik mag best hulp aan een ander vragen
 • Laat ik het eens gaan proberen!
 • Ik kan het!
 • Ik ben er nu nog niet, maar later wel

Doe de mindset test

Het is goed om je te realiseren dat de vaste en groeigerichte mindset, twee uitersten zijn. Normaal gesproken zal niemand 100% zijn leven leiden vanuit een alleen maar vaste of op groei gerichte mindset. Je kan tijdens verschillende situaties en gebeurtenissen handelen vanuit een andere mindset. Toch heeft iedereen wel een voorkeur voor één van de twee mindsets. Wil jij graag een indruk krijgen van wat voor mindset jij hebt? Doe dan nu de online mindset test!

De fixed en growth mindset. Door een aantal eenvoudige stellingen te beantwoorden ontdek je of je zelf een statische of groei mindset hebt.
Heb je een statische of een groei gerichte mindset? Je ontdekt het in deze online test.

Kan je een groeimindset stimuleren?

Want is het mogelijk om je mindset te veranderen? Ja gelukkig dat kan! Want ook wanneer je vooral een vaste mindset hebt, is het fijn om te ontdekken dat iedereen het in zich heeft om zich verder te ontwikkelen door te trainen. Carol Dweck heeft een stappenplan ontwikkeld om in 4 stappen je mindset te beïnvloeden.

Stap 1: Ben je bewust van je mindset

Dit doe je door bewust bij je gedachten stil te staan op momenten zoals:

 • Er gaat even iets volledig mis
 • Het gaat even niet zoals je verwachte of wou
 • Iemand uit kritiek op jou of je werk
 • Er is een nieuwe uitdaging

Ben bewust van wat er op het moment is en vraag je af, of je een groei of een vaste mindset inzet. Dit doe je het eenvoudigste door te onderzoeken bij welke soort mindset je jouw gedachten kan plaatsen.

Stap 2: Bedenk dat je altijd een keuze hebt

Wat er ook gebeurd, het zijn uiteindelijk jouw eigen gedachten en de keuze die je erbij maakt, hoe jij ermee omgaat. Je kan in een vaste mindset gedachte blijven geloven zoals “Dat is niet mijn talent en dat kan ik niet”. Maar je kan er ook voor kiezen om manieren te bedenken om de situatie wel aan te gaan.

Ontdek of je vastzit in een beperkende mindset – Doe de sabotage assessment!

Ben je benieuwd of je gevangen zit in een vaste mindset? Kom erachter in slechts 3 minuten met de sabotage assessment.

Leer welke ‘Saboteurs’ jouw groei belemmeren en ontdek hoe je ze kunt overwinnen. De de gratis assessment en zet de eerste stap naar een groeimindset!

Start je gratis Saboteur test

Stap 3: Buig je vaste mindset gedachte om naar een groeimindset gedachte

Wanneer je bij jezelf opmerkt hebt dat je een vaste mindset gedachte hebt, vervang deze dan door een gedachte uit de groeimindset. Bijvoorbeeld:

 • Vervang “Als ik het niet doe, dan maak ik ook geen fouten.” door “Als ik het niet doe, dan schiet ik er ook niets mee op. Hoe kom ik daar nou verder mee?”
 • Vervang de gedachte “Het lukt me niet, ik kan dit niet.” door “Ik merk dat ik het nu nog moeilijk vind, maar ik kan het leren als ik er maar voldoende tijd en energie in stop.”
 • Verruil “Ik moet het nu kunnen!” door de gedachte “De meeste mensen zijn niet meteen succesvol. Het is belangrijk om door te zetten en het vol te houden”.

Stap 4: Blijf handelen en keuzes maken vanuit een groeimindset

Door steeds te blijven oefenen met de vorige stappen, zal het handelen vanuit een groeimindset je steeds gemakkelijker afgaan.

Of je mindset nou gericht is op groei of statisch is. Blijf oefenen om je gedrag aan te passen. Het verschil tussen de growth en fixed mindset.
Door te oefenen met een mindset gericht op groei, zal het aangaan van nieuwe situaties steeds automatischer en eenvoudiger gaan.

Ook wanneer je uitgangspunt een statische mindset is, zal jij je steeds meer kunnen openstellen om nieuwe dingen te gaan oefenen en leren. Je ziet steeds meer in dat een tegenvaller een kans is om van te leren en het de volgende keer beter te kunnen doen.

Van een instelling waarbij jij jezelf constant verbeterd door het opdoen en het leren van je ervaringen, zal je je hele leven kunnen profiteren.

De kracht van de growth of groeimindset

Maak kennis met Carol Dweck in de onderstaande TED Talk. Tijdens deze inspirerende talk beschrijft ze twee manieren om een vraagstuk te benaderen, dat voor jou eigenlijk iets te moeilijk is om op te lossen. Ben je niet slim genoeg om het op te lossen… of heb je het gewoon nog niet weten op te lossen?Staat jouw mindset je persoonlijke groei in de weg?

Je wilt graag stappen maken en dingen anders doen, maar toch lukt het niet. Dat is heel frustrerend en kost bergen energie. Besef je dat je al een heel eind op de goede weg bent wanneer jij je openstelt voor het aangaan van nieuwe uitdagingen.

Het is gewoon lastig om je doel te bereiken door ander gedrag of nieuwe gewoontes aan te leren. Je brein is je grootste saboteur en verzet zich tegen elke verandering. Het veroorzaakt onrust en overspoelt je zelfs met negatieve gevoelens als het niet lukt.

Maar je kunt hier iets aan doen! Recente doorbraken in neurowetenschappen, technologie, prestatiewetenschap, cognitieve en gedragspsychologie, zijn samenkomen in één krachtig concept met de naam Positieve Intelligentie.

Met het unieke “Mentaal sterk”-programma ontwikkel je het vermogen om positief te denken en je te richten op wat goed gaat, ook als het even tegenzit. In slechts 6 weken train je je brein om je vriend te zijn. Meer dan 500.000 deelnemers in 50 landen hebben deelgenomen en de positieve resultaten zijn wetenschappelijk bevestigd.

Werk aan je groei mindset. Met het mentale fitness programma bij HeartState bereik je in 7 weken positief resultaat

Met persoonlijke begeleiding van je coach en optionele groepssessies, helpen we elkaar om alles uit het programma te halen. Via wekelijkse meetings en een appgroep stimuleren en steunen we elkaar om blijvende positieve gewoonten aan te leren. Zo bereiken we samen persoonlijke groei en voldoening in het leven.

De coaching bij HeartState onderscheidt zich door de praktische en wetenschappelijk onderbouwde aanpak met meetbaar resultaat. Handig om te weten: je kunt de coaching volledig vergoed krijgen via je werkgever.

Wat is de eerste stap die jij gaat nemen richting een mindset die meer gericht is op persoonlijke groei? Kijk snel via de onderstaande knop naar het unieke programma of neem nu contact met mij op.

✔️ Bekijk het unieke aanbod
X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik coach en train mensen die zich omschrijven als 'Wandelend hoofd' bij het in balans brengen van ratio en emotie. Dat doe ik in combinatie met wetenschappelijk onderbouwde programma's. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?