Stress kan misselijkheid veroorzaken. Hoe los je het misselijk zijn en de knoop in je maag op? stressklachten

Misselijk door stress: Zo kom je er vanaf

Leestijd: 6 minuten

Misselijk door de stress, wat te doen? – Terwijl je denkt aan een stressvolle gebeurtenis voel je de misselijkheid in je maag opnieuw opkomen. Je maag lijkt zich letterlijk om te draaien. Vroeger was je nooit misselijk, maar tegenwoordig is het bijna de normaalste zaak van de dag. Het gevoel van een knoop in je maag is niet prettig en je wilt graag je misselijkheid verhelpen. In dit artikel lees je over de verschillende oorzaken en wat je kunt doen tegen de aanhoudende irritatie van je maag.

Misselijkheid en oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken voor misselijkheid. Vaak ben je niet alleen misselijk, maar is het een combinatie met hoofdpijn, buikpijn of duizeligheid. Heb je de laatste tijd last van meerdere onverklaarbare lichamelijke klachten, dan kan er meer aan de hand zijn.

Kan je misselijk worden door stress?

Vaak is het niet de eerste mogelijkheid waar je aan denkt, maar zeker wanneer je misselijk en moe bent, kan dat verband houden met stress. Heb je het idee dat er momenteel meer van je verwacht wordt dan dat je kunt waarmaken? Zou je eigenlijk ander werk willen doen of is de situatie thuis met je parter of gezin niet meer zoals je zou willen? Grote kans dat je misselijkheid dan door stress veroorzaakt wordt. Wij helpen regelmatig mensen die om deze redenen maagklachten ervaren. Dankzij de wetenschappelijke aanpak met succes.

Misselijk worden door stress. Het is vrij gebruikelijk om spanningen in de maag te voelen door stress.
Zorgen en frustraties in de privé of werksfeer geeft stress. Een aanzienlijke groep mensen ervaart daardoor misselijkheid of spanningen in de maagstreek.

Een vreemd gevoel veroorzaakt door emoties

We hebben allemaal onze eigen set aan normen, waarden en overtuigingen. Wanneer dingen anders gaan dan we willen en niet overeenkomen met ons interne kompas, ontstaat er stress. En bij stress laten emoties al snel van zich horen. Het woord ’emotie’ is afkomstig van het Latijnse woord ‘emovere’, dat ‘bewegen’ betekent. Een emotie is een gevoel dat in beweging is. Vaak voel je deze emoties in je buikstreek. Je wordt dan dus eigenlijk misselijk van je emoties.

De rol van je spijsvertering

Wanneer je regelmatig stress hebt, raakt de balans in je lichaam verstoort. Dat heeft te maken met je autonoom zenuwstelsel. Je autonoom zenuwstelsel zorgt er voor dat heel veel processen in je lichaam automatisch plaats vinden. Het stelsel bestaat uit een activerende kant (Het ortosympatisch stelsel) en een ontspannende zijde (Het parasympatisch stelsel). Normaal gesproken zijn deze twee takken met elkaar in evenwicht.

Misselijkheid heeft ook te maken met je autonoom zenuwstelsel dat je darmactiviteit afremt tijdens periodes van stress.
Het autonoom zenuwstelsel bestaat uit een activerende en rustgevende tak.

Wanneer je stress chronische vormen aanneemt is blijft vooral de activerende kant van het autonoom zenuwstelsel actief. Je lichaam schiet in de overlevingsstand en zet de processen die je niet absoluut nodig hebt op een laag pitje. Je spijsvertering is tijdens een acute dreiging niet belangrijk genoeg en zal gepauzeerd worden. Het voedsel in de maag verteerd langzamer, wat misselijkheid bij je veroorzaakt.

Je hebt een aanhoudende misselijkheid zonder te braken

Misselijkheid door stress kenmerkt zich ook doordat je bij het minste of geringste misselijk bent zonder dat je daarbij hoeft over te geven. Ook kan je je moe voelen na het eten. Wanneer je stress chronisch is geworden kun je maagklachten ontwikkelen zoals een maagzweer. Dan is het belangrijk de oorzaak van je stressklachten aan te pakken.

Blijf je lange tijd na het eten misselijk en ervaar je daarbij ook pijn of moet je braken? Ga dan in gesprek met je huisarts om te onderzoeken of de oorzaken lichamelijk zijn of veroorzaakt worden door stress.

Cortisol en misselijk worden

Tijdens langdurige stress maken je bijnieren het hormoon cortisol aan. Dankzij cortisol overbrugt je lichaam aanhoudende stressvolle perioden. Je buikstreek en met name je maag en darmen zijn heel gevoelig voor cortisol. Wanneer je een hoge cortisolwaarde hebt, ontstaan al snel klachten zoals misselijkheid, verstopping, brandend maagzuur of buikkrampen. Begrijp je dus dat het helemaal niet vreemd is dat stress vaak een misselijk gevoel veroorzaakt?

Infographic Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier-as stress reactie. CRH, Hypothalamus en de hypofyse. ACTH naar de bijnieren geven opdracht cortisol aan t emaken.
Infographic van de stress reactie en het aanmaken van het hormoon cortisol door je bijnieren.

Je ziet hierboven een infographic over de werking van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as. Dit is de langzame reactie op stress. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat het cortisol meetbaar aanwezig is in je bloed.

Na een stressvolle situatie scheidt de hypothalamus het hormoon CRH uit, dat er op zijn beurt voor zorgt dat de Hypofyse het hormoon ACTH aanmaakt. Door deze stof krijgen de bijnieren de opdracht om cortisol te produceren.

Tijdelijk een misselijk of vreemd gevoel in je maag

Wanneer je maar af en toe een misselijk gevoel hebt in je maag door stress, is er niet zoveel aan de hand. Je bent dan misselijk door de zenuwen omdat je iets spannend vindt en omdat je iets buiten je comfortzone gaat doen. Eigenlijk word je ook nu dus weer misselijk door emoties. Bijvoorbeeld bij het geven van een presentatie of het aanspreken van een collega op het niet nakomen van zijn afspraken. Acute stress is normaal en maakt je lichaam klaar om een optimale prestatie te leveren.

Stress begint een probleem te worden wanneer je lichaam niet meer tot rust kan komen. Je ontwikkeld dan chronische stress of bent zelfs overspannen. We spreken dan over negatieve stress. Het is dan echt belangrijk om in actie te komen, want deze situatie is niet goed voor je lichaam en gezondheid. Ook bij een burnout zijn mensen regelmatig misselijk.

Bevrijd jezelf van stress en misselijkheid – Ontdek jouw Saboteurs!

Heb je last van stressgerelateerde misselijkheid? Het is tijd om de oorzaak aan te pakken: jouw eigen saboterende gedachten en ingesleten patronen.

Ontdek in slechts 3 minuten wie de ‘Saboteurs’ in jouw brein zijn. Leer hoe je ze herkent en herwin de controle over je gezondheid en welzijn.

Start je gratis Saboteur test

Tips en wat te doen tegen misselijkheid veroorzaakt door stress?

Het is belangrijk om te bepalen of je inderdaad door stress last van je buik krijgt. Wees alert op de momenten wanneer je de misselijkheid voelt opkomen. Kan je dit herleiden tot spannende momenten? Zit je in een situatie waar je dingen moet doen die je eigenlijk niet meer wilt? Vraag je ook eens af: “Wat wil mijn lichaam me op dit moment vertellen?”.

Momenteel is je maag overgevoelig, doe dus vooral rustig aan met eten. Neem de tijd voor het nuttigen van je maaltijd en gebruik licht verteerbaar voedsel. Vermijd alcohol, cafeïne- en koolzuurhoudende dranken. Dat cola tegen misselijkheid werkt is dus helaas een fabeltje.

Ga altijd in gesprek met je huisarts, zeker wanneer je zonder duidelijke oorzaak continu last hebt van een misselijk gevoel, kokhalzen van stress of regelmatig overgeven. Je huisarts kan bepalen of er medische oorzaken zijn die je misselijkheid veroorzaken. Vertel ook dat je je afvraagt of je maagproblemen door stress worden veroorzaakt. Je huisarts kan dan een goede afweging maken en de juiste vragen stellen.

Wetenschappelijk onderbouwde coaching bij stress om lichamelijke klachten te verhelpen

Een aanzienlijk deel van onze klanten beschrijft tijdens het kennismakingsgesprek dat ze last van hun maagstreek hebben. Het goede nieuws is dat deze problemen meestal binnen een maand verdwenen zijn en een normale vorm hebben aangenomen. Bovendien wordt de coaching volledig betaald door je werkgever.

Misselijkheid verminderen dankzij hartcoherentie. De technieken helpen de emoties in controle te krijgen en de rust in je buik terug te brengen.
De technieken van HeartMath zijn wetenschappelijk onderbouwd en helpen je weer positief, energiek en tevreden in het leven te staan.

De wetenschappelijke hartcoherentie technieken van HeartMath nemen een belangrijke rol in binnen onze coachingsaanpak. De technieken zijn door iedereen eenvoudig te leren en de resultaten zijn ook nog eens meetbaar. Dankzij hartcoherentie krijg je grip op je emoties en je gedachten. Je brengt eenvoudig rust in de lading van negatieve emoties zodat ze niet meer bergen energie kosten en je ook niet meer misselijk maken.

Tijdens de coaching leren we je om uit te vinden wat voor jou belangrijk is. Je ontdekt welke waarden in de knel zijn gekomen en welke stappen je wilt zetten om je weer positief en tevreden te voelen. Het is heel fijn om je persoonlijke waarden helder te hebben omdat je dan de juiste keuzes kunt maken en aandacht geeft aan die zaken die voor jou echt van betekenis zijn. Lichamelijke stressklachten verdwijnen daarmee als sneeuw voor de zon.

Ga je weer gezond en lekker in je vel voelen!

Een professioneel opgeleide coach geeft je de juiste ondersteuning zodat jij je weer goed in je vel voelt. Stel je eens voor hoe je leven dan zou zijn!

Maak online of op de praktijk vrijblijvend kennis met HeartMath en Tria coach Edwin Vriethoff.
Onze coach weet alles over misselijkheid veroorzaakt door stress. Samen bespreken we voor welke uitdagingen je staat zodat we een oplossing vinden. Het eerste gesprek is gratis en je zit nergens aan vast.

In dit artikel hebben we de impact van stress op je lichaam en geest verkend, en hoe het kan leiden tot misselijkheid en andere gezondheidsproblemen. Maar laten we niet vergeten dat er altijd hoop is en oplossingen binnen handbereik liggen.

Wil je weer de regie nemen over je gezondheid en welzijn? Klaar om jezelf te bevrijden van de last van stress en misselijkheid? We staan klaar om je te begeleiden op je reis naar een leven vol energie, vitaliteit en innerlijke rust.

Ontdek hoe ons coachprogramma je gaat helpen en neem nu actie. Samen werken we aan een gezonde, gelukkige versie van jezelf. Klik hier om het eerste gratis gesprek in te plannen of klik op de onderstaande knop om alles over het programma te ontdekken.

✔️ Ontdek ons unieke programma
X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik help leidinggevenden de woelige wateren van leiderschap te trotseren en werkstress te overwinnen. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

2 REACTIES
 • Ria Bolk
  Beantwoorden

  Ben al bijna 2 jaar misselijk ben bij verschillende zieken huis geweest doen maagonderzoek en klaar is kees. ‘s avonds gaat het, word morgens als ik de ogen open doen misselijk vreselijk eet bijna niets.

  1. Edwin Vriethoff
   Beantwoorden

   Beste Ria. Het is goed dat je de medische route behandeld en onderzoek hebt laten doen. Lijkt me dat een situatie als deze veel met je doet. Mogelijk is je lichaam uit balans door onderliggende stress of een andere oorzaak. Je maagfunctie raakt dan verstoort. In mijn e-book https://heartstate.nl/ebook/ laat ik je kennis maken met een oefening die de balans in je autonoom zenuwstelsel hersteld. Doe deze oefening 3x daags over een periode van enkele weken en kijk of het verschil maakt. Volg echter ook altijd het medisch advies van een arts op.

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?