Stress kan misselijkheid veroorzaken. Hoe los je het misselijk zijn en de knoop in je maag op? stressklachten

Misselijk door stress: Zo kom je er vanaf

Leestijd: 5 minuten

Misselijk door stress, wat te doen? – Terwijl je aan een stressvolle gebeurtenis denkt, voel je de misselijkheid weer in je maag opkomen. Het lijkt alsof je maag zich letterlijk omdraait. Vroeger was je nooit misselijk, maar tegenwoordig lijkt het bijna de normaalste zaak van de wereld. Het gevoel van een knoop in je maag is onaangenaam, en je wilt graag iets doen om de misselijkheid te verhelpen. In dit artikel lees je over de verschillende oorzaken en wat je kunt doen tegen de aanhoudende irritatie van je maag.

Misselijkheid en oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken van misselijkheid. Vaak ben je niet alleen misselijk, maar gaat dit gepaard met hoofdpijn, buikpijn of duizeligheid. Als je de laatste tijd last hebt van meerdere onverklaarbare lichamelijke klachten, kan er mogelijk meer aan de hand zijn

Kan je misselijk worden door stress?

Vaak is het niet het eerste waar je aan denkt, maar zeker wanneer je misselijk en moe bent, kan dat verband houden met stress. Heb je het gevoel dat er momenteel meer van je wordt verwacht dan je kunt waarmaken? Zou je eigenlijk ander werk willen doen, of is de situatie thuis met je partner of gezin niet zoals je zou willen? Dan is de kans groot dat je misselijkheid door stress wordt veroorzaakt. Wij helpen regelmatig mensen die om deze redenen maagklachten ervaren, en dankzij onze wetenschappelijke aanpak doen we dat met succes.

Misselijk worden door stress. Het is vrij gebruikelijk om spanningen in de maag te voelen door stress.
Zorgen en frustraties in de privé- of werksfeer veroorzaken stress. Een aanzienlijke groep mensen ervaart daardoor misselijkheid of spanningen in de maagstreek.

Een vreemd gevoel veroorzaakt door emoties

We hebben allemaal onze eigen set van normen, waarden en overtuigingen. Wanneer dingen anders gaan dan we willen en niet overeenkomen met ons interne kompas, ontstaat er stress. En bij stress laten emoties al snel van zich horen. Het woord ’emotie’ komt van het Latijnse woord ‘emovere’, wat ‘bewegen’ betekent. Een emotie is dus een gevoel dat in beweging is. Vaak voel je deze emoties in je buikstreek, waardoor je letterlijk misselijk wordt van je emoties.

De rol van je spijsvertering

Wanneer je regelmatig stress ervaart, raakt de balans in je lichaam verstoord. Dit heeft te maken met je autonome zenuwstelsel, dat ervoor zorgt dat veel processen in je lichaam automatisch plaatsvinden. Het zenuwstelsel bestaat uit een activerende kant (het orthosympathische stelsel) en een ontspannende kant (het parasympathische stelsel). Normaal gesproken zijn deze twee takken in evenwicht.

Misselijkheid heeft ook te maken met je autonoom zenuwstelsel dat je darmactiviteit afremt tijdens periodes van stress.
Het autonome zenuwstelsel bestaat uit een activerende en rustgevende tak.

Wanneer stress chronische vormen aanneemt, blijft vooral de activerende kant van het autonome zenuwstelsel actief. Je lichaam schakelt over naar de overlevingsstand en zet processen die niet absoluut noodzakelijk zijn op een laag pitje. Je spijsvertering is tijdens acute dreiging minder belangrijk en wordt gepauzeerd. Het voedsel in je maag verteert langzamer, wat misselijkheid bij je veroorzaakt.

Je hebt een aanhoudende misselijkheid zonder te braken

Misselijkheid door stress kan zich ook uiten in het gevoel van misselijkheid bij het minste of geringste, zonder dat je hoeft over te geven. Daarnaast kun je je moe voelen na het eten. Als stress chronisch wordt, kunnen er maagklachten ontstaan, zoals een maagzweer. Het is dan belangrijk om de oorzaak van je stressklachten aan te pakken.

Blijf je lange tijd na het eten misselijk en ervaar je daarbij ook pijn of moet je braken? Ga dan in gesprek met je huisarts om te onderzoeken of de oorzaken lichamelijk zijn of door stress worden veroorzaakt.

Cortisol en misselijk worden

Tijdens langdurige stress maken je bijnieren het hormoon cortisol aan. Cortisol helpt je lichaam om aanhoudende stressvolle periodes te overbruggen. Je buikstreek, en met name je maag en darmen, zijn zeer gevoelig voor cortisol. Bij een hoge cortisolwaarde ontstaan er al snel klachten zoals misselijkheid, verstopping, brandend maagzuur of buikkrampen. Het is dan ook begrijpelijk dat stress vaak een misselijk gevoel veroorzaakt.

Infographic Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier-as stress reactie. CRH, Hypothalamus en de hypofyse. ACTH naar de bijnieren geven opdracht cortisol aan t emaken.
Infographic van de stress reactie en de productie van het hormoon cortisol door je bijnieren.

Je ziet hierboven een infographic over de werking van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as. Dit is de langzame reactie op stress. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat cortisol meetbaar aanwezig is in je bloed.

Na een stressvolle situatie scheidt de hypothalamus het hormoon CRH uit, dat vervolgens de hypofyse aanzet tot de productie van het hormoon ACTH. Dit hormoon geeft de bijnieren de opdracht om cortisol te produceren.

Tijdelijk een misselijk of vreemd gevoel in je maag

Wanneer je af en toe een misselijk gevoel in je maag hebt door stress, is dat meestal geen reden tot zorg. Je bent dan misselijk vanwege de zenuwen, omdat je iets spannends gaat doen of buiten je comfortzone treedt. Eigenlijk word je ook dan weer misselijk door emoties. Bijvoorbeeld bij het geven van een presentatie of het aanspreken van een collega op het niet nakomen van afspraken. Acute stress is normaal en bereidt je lichaam voor om een optimale prestatie te leveren.

Stress begint een probleem te worden wanneer je lichaam niet meer tot rust kan komen. Dan ontwikkel je chronische stress of raak je zelfs overspannen. Dit wordt negatieve stress genoemd. Het is belangrijk om in actie te komen, omdat deze situatie schadelijk is voor je lichaam en gezondheid. Ook bij een burn-out ervaren mensen vaak misselijkheid.

Bevrijd jezelf van stress en misselijkheid met ons populaire zelfzorg e-book

Hartcoherentie ademhaling e-book met oefening en trainingsvideo.

Stop je misselijkheid stap voor stap met de wetenschappelijke methode in dit boek. Nu inclusief trainingsvideo.

Vul je gegevens in

  • Je krijgt het e-book CADEAU als PDF.
  • Je ontvangt je e-book direct in je mailbox.
  • Plus wekelijkse inspiratie. Uitschrijven kan met één klik.
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Zie de privacy verklaring.

Tips en wat te doen tegen misselijkheid veroorzaakt door stress?

Het is belangrijk om te bepalen of je buikklachten daadwerkelijk door stress worden veroorzaakt. Let op de momenten wanneer de misselijkheid opkomt. Kun je deze momenten relateren aan spannende situaties? Bevind je je in een situatie waarin je dingen moet doen die je eigenlijk niet meer wilt? Vraag jezelf ook af: “Wat probeert mijn lichaam me op dit moment te vertellen?”

Momenteel is je maag overgevoelig, dus doe vooral rustig aan met eten. Neem de tijd om je maaltijd te nuttigen en kies voor licht verteerbaar voedsel. Vermijd alcohol, cafeïne- en koolzuurhoudende dranken. Het idee dat cola helpt tegen misselijkheid is helaas een fabeltje.

Ga altijd in gesprek met je huisarts, vooral als je zonder duidelijke oorzaak voortdurend last hebt van misselijkheid, kokhalzen door stress of regelmatig overgeven. Je huisarts kan onderzoeken of er medische oorzaken zijn voor je klachten. Geef ook aan dat je je afvraagt of je maagproblemen door stress worden veroorzaakt. Je huisarts kan dan een goede afweging maken en de juiste vragen stellen.

Wetenschappelijk onderbouwde coaching bij stressklachten om lichamelijke klachten te verhelpen

Veel van onze cliënten melden tijdens het kennismakingsgesprek last te hebben van spanningen of misselijkheid in hun maagstreek. Het goede nieuws: in de meeste gevallen verdwijnen deze klachten binnen een maand, zodra je leert hoe je je stresssysteem tot rust brengt.

Misselijkheid verminderen dankzij hartcoherentie. De technieken helpen de emoties in controle te krijgen en de rust in je buik terug te brengen.
De technieken van HeartMath zijn wetenschappelijk onderbouwd en helpen je om weer positief, energiek en tevreden in het leven te staan.

Tijdens de coaching leer je hoe je grip krijgt op je emoties, zodat je lichaam niet langer continu in de stressstand blijft staan. Met de wetenschappelijk bewezen technieken van hartcoherentie breng je je zenuwstelsel weer in balans. Daardoor verdwijnen niet alleen je lichamelijke klachten, maar voel je je ook rustiger, energieker en scherper in je hoofd.

Je leert bovendien wat voor jou écht belangrijk is en hoe je keuzes maakt die bij jou passen. Zo zorg je dat stress en spanning niet steeds terugkomen.

Het beste nieuws?
De coaching wordt volledig vergoed door je werkgever.

Ga voor rust in je lijf en hoofd

Blijf niet rondlopen met dat vervelende gevoel in je buik. Je hoeft hier niet mee door te blijven sukkelen. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek ontdek je hoe je met een praktische en wetenschappelijk bewezen methode weer rust brengt in je lijf en hoofd.

✅ Speciaal voor professionals met stressklachten
✅ Nuchter, praktisch en zonder gedoe
✅ Volledig vrijblijvend en gratis

🎯 Plan jouw gratis kennismaking

Wil je eerst meer weten?
Lees hier alles over het coachprogramma.

X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 3347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Goed dat je hier bent. Ik ben Edwin Vriethoff, oprichter van HeartState. Ik help professionals grip krijgen op stress, focus en energie. Dit zonder gedoe, met een praktische en meetbare aanpak.

Deel dit artikel:

2 REACTIES
  • Ria Bolk
    Beantwoorden

    Ben al bijna 2 jaar misselijk ben bij verschillende zieken huis geweest doen maagonderzoek en klaar is kees. ‘s avonds gaat het, word morgens als ik de ogen open doen misselijk vreselijk eet bijna niets.

    1. Edwin Vriethoff
      Beantwoorden

      Beste Ria. Het is goed dat je de medische route behandeld en onderzoek hebt laten doen. Lijkt me dat een situatie als deze veel met je doet. Mogelijk is je lichaam uit balans door onderliggende stress of een andere oorzaak. Je maagfunctie raakt dan verstoort. In mijn e-book https://heartstate.nl/ebook/ laat ik je kennis maken met een oefening die de balans in je autonoom zenuwstelsel hersteld. Doe deze oefening 3x daags over een periode van enkele weken en kijk of het verschil maakt. Volg echter ook altijd het medisch advies van een arts op.

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?