Wat maakt je een ochtend- of avondmens en waarom is het belangrijk rekening te houden met je eigen ritme. slapen

Ben je een ochtend- of avondmens?

Leestijd: 3 minuten

Ochtend- en avondmensen. Op het moment dat het duister inzet ligt de wereld nog aan je voeten. ‘s Avonds ben je op je best. Dat is altijd al zo geweest. Voor middernacht naar bed? No way! Terwijl je druk plannen maakt gaat het lampje bij je partner uit. Die was namelijk al vroeg uit de veren. Toen jij vanmorgen nog in dromenland lag, was deze vroege vogel al bruisend van energie met van alles en nog wat bezig.

Ochtend- en avondmensen begrijpen elkaar niet zo goed. Zo vinden ochtendmensen het normaal om al vroeg in ochtend actief bezig te zijn. Ze vinden het bijvoorbeeld ook fijn om dan te sporten. Avondmensen die behoefte hebben aan uitslapen vinden ze maar lui. Ze snappen niet dat zij pas in de avond opbloeien en dan met gemak tot in de late uurtjes doorgaan.

Slaap vervult vitale functies.

Al het leven op aarde kent in meer of mindere mate een vorm van slaap. Slaap zorgt voor het verwerken van de indrukken en emoties van de dag. Daarnaast vervult ook een belangrijke functie bij het verplaatsen van informatie uit je kortetermijngeheugen naar je langetermijngeheugen. Slaap is van levensbelang want zonder slaap zou je zelfs overlijden. Volgens onderzoek kan je zelfs minder lang zonder slaap dan zonder eten. Na 24 uur ontstaan al de eerste problemen op het gebied van geheugen en alertheid.

Als we dan toch zo nodig moeten slapen, waarom slapen we dan niet allemaal op ongeveer dezelfde tijden?

Waarom zijn er ochtend- en avondmensen?

Moeder natuur doet nooit iets zonder reden. Genetische eigenschappen ontstaan omdat het de soort helpt bij zijn kans op overleven. Waarom kunnen we dan zowel vroege vogels als nachtuilen onderscheiden?

Een goede verklaring hiervoor vinden we in het verleden. Vroeger sliepen we in grote groepen mensen bij elkaar. Alleen slapen was een te groot risico. Diep in slaap was je namelijk een eenvoudig doelwit voor roofdieren, want je kunt dan niet alert reageren op de gevaren in de buitenwereld.

Terwijl de nachtuilen van de groep pas om 1 uur gingen slapen stonden de vroege vogels alweer paraat om een uur of 5. De groep was daardoor slechts 4 uur kwetsbaar terwijl toch iedereen de benodigde 8 uur slaap kreeg. De overlevingskans nam dus met 50% toe. Deze kans liet moeder natuur natuurlijk niet laat schieten.

Ben je een ochtend- of avondmens?

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 15% van alle mensen een vroege vogel is en 25% een nachtuil. De overige groep valt hier tussenin. Of je een ochtend- of avondmens bent is genetisch bepaald. Je kunt daar maar weinig aan doen.

Ochtend en avondmensen houden er verschillende biologische ritmes op na.
Avondmensen hebben er moeite mee om ‘s morgens op gang te komen

Om te ontdekken of je een nachtuil of vroege vogel bent heb je geen ingewikkelde tests nodig. Denk maar gewoon terug aan je laatste vakantie. Een langere periode waarin je niet op tijd op je werk hoeft te verschijnen. Ben je tijdens je vakanties ook al om 8 uur uit de veren? Of draai je je met gemak nog tot 11 uur een aantal keer om en maak je er lange avonden van? In het eerste geval ben je een ochtendmens en in het 2e geval een avondmens.

Waarom is het belangrijk te weten of je een ochtend- of avondmens bent?

Helaas is onze maatschappij is vooral ingericht op ochtendmensen. Om 9 uur in de ochtend dien je op je werk te zijn en te presteren. Avondmensen voelen zich dan nog moe en suf. Hun natuurlijke ritme zorgt ervoor dat ze pas tegen het middaguur op gang komen. Ochtendhumeur incoming!

Als je je niet bewust bent van je genetische dag- en nachtritme, wordt je ritme afgedwongen door de algehele deler in de maatschappij. Je voegt je naar wat er gewenst is en niet naar wat voor jou goed is. Je bouwt dan een slaaptekort op. En daar zitten serieuze risico’s aan vast. Zo kampen avondmensen vaker met overgewicht, depressie en hoge bloeddruk. Daarnaast grijpen ze eerder naar verslavingen als alcohol en roken.

Wees trouw aan je biologische klok

Omdat het schadelijk is om tegen je biologische ritme in te gaan, kan je deze het best respecteren. Om 22 uur naar bed gaan heeft geen zin als je natuurlijke drang om in slaap te vallen pas rond middernacht is. Het kost dan moeite om in slaap te vallen en het levert frustraties op. Probeer daarom je leven zoveel mogelijk af te stemmen op je eigen genetische dag- en nachtritme.

Gelukkig is flexwerken tegenwoordig normaal. Bespreek eens op je werk of je later kunt beginnen. Misschien is er meer mogelijk dan je denkt.

Beter slapen kun je leren

Slaap lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar helaas is het dat voor een aanzienlijke groep mensen niet. Ben jij één van die gefrustreerde mensen die ‘s nachts de slaap niet kan vatten?

Weet dat je niet de enige bent. Ik coach online en op de praktijk mensen die weer gezond willen slapen met behulp van een praktische en effectieve aanpak.

Stress en slaapcoach Edwin Vriethoff helpt je weer gezond slapen.
Op de praktijk help ik mensen die weer gezond willen slapen.

Je ontwikkelt de vaardigheden om de kwaliteit van je slaap te verbeteren, je fit te voelen en om te stoppen met piekeren.

Neem vandaag nog contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek of bekijk meteen mijn unieke aanbod voor jou.

✔️ Bekijk het unieke beter slapen aanbod
X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 3347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik help leidinggevenden de woelige wateren van leiderschap te trotseren. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?