Piekeren stoppen met een bewezen methode. Verbeter je slaap en focus. Foto door Andrea Piacquadio via Pexels technieken

Piekeren stoppen met deze bewezen methodes

Leestijd: 5 minuten

Stoppen met piekeren – Je ligt nachtenlang wakker vanwege malende gedachten in je hoofd. Overdag lukt het ook maar moeilijk om je te focussen op je werk. Je maakt je druk over dingen die in het verleden gebeurd zijn of juist over de dingen die nog gaan komen. Doe ik het allemaal wel goed genoeg? Wat zullen anderen van mij denken? Het is al enige tijd geleden dat je je rustig en ontspannen voelde, momenteel lijkt je hoofd alleen maar over te lopen van alle gedachten.

Wat is piekeren?

Deze zichzelf herhalende stroom van negatieve gedachten noemen we piekeren. Het is een interne dialoog, een willekeurig proces waarbij je je eigenlijk kunt afvragen waarom je het doet.

Je mag best wel eens piekeren, iedereen doet het. Je kort zorgen maken om de toekomst heeft zelfs een positieve uitwerking, omdat je je daardoor goed kan voorbereiden op een situatie. Helaas kan het ook voorkomen dat je terecht komt in een neerwaartse spiraal waardoor het piekeren de overhand neemt.

Piekeren is iets anders dan nadenken. Wanneer je nadenkt ben je constructief bezig met een uitdaging. Je onderzoekt dan de oorzaak, bedenkt mogelijk oplossingen en stelt doelen om tot een resultaat te komen. Wanneer je piekert heeft dat geen doel. Je gijzelt jezelf alleen maar met deze doelloze gedachten.

Je maakt jezelf letterlijk ziek door te piekeren

Piekeren en negatieve gedachten vormen een belangrijke oorzaak van overspannenheid en burn-outs. Door regelmatig te piekeren ga je steeds vaker de negatieve kanten van het leven zien. Je ontwikkelt depressieve en angstige gevoelens en voelt je bedreigd. Dit kost enorm veel energie omdat je lichaam constant op scherp staat om zich tegen mogelijke gevaren te wapenen. Je maakt jezelf dus echt letterlijk ziek door te piekeren. Daarom is het belangrijk om in actie te komen en je patroon van piekeren te doorbreken.

Leer tijdig de signalen van een burn-out of overspannenheid te herkennen.
Door steeds te piekeren maak je jezelf letterlijk ziek.

Wanneer is piekeren een probleem aan het worden?

Er zijn enkele situaties die je helpen herkennen dat piekeren niet meer gezond is. Want wanneer piekeren de kwaliteit van je slaap begint te beïnvloeden is dat een duidelijk signaal dat er wat aan de hand is. Je vitaliteit heeft hier zwaar onder te lijden. Ook wanneer je merkt dat je met regelmaat slechte gevoelens ontwikkeld is het tijd voor actie. Op een gegeven moment zal je ook vanuit je omgeving signalen terugkrijgen. Dat is omdat andere mensen zich beginnen te storen aan je geklaag. Durf hulp te vragen aan anderen wanneer het niet lukt om zelf je piekeren te minderen.

Door te piekeren ben je niet bewust aanwezig in het heden

Tijdens piekeren ben je bezig met het verleden of de toekomst. Dingen zijn in het verleden niet naar je eigen maatstaven verlopen en je bent daardoor ontevreden. Ook heb je zorgen over dingen die misschien gaan gebeuren in de toekomst. Je ontwikkelt daardoor steeds meer gevoelens van angst en piekert je suf terwijl er op het moment zelf meestal geen reden is om je druk te maken. Je leeft niet in het nu en daardoor mis je de mooie en fijne momenten in je leven.

Is er nu een probleem, heb ik nu op dit moment echt een probleem?

Stel jezelf eens de vraag “Is er nu een probleem, heb ik nu op dit moment echt een probleem?”

Het onderdrukken van je piekergedachten werkt averechts

Probeer maar eens niet aan een roze olifant te denken. Pak je piekeren aan. Photo by Unfold Memory on Unsplash

Mogelijk heb je al geprobeerd om pierende gedachten weg te drukken en ontdekt dat die aanpak niet werkt. Door te vechten tegen je gedachten, versterk je ze alleen maar. Probeer maar eens om NIET aan een roze olifant te denken. Waar moest je nu meteen aan denken? Door je te richten op wat je niet wilt bereik je dus het tegenovergestelde.

Een belangrijk inzicht is dat ons onderbewuste de woorden “niet”, “geen” en “nooit” niet begrijpt en volkomen negeert. Wanneer je tegen jezelf zegt “Ik moet niet bang zijn”, dan vertaalt je onderbewuste dit juist naar “Ik moet bang zijn”. Denk daarom vooral aan wat je wel wilt. Een goed alternatief voor dit voorbeeld is: “Ik wil me veilig voelen”.

Werken vanuit acceptatie is ook een prima alternatief. Spreek in jezelf de volgende zin uit: “Ik accepteer dat ik me over deze situatie druk maak, maar ik blijf rustig en kalm omdat ik me op dit moment veilig voel”.

Stop met piekeren en bevrijd jezelf van belemmerende patronen

Ben je moe van eindeloos piekeren en wil je innerlijke rust en helderheid vinden? Ontdek hoe jouw saboteurs een rol spelen bij het piekeren.

Ontdek krachtige strategieën om je gedachten te kalmeren en de controle over je leven terug te nemen.

Start je gratis Saboteur test

Een bewezen methode tegen piekeren waarmee je zelf aan de slag kunt

Wat werkt er dan wel tegen piekeren? Ad Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie, heeft hiervoor de methode van ’het piekerkwartiertje’ bedacht. Een methode die je eenvoudig kunt toepassen en waarvan meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat het goed werkt.

Plan 1 tot 2 kwartiertjes op je dag wanneer je van jezelf mag piekeren. Een goed moment is bijvoorbeeld een half uur voordat je gaat slapen.

Zorg dat je overdag een klein notieboekje bij je draagt waarin je een piekerende gedachte kunt opschrijven zodra deze zich voordoet. Spreek af dat je daarna de gedachte met rust laat, totdat je piekerkwartiertje is aangebroken.

Bewaak je piekermoment met een wekker, zodat je er echt niet langer dan een kwartier aan besteed. Lees nu alle opgeschreven gedachten en bepaal wat je er mee wilt doen. Met een beetje geluk ontdek je dat een aantal uitdagingen zich vanzelf al hebben opgelost. Om andere dingen maak je je misschien al minder druk.

Bedenk oplossingen voor je piekergedachten

Een valkuil van piekeren is dat je bezig blijft met je gedachten zonder tot een oplossing te komen. Om uit je negatieve piekerspiraal te breken dien je doelen en acties te bepalen. Onderzoek je opgeschreven gedachten en bepaal welke gedachten steeds terugkomen en kennelijk je aandacht vragen. De kracht is nu om oplossingen te bedenken voor de gedachten die je dwars zitten. Een eenvoudige manier is om daarbij voor jezelf de “hoe” vraag te stellen.

Stel dat je regelmatig denkt “Waarom kom ik altijd te laat?” dan kan je oplossingen bedenken door te vragen “Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik op tijd bij mijn afspraken kom?”

Rond elk piekerkwartiertje af met een kleine actie op basis van je gevonden oplossingen. Bijvoorbeeld: “Ik zet al mijn afspraken voortaan duidelijk in een agenda”. Hierdoor verander je het piekeren in nadenken en krijg je stukje bij beetje grip op je gedachten.

Sluit positief af

Sluit je piekerkwartier positief af met een kopje thee. Afbeelding van StockSnap via Pixabay.
Sluit altijd positief af en ga iets doen waardoor je je fijn voelt.

Nadat je een kwartier intensief bent bezig geweest met je piekerende gedachten is het tijd voor een positieve afsluiting. Ga iets doen waardoor je je fijn voelt. Luister bijvoorbeeld naar opvrolijkende muziek en/of drink een warme kop thee.

Een wetenschappelijke methode om te stoppen met piekeren

Het is heel normaal dat je je wel eens zorgen maakt. Maar wanneer dit omslaat in piekeren kan dat wijzen op ongezonde stress. Een teveel aan zorgen of chronische angst kan zelfs verlammend werken. In mijn coaching programma pas ik de wetenschappelijke methodes van HeartMath toe. De praktische technieken hebben al duizenden mensen geholpen om te stoppen met piekeren.

Je ontwikkeld de vaardigheid om je op elk moment bewust te kunnen focussen op een positieve emotie. Samen met een gecontroleerde ademhaling veroorzaak je balans tussen de takken van je autonoom zenuwstelsel, je hart en je brein.

Jaren van onderzoek hebben de onderstaande voordelen wetenschappelijk bewezen:

 • Afname van de hoeveelheid stresshormonen;
 • Toename van je energieniveau;
 • Verbeterde relatie met de mensen om je heen;
 • Sterke afname van piekeren en het denken in rampscenario’s.

Is deze methode ook voor jou geschikt?

Ben je nieuwsgierig of deze methode ook jou kan helpen om te stoppen met piekeren? Blijf er dan niet te lang over peinzen en neem vrijblijvend contact met me op.

Ontdek of de praktische methode van HeartState en HeartMath jou kunnen helpen bij het stoppen met piekeren tijdens een gratis en vrijblijvende kennismaking.
Blijf niet te lang piekeren. Ik wissel graag met je van gedachten over je situatie.

Ik wissel graag in vertrouwen met je van gedachten over je situatie. Een kennismakingsgesprek is kosteloos en geheel vrijblijvend. Je kunt eenvoudig contact met me opnemen om een datum te prikken. Je kunt natuurlijk ook alvast een blik werpen op mijn praktische en unieke aanbod. Spreek ik je snel?

✔️ Bekijk het unieke aanbod
X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik coach en train mensen die zich omschrijven als 'Wandelend hoofd' bij het in balans brengen van ratio en emotie. Dat doe ik in combinatie met wetenschappelijk onderbouwde programma's. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

2 REACTIES
 • Els
  Beantwoorden

  Beste Edwin Vriethoff, wat ben ik blij met uw artikel,
  Over piekeren.. dat is bij mij begonnen met de pandemie en in die tijd vreselijke verdrietige dingen
  meegemaakt.
  Mag ik u nu vertellen , waarom ik vandaag heel verdrietig ben n.l. ben al poosje bij psycholoog overigens sympathiek persoon.maar elke keer kom er er nog somberder vandaan dan ik was.Gisteren werd er gezegd je wordt nooit meer de oude en daar heb ik nu vandaag over lopen piekeren.het I s bekend dat dit mijn probleem is en ik heb ook gezegd dat ik niet waardeerde dat dat gezegd werd.
  Ben daar juist om uit de put gehaald te worden en dat duwt mij verder omlaag.
  Edwin daarom ben ik zo blij met Uw pieker bericht dat is opbouwend en niet naar beneden duwen.
  Wil heel graag Edwin van U horen hoe U vindt wat ik meemaakte gisteren en U b.v.b. heel hartelijk bedanken.
  Groet Els Martens.

  1. Edwin Vriethoff
   Beantwoorden

   Beste Els,

   Wat fijn dat u uw ervaring deelt, want zoals u zijn er meer mensen.

   Ik ken uiteraard de beweegredenen van uw psycholoog niet.
   Soms hebben wij mensen een confronterende boodschap nodig om in beweging te komen, uit de put te komen en het tegendeel te bewijzen.
   Laten we hopen dat dit de achterliggende bedoeling van de beste man of vrouw is.

   Dankzij de wetenschappelijke technieken van HeartMath heb ik talloze veranderingen en positieve resultaten gezien bij de mensen die ik heb mogen begeleiden.
   Je weer prettig voelen en niet meer ongecontroleerd over alles piekeren is één van de belangrijkste.

   Ik heb eerder met u belangrijke informatie gedeeld over HeartMath.
   Ga aan de slag met de oefeningen en vertrouw dat het ook voor u positief gaat werken.
   Hoe prettig gaat het zijn als u nauwelijks nog de behoefte voelt om te piekeren?

   HARTelijke groet,
   Edwin

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?