Met positieve intelligentie leer je de kansen in het leven te zien. positieve intelligentie

De kracht van een Positieve Mindset: De boer en zijn paard

Leestijd: 3 minuten

Er was eens een boer die samen met zijn zoon leefde. Ze hadden een mooi paard dat ze met alle liefde van de wereld verzorgden.

De boer schreef het paard in voor een wedstrijd op de jaarmarkt. Tot grote vreugde van de boer en zijn zoon won het paard de eerste prijs. Toen de buren het goede nieuws hoorden, kwamen ze vol enthousiasme naar de boer toe om hem te feliciteren. Maar tot hun verbazing reageerde de boer kalm en zei: ‘Wie weet of het goed of slecht is?’

Een week later sloeg het noodlot toe. Het prachtige paard werd gestolen door dieven die het tijdens de wedstrijd hadden opgemerkt. De buren kwamen bezorgd naar de boer toe om hun medeleven te betuigen. Maar opnieuw reageerde de boer rustig en zei: ‘Wie weet of het goed of slecht zal zijn?’

Enkele dagen later gebeurde er iets onverwachts. Het gestolen paard wist te ontsnappen en keerde op miraculeuze wijze terug naar de boerderij. Maar dat was niet alles, het bracht ook een aantal wilde paarden met zich mee die onderweg met hem waren meegekomen. Toen de buren hoorden van dit geluk, kwamen ze verheugd naar de boer toe om hem te feliciteren met zijn fortuin. Opnieuw reageerde de boer kalm en zei: ‘Wie weet of het goed of slecht zal zijn?’

De boer en zijn zoon begonnen de wilde paarden te temmen, in de hoop ze te kunnen gebruiken voor het werk op de boerderij. Helaas liep het niet zoals gepland. Tijdens het temmen van de wilde paarden viel de zoon van het paard en brak zijn been. De buren waren geschrokken en kwamen met bezorgdheid en medeleven naar de boer toe. Maar opnieuw herinnerde de oude boer hen aan zijn wijze woorden: ‘Wie weet of het goed of slecht is?’

En toen gebeurde er iets wat niemand had kunnen voorspellen. Het leger van de keizer trok het dorp binnen, want er was oorlog uitgebroken. Alle jonge mannen werden opgeroepen voor de dienstplicht. Maar de zoon van de oude boer werd gespaard vanwege zijn gebroken been. De buren waren verbaasd en feliciteerden de boer niet meer. Ze dachten dat ze het antwoord al wisten: ‘Wie weet of het goed of slecht is?’…

Welke Saboteurs zijn bij jou aan de macht?

Je brein is gericht op gevaar en ziet overal problemen.

Ontdek nu wie de belangrijkste Saboteurs in jouw brein zijn en sta positief in het leven.

Start je gratis Saboteur test

Stop met oordelen en sta open voor kansen

Deze parabel van de boer en zijn paard illustreert op een prachtige manier het idee dat we niet altijd kunnen bepalen of een gebeurtenis goed of slecht is. Soms lijkt iets negatief, maar uiteindelijk kan er iets positiefs uit voortkomen. En andersom, iets wat aanvankelijk positief lijkt, kan uiteindelijk toch negatieve gevolgen hebben.

Dit verhaal raakt aan een belangrijk concept binnen “Positieve Intelligentie“, een coachingsprogramma dat is ontworpen om mensen te helpen positief in het leven te staan. Positieve Intelligentie leert ons om niet direct te oordelen over gebeurtenissen, maar in plaats daarvan open te staan voor de mogelijkheden die zich kunnen voordoen.

Positieve Intelligentie leert om niet direct te oordelen over situaties en om open te staan voor kansen.
Door onze natuurlijke reflex om direct te oordelen over situaties, belanden we vaak in een achtbaan van emoties.

Alles wat er in ons leven gebeurt, of het nu goed of slecht lijkt, is uiteindelijk voor ons eigen bestwil. We weten niet altijd waarom dingen gebeuren. Daarom is het belangrijk om te accepteren wat er gebeurt en vertrouwen te hebben in het universum. Als we ons onnodig druk maken over wat er gebeurt, zien we alleen nog maar problemen en missen we de kansen die zich kunnen voordoen.

Door de wijze woorden van de oude boer ter harte te nemen, kunnen we leren om kostbare momenten niet te verspillen aan negativiteit. In plaats daarvan kunnen we ons richten op het vinden van oplossingen en het ontdekken van mogelijkheden, zelfs in de meest uitdagende situaties.

Dus onthoud, de volgende keer dat je geconfronteerd wordt met een tegenslag, vraag jezelf af: ‘Wie weet of het goed of slecht zal zijn?’ Sta open voor de kansen die kunnen voortvloeien uit elke situatie. Zo begint je route naar een optimistische mindset en een leven vol mogelijkheden.

Realiseer een leven vol mogelijkheden

Wil je leren om met een positieve blik naar het leven te kijken en de mogelijkheden te zien, zelfs in uitdagende tijden? Ben je klaar om je mentale veerkracht te versterken en een positieve mindset te ontwikkelen?

Ontdek dan de kracht van het “Positieve Intelligentie”-programma en transformeer je leven vandaag nog. Neem contact op of bezoek de programma pagina voor meer informatie over het coachingsprogramma en hoe het jou kan helpen om een leven vol mogelijkheden te creëren.

✔️ Bekijk je unieke aanbod
X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik help leidinggevenden de woelige wateren van leiderschap te trotseren en werkstress te overwinnen. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?