Ontwikkel je positieve intelligentie door je saboteurs te herkennen en te verzwakken. positieve intelligentie

Stop de strijd in je hoofd en vergroot je positieve intelligentie

Leestijd: 2 minuten

We hebben allemaal te maken met een eindeloze strijd in ons hoofd. Of je nu een junior ontwikkelaar, leidinggevende of zelfs de directeur bent. Iedereen heeft een brein dat zijn eigen succes en geluksgevoel in de weg zit.

Ga maar eens na hoeveel van je goede voornemens elk jaar weer op niets uitlopen. En waarom fluistert dat piekerende stemmetje ‘s avonds in je hoofd wanneer je juist wilt gaan slapen? Waarom lijkt de voldoening van een behaalde prestatie altijd van korte duur? En waarom lukt het je maar niet om die nieuwe leiderschapskwaliteiten in te zetten die je tijdens een training hebt opgedaan?

Dit komt doordat je steeds terugvalt in automatische en gewoontegetrouwe gedachtepatronen. Deze patronen werken tegen je en hebben allemaal hun eigen geluid, aannames en overtuigingen. Ik noem ze je “Saboteurs”. Het is niet de vraag óf je ze hebt, maar welke je hebt en hoe sterk ze zijn.

Je brein wil overleven

Jouw brein is geprogrammeerd om te overleven. Tijdens je eerste levensjaren was het uitermate bewust van de omgeving zodat het zich kon aanpassen. Zo kon je negatieve emoties vermijden en volwassen worden om de kans te hebben je voort te planten.

Talloze uitdagingen in je jeugd hebben je saboteurs gevormd. Misschien kreeg je te weinig aandacht van je ouders. Of waren er kinderen op school slimmer en grappiger dan jou. Ging je af tijdens een spreekbeurt of werd je verraden door een vriend of vriendin. Je saboteurs hielpen jou omgaan met deze vervelende ervaringen en jezelf te beschermen.

Tijdens je jeugd vormen je saboteurs zich als een manier om met lastige situaties om te kunnen gaan.
Tijdens je jeugd vormen je saboteurs zich als een manier om met lastige situaties om te kunnen gaan.

Nu je volwassen bent, zijn deze strategieën niet meer nodig. Maar eenmaal gevormd, geven ze zich niet meer zo snel gewonnen. Stel je eens voor dat je als vierjarige gips om je been kreeg om een breuk te helen en dat dat gips nooit meer is verwijderd. Dat is vergelijkbaar met wat er op mentaal en emotioneel vlak gebeurt met jouw saboteurs.

Vriend of vijand?

Hoe zit dat bij jou? Is jouw brein vaker je vriend of je grootste vijand? Deze verhouding noemen we positieve intelligentie, ofwel PQ. Hoe vaker jouw brein zich gedraagt als je vriend, hoe hoger je positieve intelligentie is.

Mensen met een hoog PQ hebben meer succes op het gebied van werk, gezondheid, vriendschappen, huwelijk en creativiteit. Als manager neem je bijvoorbeeld betere beslissingen en hoef je je minder in te spannen voor hetzelfde werk. Verkopers verkopen maar liefst 1/3 meer dan hun andere collega’s.

Ontwikkel je positieve intelligentie

Door je saboteurs te leren kennen en te verzwakken vergroot ook jij je positieve intelligentie. De komende periode laat ik je via mijn posts kennismaken met de verschillende saboteurs. Te nieuwsgierig? Stuur me dan een persoonlijk bericht en ontvang gratis een saboteur-assessment.

Dus waar wacht je nog op? Ontketen je positieve intelligentie, versla je innerlijke saboteurs en bereik het succes waar je naar verlangt. Samen overwinnen we deze eindeloze strijd in ons hoofd!

✔️ Bekijk je unieke aanbod

Deel dit artikel:

Vond je dit interessant?

Schrijf je nu in en ontvang gratis inspiratie om vol focus van het leven te genieten! Bovendien krijg je mijn e-book cadeau, met direct toepasbare tips om je hoofd tot rust te brengen. Dat wil je!

Ik behandel je gegevens vertrouwelijk en je kunt altijd met één klik uitschrijven. Zie ook de privacy verklaring.

Of volg HeartState via social media

X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 2347 downloads

door mensen met een hoge werkdruk.

Download nu je gratis e-book
X

Ter waarde van € 44,95 vandaag slechts 14,95

Introductie aanbieding

Bekijk de actie
Edwin Vriethoff
Ik help IT’ers die worstelen met de gevolgen van een hoge werkdruk. Via praktische en wetenschappelijk onderbouwde coaching zorg ik dat jij weer mentaal en emotioneel in topconditie komt. Vol focus geniet jij weer van het leven!

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

WhatsApp openen
1
Stel hier direct je vraag
Hallo 👋, ik help je graag verder. Als je mij laat weten wat je uitdaging is, denk ik vrijblijvend met je mee om een oplossing te vinden.

Met HARTelijke groet,
Edwin