Ontwikkel je empathie met het positieve intelligentie programma positieve intelligentie

Empathie vergroten met Positieve Intelligentie

Leestijd: 4 minuten

In de drukke wereld waarin we leven is het vermogen om empathie te tonen een krachtig hulpmiddel om zowel je persoonlijke als professionele relaties te versterken.

Empathie is afgeleid van het Griekse woord ‘em-patheia‘ en betekent letterlijk “in gevoel”. Het houdt in dat je het vermogen bezit om je in te leven in de gedachten, gevoelens en ervaringen van anderen. Deze gave is van onschatbare waarde en bevordert begrip, compassie en connectie.

Empathie stelt je in staat om te luisteren zonder oordeel, te begrijpen zonder veroordeling en te verbinden zonder vooroordelen. Een onmisbare vaardigheid voor leidinggevenden.

Vaak zijn we echter te hard voor onszelf omdat we worden beïnvloed door onze innerlijke criticus. Deze laat je denken dat empathie voor jezelf hebben een teken van zwakte is. Maar het tegendeel is waar: door jezelf vriendelijker te behandelen en je eigen worstelingen te erkennen, ben je juist sterker en veerkrachtiger.

Empathie omvat zowel zelfempathie als empathie voor anderen. Beide vormen dragen bij aan een meer liefdevolle en veerkrachtige samenleving. Empathie is een vaardigheid die niet alleen je eigen leven transformeert, maar ook de wereld om je heen.

Het Belang van Empathie op de Werkvloer

Stel je eens voor dat je een leidinggevende bent. Je hebt de verantwoordelijkheid om je team te inspireren en te leiden naar succes. Empathie speelt hier een cruciale rol.

Het vermogen om je in de schoenen van je teamleden te plaatsen, hen te begrijpen en te ondersteunen, maakt een belangrijk verschil tussen een gewoon team en een buitengewoon succesvol team.

Empathie creëert een veilige omgeving waarin medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen, wat leidt tot een verhoogde motivatie en betrokkenheid.

Op de lange termijn blijkt empathie doorslaggevend voor het vormen van succesvolle teams.

Laten we deze inleiding verbinden met een echte ervaring van iemand die de kracht van empathie heeft ontdekt in het ‘Mentaal sterk’-programma van Positieve Intelligentie:

Het Positieve Intelligentie® Programma: Toegankelijk en Inzichtelijk

Het Mentaal sterk programma van Positieve Intelligentie® was intensief maar verrassend toegankelijk, mede dankzij de gebruiksvriendelijke app en de heldere uitleg.

Ondanks dat het programma grotendeels Engelstalig is, was het goed te begrijpen. De wekelijkse video’s en dagelijkse opdrachten vormde een gestructureerd ritme en maakte me gemotiveerd.

Een Boeiend Wetenschappelijk Fundament

Het wetenschappelijke fundament van het programma is boeiend. Zo was het uitgangspunt dat je de aanleg van nieuwe neurale paden in je brein kunt trainen nieuw voor me. Door te blijven oefenen ontwikkel je de kracht om steeds vaker positief te reageren in onverwachte situaties. De praktische oefeningen zijn in het begin moeiteloos te doen en worden gaandeweg intensiever.

Van Details naar het Grotere Geheel

Mijn doel bij aanvang was om de focus in het gezin te verleggen van onbelangrijke details naar het grotere geheel. Mijn streven naar perfectie zorgde ervoor dat ik te weinig qualitytime aan mijn gezin besteedde en dat er onderlinge spanningen ontstonden.

Empathie als Kern van Transformatie

Hoewel ik mijn doelen nog niet volledig heb bereikt, heb ik al wel gemerkt dat ik dankzij het programma empathischer reageer. Ik verplaatst me in anderen, zoals bij discussies met mijn dochter. Daardoor raken we niet meer in een eindeloze cirkel van negatieve reacties en is de harmonie in huis verbeterd. Deze vaardigheid om me in anderen in te leven, vormt de kern van de verandering die ik heb doorgemaakt.

Wat voor mij tijdens het programma echt impact heeft gemaakt was het leren herkennen van innerlijke Saboteurs. En ik herken ze niet alleen bij mezelf, maar ook bij anderen.

Ontmasker je eigen Saboteurs

Wil je ontdekken welke Saboteurs jouw empathie beperken?

Doe de Saboteur assessment en ontdek hoe je een boost geeft aan je eigen geluk en succes.

Start je gratis Saboteur test

Verrijkende Groepsbijeenkomsten

De wekelijkse groepsbijeenkomsten waren leuk en interessant, vooral vanwege de ruimte die werd geboden voor persoonlijke verhalen. Ik ben iemand die zich niet snel op de voorgrond plaatst, maar het doorvragen van Edwin heeft me gestimuleerd om mijn ervaringen te delen. Ondanks dat sommige meetings lang duurden, waren ze superboeiend door het delen van elkaars inzichten.

Een Duurzaam Effect op Communicatie, Relaties en Welzijn

Positieve Intelligentie® heeft me daadwerkelijk geholpen om effectiever te communiceren, minder stress te hebben en mijn relaties te verbeteren, zowel persoonlijk als professioneel. Hoewel de training voorbij is, blijven de handvaten bruikbaar in mijn dagelijks leven.

Zo heb ik tijdens de dagelijkse wandelingen met mijn hond een nieuwe gewoonte ontwikkelt. Wanneer hij nieuwsgierig aan het snuffelen is, neem ik bewust de tijd om naar iets te kijken in de natuur. En op momenten dat anderen hun telefoon tevoorschijn halen, geniet ik ervan om de wind door de bomen te horen suizen.

Aanbevolen voor Persoonlijke en Professionele Groei

Ik raad het programma aan als je lichamelijke klachten ervaart door stress. Maar daar houdt het niet op, want eigenlijk zou iedereen die persoonlijk en professioneel wil groeien hier baat bij hebben. Het is toepasbaar in uiteenlopende situaties dankzij de combinatie van wetenschappelijke inzichten, praktische oefeningen en de interactie met de groep.

Kim

Jouw Eigen Reis naar Empathie

Spreekt deze reis van ontdekking je aan en ben je geïnspireerd door de review die je zojuist hebt gelezen?

Het avontuur van empathie wacht op degenen die bereid zijn nieuwe paden te verkennen en diepere connecties te smeden. Net zoals Kim ga je een reis maken naar een dieper begrip van jezelf en anderen, en de kracht van empathie inzetten voor je persoonlijke en professionele groei. Dit alles met behulp van wetenschappelijke inzichten, praktische oefeningen en optionele interactieve groepservaringen.

Ga de uitdaging aan om meer empathie in je leven te brengen en zie hoe het je leven kan veranderen. Klik hier voor meer informatie over Positieve Intelligentie® en wie weet begint jouw eigen reis naar meer empathie en welzijn vandaag nog.

✔️ Ontdek het unieke ‘Mentale Fitness’-programma
X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik coach en train mensen die zich omschrijven als 'Wandelend hoofd' bij het in balans brengen van ratio en emotie. Dat doe ik in combinatie met wetenschappelijk onderbouwde programma's. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?