Merk stress-signalen tijdig op om te voorkomen dat de sluipmoordenaar burn-out toeslaat. bewustwording

Ben jij je bewust van deze sluipmoordenaar?

Leestijd: 3 minuten

Voor de meeste mensen is het een uitdaging om de signalen van stress tijdig op te merken. Wanneer dat wel lukt nemen we ze niet serieus genoeg waardoor een burn-out de kans krijgt om toe te slaan als een echte sluipmoordenaar. Je ‘batterij’ is ineens leeg en dan is het te laat.

Tijdens inventariserende gesprekken verwonder ik me nog steeds hoeveel stress-signalen er al bij iemand aanwezig zijn, voordat ze zich bewust zijn dat er iets moet veranderen. Keer op keer leggen we klachten en signalen naast ons neer en haasten we ons door alsof er niets aan de hand is.

Ons lichaam geeft deze signalen niet voor niets af. Het is een teken dat je lichaam uit balans is en rust nodig heeft. Ons lichaam is uitgerust met een verfijnd systeem om te zorgen dat we kunnen overleven. Mede door onze huidige prestatiemaatschappij zijn we in staat om signalen van stress en vermoeidheid te negeren.

De stresspiramide verklaart waarom we steeds meer signalen van stress krijgen. Ons lichaam beschermt zich met stress tegen ziekte en de dood.
Uit zelfbehoud geeft ons lichaam steeds meer signalen af.

In plaats van te zorgen voor de hoognodige ontspanning zetten we vaak een extra tandje bij. “Binnenkort krijg ik het echt rustiger. Nog een paar weken, dan heb ik vakantie!”

We onderdrukken het stemmetje in ons dat zich afvraagt: “Loop ik risico op een burn-out als ik zo doorga?” Een stap terug nemen zien we als falen en hard werken staat immers voor succes. Terwijl het juist heel goed is om tijd voor jezelf te nemen.

Stress-signalen uiten zich op verschillende gebieden

De signalen van stress verschillen van persoon tot persoon. Vermoeidheid is echter voor de grootste groep mensen het duidelijkste en belangrijkste signaal. Zelfs na voldoende nachtrust blijft er een gevoel van vermoeidheid omdat de energiereserves te veel uitgeput zijn.

Er bestaan veel verschillende signalen van stress. Om het overzichtelijk te maken kunnen we de signalen indelen binnen een aantal gebieden. Er zijn lichamelijke klachten, zoals onrust, misselijkheid en hoofdpijn. Wanneer we vluchten in overmatig eten of drinken spreken we over gedragsmatige signalen. Op mentaal gebied is voor veel mensen herkenbaar dat ze vergeetachtig zijn en constant piekeren. Je opgejaagd voelen en prikkelbaar reageren maken deel uit van signalen op het emotionele gebied.

Herken jij enkele van de vaak voorkomende stress-signalen? Ze komen voor op lichamelijk, gedragsmatig, mentaal en emotioneel gebied.
Een aantal van de vaak voorkomende stress-signalen.

Iedereen heeft wel eens klachten, dat is volstrekt normaal. Schiet dus niet meteen in paniek. Echter, wanneer we onszelf overbelasten neemt de intensiteit of het aantal waarschuwingssignalen dat we binnen een korte periode ervaren toe. Het is dan belangrijk om actie te ondernemen en voor voldoende ontspanning te zorgen. Doe je dat niet, dan raken je energiereserves uitgeput en is de kans groot dat je overspannen raakt of in een burn-out terecht komt. Wist je dat je door regelmatig een activiteit met ‘Flow’ te doen de reserves kunt aanvullen?

De periode om ‘opgebrand‘ te raken verschilt van persoon tot persoon. Soms is het enkele maanden terwijl het ook een aantal jaar kan duren. Het aantal signalen neemt daardoor op een geleidelijke manier toe. Dat is één van de redenen dat mensen te laat in de gaten hebben hoe ernstig de situatie inmiddels is en waardoor een burn-out als een sluipmoordenaar kan toeslaan.

Test gratis of je risico loopt op een burn-out

Voorkomen is beter dan genezen. Zou het niet heel fijn zijn om te weten hoe serieus de klachten en signalen zijn die zich bij je voordoen? Ja toch?

Daarom heb ik een eenvoudig in te vullen test beschikbaar gesteld. In slechts 3 minuten heb je een betrouwbare en heldere uitslag. De test is anoniem, alleen wanneer je het wilt kan je een handig overzicht van je stress-signalen naar je e-mailadres versturen.

De test is eenvoudig voor iedereen in te vullen. De test gaat in op de meest voorkomende signalen en klachten die het risico van burn-out bepalen.
Met de eenvoudige test heb je in slechts 3 minuten een betrouwbare uitslag.
✔️ Doe nu de test

Heb je aan de hand van de uitslag vragen, of denk je dat je hulp kunt gebruiken, dan sta ik altijd voor je klaar.

X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik help leidinggevenden de woelige wateren van leiderschap te trotseren en werkstress te overwinnen. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?