waardering, liefde, dankbaarheid, zorg en vriendelijkheid

Hartcoherentie en het positieve effect op ons lichaam

Het bereiken van hartcoherentie raakt de kern van waar het om gaat bij HeartState. In connectie zijn met ons hart waardoor we niet alleen veerkrachtiger worden, maar ook doen wat we belangrijk vinden.

Dankzij de praktische en wetenschappelijke technieken, ontwikkeld door HeartMath, zul je krachtiger, vol energie en met balans in het leven komen te staan.

Het hart heeft meer dan alleen een pompfunctie

Ons hart wordt al duizenden jaren in verband gebracht met emoties. Vooral de emoties waardering, liefde, dankbaarheid, zorg en vriendelijkheid worden vaak met het hart geassocieerd.

waardering, liefde, dankbaarheid, zorg en vriendelijkheid
Medeleven met andere mensen, liefde, zorg, waardering, dankbaarheid. Emoties worden deels gestuurd door subtiele signalen van ons hart naar onze hersenen.

Het is algemeen bekend dat het hart een fysiek orgaan is dat vanaf onze geboorte tot aan de dood volledig automatisch functioneert. Wat minder bekend is, is dat ons hart ook belangrijke signalen naar de hersenen en de rest van ons lichaam stuurt. Via ons hart kunnen we met ons brein communiceren om ons lichaam in balans te brengen.

Het HeartMath instituut

De hartcoherentie methode is ontwikkeld door het HeartMath instituut. Inmiddels is er meer dan 30 jaar wetenschappelijk onderzoek verricht naar de invloed van ons hart. HeartMath Benelux heeft sinds 2012 meer dan 60.000 agenten van de Nationale Politie getraind op het gebied van Mentale Weerbaarheid. Ook organisaties als Shell, Unilever, Philips, en DSM gebruiken hartcoherentie, evenals sporters en veel mensen in de hulpverlening.

Hartcoherentie analyseren en inzichtelijk maken kan doormiddel van de uitgebreide hardware en software van het HeartMath instituut.
De software en hardware van HeartMath verstrekt inzicht in jouw hartcoherentie

Hartcoherentie verwijst naar de afstemming tussen ons hart, het brein en onze emoties. De mate van je coherentie kan bepaald worden door het analyseren van je hartritme. Om dit zichtbaar te maken wordt een oorsensor gebruikt en een applicatie op een computer, smartphone of tablet.

Het effect van hartcoherentie

Een gezond en coherent hartritme wisselt steeds. Het versnelt en vertraagt. De juiste mate van het hartritme is een belangrijke indicator voor een goede gezondheid. Het patroon van het ritme van ons hart, weerspiegelt de activiteit die plaatsvindt binnen ons autonome zenuwstelsel en onze hogere hersencentra.

Onze emoties en gevoelens in ons lichaam hebben direct effect op het hartritme. Wanneer je boos, angstig of in de war bent, is het hartritme ongelijk en onregelmatig. Dat is anders wanneer we ons veilig voelen en op ons gemak. Bijvoorbeeld wanneer we weten dat er iemand om ons geeft of als we zelf om iemand geven. We hebben dan een regelmatig ritme.

Grafische hartcoherentie weergave van ons hartritme patroon.
Links: Ons hartritme is onregelmatig tijdens stress als gevolg van gevoelens van frustratie.
Rechts: Het coherente hartritmepatroon als gevolg van een gevoel van waardering.

Door coherent te zijn functioneren de belangrijkste systemen van ons lichaam op hun best. Hieronder vallen je zenuwstelsel, je hormonale- en immuunsysteem. Je stresshormonen worden sterk gereduceerd terwijl de afgifte van het vitaliteitshormoon DHEA wordt vergroot. Ook is er een toename van het hormoon oxytocine dat gepaard gaat met positieve gevoelens, binding en verbondenheid met anderen. Hartcoherentie zorgt daarnaast voor verbeterde mentale functies zoals ons geheugen, focus en het kunnen nemen van beslissingen. Je werkt actief aan het toenemen van je persoonlijke veerkracht.

Het bereiken van hartcoherentie

Net als het kloppen van ons hart, verloopt ook de ademhaling gedurende ons gehele leven automatisch. Onze ademhaling is echter ook het enige systeem in ons lichaam dat bewust beïnvloedbaar is. Door onze ademhaling te beïnvloeden kunnen we invloed uitoefenen op ons hartritme en zodoende de gewenste positieve effecten voor ons lichaam bereiken.

Hartcoherentie bereik je door in een rustig en ontspannen ritme adem te halen en daarbij je aandacht te richten op je hartstreek. De coherentie zal daarna extra versterkt worden door een positief gevoel op te roepen en te herbeleven zoals waardering, zorgzaamheid of dankbaarheid.

Voor wie?

Hartcoherentie is geschikt voor iedereen die zijn veerkracht wil vergroten, stress wil verminderen, betere beslissingen wil nemen en zich goed wil voelen in zijn of haar werk.

Ervaar hartcoherentie

Ik heb de onderstaande video voor mensen zoals jou gemaakt om kennis te maken met het rustgevende en ontspannende effect van hartgericht ademen. Volg de eenvoudige stappen en ervaar zelf wat een paar minuten anders ademen met je lichaam en brein doet.

Dit is slechts de basis van de verschillende HeartMath technieken. Kan je nagaan wat je kunt bereiken met de uitgebreidere technieken.

Veerkracht

Hartcoherentie en veerkracht gaan hand in hand. De meeste mensen willen zich aan het eind van de dag nog vol energie voelen. De hoeveelheid veerkracht die je hebt speelt daar een grote rol in.

Wanneer je veerkrachtig bent, is het net alsof je intern beschikt over een volle batterij. Dit geeft je de reserves om helder te denken en om in controle te zijn over je gedachten en emoties.

Door regelmatig hartcoherentie te oefenen en jezelf met hartcoherentie coherent te maken, versterk je je veerkracht. Je hebt dan voldoende energie om veerkrachtig te reageren op die momenten dat het het meest nodig is. Bijvoorbeeld wanneer je onder druk rustig wilt blijven of je focus wilt houden wanneer je het te druk heb en er veel informatie in rap tempo op je afkomt.

In andere woorden: hoe veerkrachtiger je bent, hoe groter je vermogen is om de kalmte te bewaren en de baas te blijven over je gedachten, gedrag en emoties.

Bekijk hieronder (In het Engels) de informatieve video van HeartMath over veerkracht.

Verhelpen van angsten met hartcoherentie

Hartcoherentie vermindert angst doordat het het parasympathische zenuwstelsel stimuleert. Deze aanpak leidt tot een afname van stresshormonen en een toename van ontspannende neurotransmitters, waardoor een gevoel van kalmte ontstaat. Bovendien beïnvloedt hartcoherentie de amygdala, wat resulteert in verminderde reacties op stress en angstprikkels, waardoor het een effectieve methode is om angst te verminderen.

Dankzij het veerkracht programma van HeartMath leer je ook je emoties te reguleren. Het vermogen om emoties effectief te beheersen draagt bij aan het verminderen van angstgevoelens en het voorkomen van angststoornissen. Door deze holistische benadering biedt hartcoherentie, met ondersteuning van programma’s zoals die van HeartMath, een krachtig middel om angst aan te pakken.

Ontvang ons waardevolle e-book over hartcoherentie

Hartcoherentie ademhaling e-book met oefening en trainingsvideo.

Versterk je veerkracht en focus met de diepgaande uitleg. Inclusief video-oefening.

Vul je gegevens in

  • Je krijgt het e-book CADEAU als PDF.
  • Je ontvangt je e-book direct in je mailbox.
  • Plus wekelijkse inspiratie. Uitschrijven kan met één klik.
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Zie de privacy verklaring.

Het resultaat voor jou

Dankzij het volgen van de hartcoherentietraining ontstaat er meer samenhang in je hartritme. Je brein, hart en lichaam werken optimaal samen. Op dat moment ben je in een coherente staat.

Hartcoherentie brengt jou terug in balans en versterkt je veerkracht.
Je leert om in balans met jezelf te zijn en met meer veerkracht en ontspanning in het leven te staan.

Doordat je hersenen sneller en accurater gaan werken merk je dat ideeën op een natuurlijke manier gaan binnenstromen. Je wordt veerkrachtiger en kan je eenvoudiger aanpassen aan onverwachte omstandigheden. Doordat je in balans bent, sta je open voor de wereld en kan je de oplossingen vinden die je nodig hebt.

Hartcoherentie heeft onder meer een positief effect op:

Hartcoherentie en coaching

Ontdek het officiële ‘Werken aan Veerkracht‘-programma van HeartMath, het meest toonaangevende programma op het gebied van hartcoherentie. Hiermee verminder je stress, bouw je emotionele veerkracht op, ga je effectiever met uitdagingen om en verbeter je je algehele welzijn.

Dit programma is grondig wetenschappelijk onderbouwd en biedt meetbaar resultaat. Onze certificering bevestigt onze expertise in het werken met dit unieke programma.

Je hebt de flexibiliteit om deel te nemen vanuit je eigen vertrouwde omgeving via online sessies, of je kunt ons persoonlijk ontmoeten in onze coachruimte in Zevenbergen. Bovendien worden de kosten meestal volledig vergoed door je werkgever via je persoonlijke opleidingsbudget.

Versterk je veerkracht met hartcoherentie in het Werken aan Veerkracht programma van HeartMath.

Benieuwd naar de impact van hartcoherentie in jouw situatie? Ons vrijblijvende kennismakingsgesprek biedt je de gelegenheid om te ontdekken of onze aanpak aansluit bij jouw behoeften.

Neem nu het verstandige besluit en neem contact met ons op of bekijk ons unieke programma. Wacht niet te lang, want het aantal beschikbare plekken is beperkt, en jouw welzijn verdient deze investering in jezelf.

✔️ Bekijk het ‘Werken aan veerkracht’-programma
Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?