vitaliteit

Hoe drink je dagelijks moeiteloos voldoende water

Leestijd: 5 minuten

Water drinken is belangrijk. Je kunt drie weken zonder voeding. En drie dagen zonder water. I rest my case.

Voldoende water drinken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Na onderzoek op mijn LinkedIn netwerk bleek dat er grof genomen twee kampen zijn. Aan de ene kant een groep die totaal geen probleem ermee heeft om voldoende te drinken. Aan de andere kant een groep die dit als een uitdaging ervaart. In dit artikel leg ik het belang uit van voldoende water drinken en krijg je een overzicht van zes nuttige tips waardoor genoeg water drinken een eitje wordt.

Inhoudsopgave

Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water

Je lichaam bestaat voor zo’n 60% uit water. Water is bij alle processen in het lichaam betrokken en daarom is het belangrijk dat je zorgt dat je jouw watervoorraad op tijd en voldoende aanvult. Elke dag verlies je ongeveer 2 tot 3 liter water via transpiratie, urine, ontlasting en je ademhaling. Dit vocht moet je aanvullen via voeding en het drinken van de juiste vloeistoffen. Op warme dagen, wanneer je ziek bent of als je sport, heb je zelfs nog meer behoefte aan vocht.

Infographic Ons lichaam bestaat voor een belangrijk deel uit water. Drink daarom voldoende water per dag.
Infographic over de rol van water in ons lichaam.

Hoeveel vocht heb je per dag nodig?

Mannen hebben ongeveer 3,2 liter vocht per dag nodig en vrouwen zo’n 2,7 liter. Er zijn ook nog individuele factoren die meespelen waardoor de exacte hoeveelheid per persoon varieert, maar deze getallen zijn een goede richtlijn.

Gelukkig haal je al een groot deel van de benodigde hoeveelheid vocht uit je voedsel, zoals door het eten van groenten en fruit. Groente en fruit bestaan namelijk voor ongeveer 80% uit water. Zo zijn komkommers, tomaten, ijsbergsla, paprika’s, bananen en aardbeien echte waterbommen. Het officiële voedingsadvies is daarom dat je 1,5 tot 2 liter vocht per dag moet drinken.

Een eenvoudige manier om te controleren of je voldoende vocht binnen krijgt, is door te kijken naar de kleur van je urine. Een donker oranje kleur is niet goed, dan heb je te weinig vocht binnengekregen. Je wilt een lichtgele (citroen limonade of slappe groene thee) kleur bereiken.

Groente en fruit bestaan voor een groot deel uit water en dragen daarom bij aan onze dagelijkse vochtinname naast het drinken van water.
Groente en fruit bestaan voor een groot deel uit water en leveren daarom een belangrijke bedrage aan onze dagelijkse vochtinname.

En koffie en thee dan?

In het verleden is vaak beweerd dat koffie en thee een vochtafdrijvende werking hebben. Daar is in meerdere onderzoeken echter geen bewijs voor gevonden. Het voedingscentrum geeft dan ook aan dat 4 kopjes koffie per dag drinken geen probleem is. Ook doe je jouw lichaam een plezier met 3 koppen zwarte of groene thee.

Teveel koffie- en thee drinken kan wel gezondheidsklachten veroorzaken zoals maagklachten, rusteloosheid en een verhoogde hartslag. In die zin is het beter om deze dranken met mate te nuttigen en bij voorkeur water te drinken.

Koffie en thee (met suiker) bevatten bovendien best veel calorieën. Er ontstaat dan in je lichaam een energiepiek met vlak erna een dal, waardoor je opnieuw naar een boost verlangt. Door water te drinken blijft je energieniveau op een constanter niveau en voel je je ook op het einde van de dag nog energiek. Dit gaat ook de beruchte after-lunch-dip tegen.

De relatie tussen water drinken en je productiviteit

Je hersenen bestaan voor bijna 85% uit vocht. Je brein is daardoor behoorlijk afhankelijk van voldoende hydratatie. Wanneer er maar 2% minder vocht voor je hersenen beschikbaar is, verlies je al alertheid en focus. Je raakt sneller vermoeid, je krijgt last van concentratieproblemen waardoor je moeilijk je aandacht bij het moment kunt houden, je kortetermijngeheugen begint te haperen en je kunt last van hoofdpijn krijgen. Te weinig drinken heeft dus invloed op je productiviteit. Wanneer je een glas water drinkt voordat je een mentale taak uitvoert, verhoogt dit meteen je reactietijd tot zo’n 14%.

Door te weinig water te drinken verminderd je concentratie en kan je last van hoofdpijn krijgen.
Door te weinig te drinken verminderd je concentratie en kun je last van hoofdpijn krijgen.

Om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen, heb je voldoende vocht nodig

Jouw lichaam haalt zijn brandstof uit je voeding. Bij de verbranding komen ook afvalstoffen vrij in je lichaam, naast de stoffen die je al binnen hebt gekregen via je omgeving. Het is belangrijk dat deze afvalstoffen verwerkt en afgevoerd worden, zodat ze geen processen in je lichaam verstoren. Een ophoping van afvalstoffen zorgt voor vermoeidheid, slapeloosheid en uiteindelijk een aantasting van je gezondheid en vitaliteit.

Ontdek jouw saboteurs en bereik optimale hydratatie!

Wil je graag voldoende water drinken, maar word je keer op keer tegengehouden door onbewuste patronen? Doe de GRATIS Saboteur-assessment en ontdek welke interne Saboteurs jouw gezonde hydratatie in de weg staan.

Start je gratis Saboteur test

Water is een belangrijk oplos- en transportmiddel om de schadelijke stoffen in je lichaam – via het bloed – af te kunnen voeren. Nadat deze stoffen zijn opgenomen door het water, verwijderen je nieren ze uit je lichaam.

Zes tips om dagelijks voldoende water te drinken

Voldoende water drinken begint eigenlijk gewoon bij het luisteren naar je lichaam. Maar voor velen werkt dit signaal niet voldoende. Het is daarom nodig om je gedrag te veranderen, zodat voldoende drinken een gewoonte wordt. Hieronder vind je een aantal tips. Welke zouden voor jou werken, denk je?

  1. Maak er een gewoonte van om je ontbijt aan te vullen met melk, koffie, thee of het liefst natuurlijk met een glas water. Daarmee maak je alvast een goede start van de dag.
  2. Zet een aantal herhalende herinneringen in je agenda om te gaan drinken. Als jij hiervoor gevoelig bent en deze herinneringen niet gewoon negeert, is dit een handige geheugensteun.
  3. Zet een kan met water op je bureau, zodat een nieuwe voorraad water steeds onder handbereik is. Zorg er wel voor dat je dit meteen bij binnenkomst op kantoor klaarzet. Elke keer als je de kan water ziet staan, is dat direct een herinnering om even te drinken.
  4. Je kunt ook werken met een navulbare fles, zoals die van Dopper. Wanneer je fles leeg is, of wanneer je naar de wc gaat, vul je meteen je fles weer bij.
  5. Gebruik je graag je mobiele telefoon? Dan kan je de hulp in roepen van diverse waterdrink apps zoals WaterMinder. Deze app helpt je om voldoende water te drinken door middel van herinneringen. Je registreert daarbij netjes hoeveel je steeds gedronken hebt, zodat jij je dagelijkse doel kunt behalen. De app probeert je extra te motiveren door het verdienen van badges voor het behalen van je doelen.
  6. Heb je een voorkeur voor frisdranken, koffie en thee? Misschien nodigt de smaak van water je gewoon niet uit om voldoende te drinken. Bij de meeste andere dranken, gaan helaas ook de calorieën meetellen, net zoals bij voeding. Drinken van water heeft daarom de voorkeur. Je zou je beker of kan kunnen aanvullen met een aantal schijfjes citroen of komkommer. Ook kan je enkele blaadjes munt gebruiken. Je water krijgt dan meer smaak en op die manier zal het aantrekkelijker worden om wel voldoende water te drinken. Ze hebben tegenwoordig zelfs geurringen voor om de hals van je fles, waardoor je water een smaakje krijgt zonder de extra calorieën.

Blijf energiek, gezond en vitaal door voldoende water te drinken

Mocht je nou toch erachter komen dat je al een tijdje vergeten bent om te drinken? Dan is dat geen groot probleem. Drink in 1 keer een grotere hoeveelheid water, je vult daardoor je tekorten snel weer aan.

Vul je tekort aan door een grote fles water te drinken.
Drink voldoende water voor een energiek en gezond gevoel!

Laat een reactie achter als je 1 van de bovenstaande tips succesvol gebruikt of als je een andere nuttige tip wilt delen om voldoende water te drinken. Ik hoor graag van je.

Zorg er in elk geval voor dat je elke dag voldoende water drinkt, zodat ook jij energiek, gezond en vitaal blijft!

X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik help leidinggevenden de woelige wateren van leiderschap te trotseren en werkstress te overwinnen. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?