De Waakzame Saboteur uit het Positieve Intelligentie programma positieve intelligentie

De Waakzame Saboteur uit Positieve Intelligentie

Leestijd: 3 minuten

Stel je voor: je bent een gedreven projectleider of teamlead, altijd gefocust op het succes van je project en de tevredenheid van je klanten. Maar soms lijkt het een eindeloze expeditie om je team op dezelfde lijn te krijgen. Terwijl jij onvermoeibaar de belangen van het project bewaakt, blijkt dat niet voor al je teamleden een tweede natuur te zijn.

Een verscheidenheid aan perspectieven

Waarom? Omdat ieder individu de wereld door een unieke bril bekijkt en beleeft. Daarbij worden we geleid door onze eigen aannames, gedachten en hechten we waarde aan verschillende zaken.

We reageren op situaties met verschillende strategieën, ook wel “patronen” genoemd, die in het verleden succesvol voor ons waren. Maar hierdoor ontstaat er wel een uitdaging: wanneer jij met een compleet andere bril en met andere strategieën de wereld beleeft, is het een hele opgave om de zienswijze van anderen te begrijpen.

Ontdek Saboteurs dankzij Positieve Intelligentie®

Dit is waar de theorie van Positieve Intelligentie® van pas komt, met het fascinerende concept van “Saboteurs” die mensen in hun greep houden. Daarbij is er gelukkig positief nieuws: Onderzoek heeft onthuld dat er slechts negen verschillende Saboteurs zijn.

Maar meestal beperken we ons niet tot slechts één enkele saboteur; een combinatie van deze patronen maakt ons leven een stuk uitdagender. Deze Saboteurs, die er alles aan doen om ons tegen te werken, veroorzaken gevoelens van ontevredenheid, stress en verminderen ook onze prestaties.

Welke Saboteurs beperken jouw succes?

Iedereen heeft Saboteurs die persoonlijk succes en geluk in de weg staan.

Ontmasker vandaag je eigen Saboteurs en beperk hun invloed op je leven.

Start je gratis Saboteur test

In het artikel van vandaag zoomen we in op de “Waakzame Saboteur”. Welke uitdagingen brengt deze met zich mee en hoe ga je om met iemand die deze Saboteur heeft?

Uitdagingen binnen teamwerk

Het omgaan binnen een team met een collega die de Waakzame heeft brengt een reeks unieke uitdagingen met zich mee. Hoewel hun intenties goed zijn en ze een diepgewortelde wens koesteren om bij te dragen aan het team, vormt hun voortdurende waakzaamheid een bron van irritaties en vermoeidheid voor hun collega’s.

Constant in de weerstand en beren op de weg zien

Een van de meest in het oog springende kenmerken van de Waakzame is het feilloze vermogen om beren op de weg te zien waar anderen gewoon een rustig pad zien. Terwijl ze constant anticiperen op wat er mis kan gaan, creëren ze daarmee voor anderen een sfeer van voortdurende weerstand.

Advocaat van de Duivel

De rol van Advocaat van de Duivel is ze op hun lijf geschreven, wat resulteert in een overmatige focus op potentiële tekortkomingen en risico’s. Hun ‘ja maar’ houding neemt de energie weg uit creatieve brainstormsessies en teamdiscussies, waardoor andere collega’s terughoudend worden om hun inbreng te delen.

Overwinnen van onzekerheid en een stagnerende vooruitgang

Collega’s bouwen steeds meer moeite op om met de onzekerheid van de Waakzame om te gaan. Het voortdurend in twijfel trekken van beslissingen en het zoeken naar bevestiging van anderen is immers overweldigend. Soms lijkt het alsof je in kringetjes blijft lopen, waarbij dezelfde vragen keer op keer worden gesteld zonder een duidelijke vooruitgang te boeken.

Met een Waakzame onder je teamleden kunnen de frustraties en andere negatieve emoties binnen het team behoorlijk oplopen. Hoe breng je dan de Positieve flow terug?

Innovatie en groei wordt beperkt

De focus op mogelijke problemen zorgt voor het missen van kansen. De neiging om vast te houden aan wat bekend en vertrouwd is, staat innovatie en groei in de weg. Collega’s raken gefrustreerd door het gebrek aan bereidheid om risico’s te nemen en nieuwe wegen te verkennen.

De kracht van begrip en compassie

Het is belangrijk in te zien dat de uitdagingen van de Waakzame niet voortkomen uit slechte bedoelingen, maar uit een diep verankerde strategie om angst en onzekerheid te beheersen.

Effectief samenwerken met iemand met dit patroon vereist begrip, open communicatie en geduld. Om een harmonieuze en productieve werkomgeving te creëren is het belangrijk de waardevolle bijdragen van de Waakzame te erkennen en ze aan te moedigen om zichzelf en anderen meer ruimte te geven.

Kom positief in actie met het Positieve Intelligentie programma voor leidinggevenden

Ben je benieuwd hoe je iemand met de Waakzame effectief in beweging kunt krijgen binnen je team of een project? Het ‘Leiderschap met IMPACT!’-programma met Positieve Intelligentie® biedt de inzichten en tools die je nodig hebt om niet alleen de Waakzame Saboteur te herkennen, maar ook om met compassie en strategieën aan de slag te gaan met andere Saboteurs.

Door deel te nemen aan dit programma, krijg je de kracht om niet alleen jezelf, maar ook je collega’s te begeleiden naar een staat van positieve actie, empowerment en productiviteit.

Neem vandaag nog contact op of klik op de onderstaande knop voor informatie over hoe je jezelf en/of jouw team naar ongekende hoogten kunt brengen.

✔️ Ontdek het unieke ‘Leiderschap met IMPACT!’-programma
X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik coach en train mensen die zich omschrijven als 'Wandelend hoofd' bij het in balans brengen van ratio en emotie. Dat doe ik in combinatie met wetenschappelijk onderbouwde programma's. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?