Eerst doen wat belangrijk is voordat je kleine andere dingen doet bewustwording

Hoe je waardering en tevredenheid zal vinden

Leestijd: 4 minuten

Waardering en tevreden zijn – “Is dit het nou?” Vraag je jezelf steeds vaker af tijdens het piekeren. Je hebt vandaag weer eens de hele dag met collega’s en klanten in meetings gezeten en het ene na het andere brandje geblust. Maar toch heb je geen voldaan gevoel. Je voelt je leeg, moe en in het diepst van je hart zelfs ongelukkig. Omdat je niet in je kracht staat voel je je ook niet van toegevoegde waarde.

Thuis gaat het al net zo. De dagen vliegen voorbij met kleine verplichtingen in en om het huis, doelloos hangen op de bank en het kijken van ‘hersenloze’ tv. Je hoeft alleen maar je ogen open te houden en je hersenmassa uit te schakelen. Toegegeven, dat kan best lekker zijn. Maar het stemmetje in je achterhoofd vraagt zich stiekem toch af: ‘Is er niet meer uit het leven te halen?’

Helder voor ogen hebben wat er voor jou toe doet

Deze situatie duurt ondertussen al zo lang, dat je niet goed meer weet welke dingen je wel voldoening geven. Wat heb je eigenlijk toe te voegen? Wat maakt je gelukkig en waar krijg je energie van? Als je dat niet helder hebt, dan vul je de dagen al snel met onbeduidende dingen. Activiteiten waar je persoonlijk geen waardering uithaalt. Het is een vraagstuk dat regelmatig voorkomt bij de klanten die bij mij komen. Je bent dus niet de enige.

Je tijd impulsief opvullen met allerlei verplichte klusjes en verzoeken van anderen is een valkuil waar veel mensen in stappen. Nee kunnen en durven te zeggen tegen de dingen die niet belangrijk genoeg voor jou zijn. Het is daarom essentieel om heel helder te hebben wat voor jou belangrijk is in het leven. Zonder stip op de horizon, een kompas dat je richting geeft, is het lastig op koers blijven. Daarom deel ik graag een waardevol inzicht met je via een anekdote.

Wanneer je je dagen vult met verplichte klusjes op en om het huis geeft dat een moe en leeg gevoel zonder waardering.
Vul jij je dagen met verplichte klusjes en verzoeken van anderen? Het geeft een moe en leeg gevoel. Je mist de waardering voor wat je doet. Steeds vaker vraag je je af: ‘Is dit het nou?’

Eerst de keien in de pot!

Tijdens mijn studie stond er op een dag een oude, levenswijze docent voor de collegezaal. Zonder ook maar iets te zeggen begon hij de les door een grote glazen pot op zijn lessenaar te plaatsen. Het werd doodstil in de zaal en vol aandacht keken we hoe de docent de glazen pot zorgvuldig vulde met grote keien. Toen hij klaar was stelde hij ons de vraag: ‘Is deze pot nu vol?’ En zonder te aarzelen antwoordden we met een ‘Ja’.

De docent toverde een zak kiezelsteentjes tevoorschijn en deed ook deze in de pot. Hij moest voorzichtig schudden, maar beetje bij beetje vulden de steentjes de open ruimtes tussen de grotere keien. De pot zat nu helemaal tot aan de rand toe gevuld met stenen. Hij stelde de vraag ‘En, is de pot nu vol?’ die we opnieuw met een ‘ja’ beantwoorden.

Vanonder zijn lessenaar haalde de docent een zak zand tevoorschijn. Hij strooide het zand bij de stenen in de pot. De korreltjes zochten hun weg en vulde de ruimtes tussen de stenen in de pot op.

Opnieuw stelde de docent de vraag: ‘Is de glazen pot nu dan wel helemaal vol?’ Deze keer waren we niet zo zeker meer van onze zaak. Maar met enige aarzeling antwoordden we toch met een ‘Ja’. ‘Kijk’ zei de docent en hij pakte een flesje bier. Zonder enig probleem schonk hij het leeg in de al tot de rand toe gevulde pot. We waren helemaal verwonderd door wat we hadden gezien.

In groepjes mochten we zelf het experiment proberen te herhalen. We goten het zand in de pot en daarna de kiezelsteentjes. Toen we de keien in de pot wilde stoppen kwamen we tot de conclusie dat het niet meer ging passen. Vertwijfeld keken we naar de docent: ‘Dat past er allemaal niet in!’.

‘Klopt’ beaamde de docent. ‘Zie de glazen pot als je leven en de keien als de belangrijke dingen. Het zijn de dingen die je waardering geven en je leven betekenisvol maken, ook als je al het andere zou verliezen. De kiezelstenen zijn de andere vrij belangrijke dingen. Bijvoorbeeld je baan, je auto en je huis. Het zand staat voor de onbelangrijke dingen. Kleine dingen die leuk zijn, maar niet noodzakelijk.’

‘Als je eerst je tijd besteed aan de kleine onbelangrijke dingen in je leven, heb je nooit ruimte voor de dingen die ECHT belangrijk voor je zijn. Besteed dus eerst zorg en aandacht aan de keien – de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Er is dan altijd nog ruimte over voor kiezels en zand.’

Hoe vul jij je dagelijkse potje in je leven. Heb je ruimte om de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn?
Bedenk goed hoe je jouw dagelijkse potje vult. Begin met de keien, daarna de kiezels en uiteindelijk het zand. Alleen dan is er voldoende ruimte om de dingen te doen die echt belangrijk zijn.

Ik ben de docent nog altijd dankbaar voor deze eye-opener. Maar nu vergeet ik je bijna het eind van de anekdote te vertellen. Een medeleerling stak haar hand op en vroeg wat de betekenis van het bier was. Er verscheen een grijns op zijn gezicht: ‘Wat fijn dat je dat vraagt. Met het bier wil ik je laten inzien dat hoe vol het leven ook lijkt, je altijd de ruimte kunt maken om met vrienden een biertje te gaan drinken!’

Deze anekdote laat nog maar eens zien hoe belangrijk het is om tijd te besteden aan de dingen die belangrijk voor je zijn zoals je waarden en talenten. Als je dat doet, dan zal je met voldoening op je dag terugkijken. Je krijgt energie, voelt je tevreden en bent gelukkig. Hoe geweldig klinkt dat?

In drie stappen naar tevredenheid, waardering en voldoening

  1. De belangrijkste stap is om helder te hebben wat je waarden en talenten zijn. Op dat moment heb je een innerlijk kompas beschikbaar om krachtige keuzes te maken. Je kunt bepalen wat ‘de keien’ in je leven zijn.
  2. Begin de ochtend met het bepalen van ‘je keien’ voor die dag. Als je ‘s avonds terugblikt op de dag, wat zouden dan de dingen zijn waar je waardering en voldoening uit haalt? Doe die dingen deze dag als eerste of neem ze in ieder geval op in je dagplanning. Immers, voor zand is altijd nog plek.
  3. Herhaal elke dag deze nieuwe gewoonte en verwonder je hoe snel deze routine je grote resultaten zal opleveren.

Praktische coaching voor mensen die zoeken naar meetbaar resultaat

Echt scherp krijgen wat je persoonlijke waarden en talenten zijn. Hoe doe je dat dan? Gelukkig hoef je dat niet alleen uit te zoeken.

Ik help mijn klanten om vol focus van het leven te genieten. Dankzij de praktisch en wetenschappelijk onderbouwde aanpak leer je weer scherp te krijgen wat voor jou belangrijk is. Waar krijg jij energie van en waar haal je voldoening uit?

Na slechts drie maanden persoonlijke begeleiding voel je je een ander mens. Niet meer moe en ongelukkig, maar vol energie en zelfverzekerd. Dankzij hernieuwde focus besteed je aandacht aan die dingen die je voldoening, energie en plezier geven. Dat is niet alleen voor jezelf heel fijn, maar ook voor de mensen om je heen.

HeartMath en vitaliteitscoach Edwin Vriethoff maakt altijd met jou kennis tijdens een vrijblijvend kennismaking gesprek waarin jij je persoonlijke verhaal kunt vertellen.
Ook voor jou maak ik tijd vrij om tijdens een vrijblijvende kennismaking te bespreken hoe we jouw gedroomde resultaat kunnen waarmaken.

Ons eerste gesprek is kosteloos en geheel vrijblijvend. Stop dus met twijfelen en neem direct contact op of bekijk mijn unieke aanbod voor jou. Eindelijk kan je in vertrouwen je verhaal vertellen en we onderzoeken samen of mijn praktische coaching ook voor jou geschikt is.

✔️ Bekijk het unieke aanbod
X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik coach en train mensen die zich omschrijven als 'Wandelend hoofd' bij het in balans brengen van ratio en emotie. Dat doe ik in combinatie met wetenschappelijk onderbouwde programma's. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?