vitaliteit

Waarom het beoefenen van een hobby zo belangrijk is

Leestijd: 2 minuten

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar het beoefenen van een hobby is een belangrijke manier om je energieke en mentale gesteldheid te herstellen. Waarschijnlijk herinner je nog de tijd dat je, vroeger als kind, uitgebreid met een hobby bezig was. Tekenen, knutselen, fietsen, voetballen en ga zo maar door.

Smartphones en streamingdiensten, zoals Netflix, hebben invloed op de manier waarop we tegenwoordig omgaan met onze vrije tijd. Steeds vaker vullen we elk vrij moment op door op ons mobieltje te scrollen of door series op televisie te volgen. Tijens deze momenten zijn we ons minder van het nu bewust. Dat we dit zo regelmatig doen, zijn we ons meestal niet eens echt bewust van. Zo nu en dan met je telefoon bezig zijn of een avondje voor de tv bankhangen is helemaal niet erg, maar deze nieuwe activiteiten lijken het uitoefenen van ‘traditionele’ hobby’s steeds meer te verdringen.

In ‘the flow’ zijn

Wouter van Noort schrijft in NRC een interessant artikel over dit verschijnsel. In het artikel gaat het ook over flow, ontdekt door Mihaly Csikszentmihalyi, een Hongaars-Amerikaanse psycholoog. Door ‘in de flow te zitten’ zorg je voor een mentaal en energiek herstel. Het gebrek aan herstellen is de nummer-1 oorzaak van het ontstaan van een burn-out. Flow bereik je door 1 taak uit te voeren die je beheerst, met volledige focus en met 1 doel voor ogen. Je krijgt directe feedback, zonder kopzorgen te ervaren, terwijl je er directe controle over hebt en het bewustzijn van jezelf en de tijd even verliest. Een hele rits aan voorwaarden, maar laat nou net in de meeste gevallen een hobby hier aan voldoen.

Door ‘in de flow te zitten’ zorg je voor een mentaal en energiek herstel.

Het positieve effect van een hobby kan je maximaliseren door er met regelmaat bewust tijd voor vrij te maken. Je bent daarbij enige tijd met je volledige aandacht in het huidige moment aanwezig. Zorg daarbij dat je je vrije tijd indeelt naar je persoonlijke wensen en eisen. In groepsverband gecommitteerd een hobby uitoefenen en deelname aan wedstrijden, zorgt voor groei en een dieper contact met andere mensen. Dit draagt bij aan je levenstevredenheid en zingeving.

Effectieve eerste hulp bij stress training. Reset direct je stressniveau.
Tijdelijk aanbod: € 14,95
Pak je focus en flow terug
Korte online training inclusief oefenvideo’s en e-book. Ga veerkrachtig om met uitdagende situaties. Bewezen effectief met een solide wetenschappelijke basis.

Hobby’s maken je gelukkig omdat je vooruitgang boekt en omdat je er steeds beter in wordt. Hoe vaak je ook tv kijkt, beter in Netflixen zal je er niet van worden. Lees eens het NRC artikel en sta eens stil bij hoe actief jij nog bezig bent met een klassieke hobby. Op welke manier zou jij ervoor kunnen zorgen regelmatig in een flow te raken?

Deel dit artikel:

Vond je dit interessant?

Schrijf je nu in en ontvang gratis inspiratie om vol focus van het leven te genieten! Bovendien krijg je mijn e-book cadeau, met direct toepasbare tips om je hoofd tot rust te brengen. Dat wil je!

Ik behandel je gegevens vertrouwelijk en je kunt altijd met één klik uitschrijven. Zie ook de privacy verklaring.

Of volg HeartState via social media

X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 2347 downloads

door mensen met een hoge werkdruk.

Download nu je gratis e-book
X

Ter waarde van € 44,95 vandaag slechts 14,95

Introductie aanbieding

Bekijk de actie
Edwin Vriethoff
Ik help IT’ers die worstelen met de gevolgen van een hoge werkdruk. Via praktische en wetenschappelijk onderbouwde coaching zorg ik dat jij weer mentaal en emotioneel in topconditie komt. Vol focus geniet jij weer van het leven!

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

WhatsApp openen
1
Stel hier direct je vraag
Hallo 👋, ik help je graag verder. Als je mij laat weten wat je uitdaging is, denk ik vrijblijvend met je mee om een oplossing te vinden.

Met HARTelijke groet,
Edwin