Waarom we de mening van anderen belangrijk vinden
We doen enorm hard werken om anderen te helpen of om waardering te krijgen. Ook vragen we ons regelmatig af hoe anderen over ons denken. Vinden ze je aardig genoeg? Doe je je werk wel goed genoeg? Het constant bezig zijn met anderen kost bergen energie en kan behoorlijk stressvolle situaties opleveren. Waarom doen we dat dan toch?
Behoren tot een groep was tijdens de prehistorie van levensbelang
Dat we ons zo bewust bezig houden met anderen heeft alles te maken met onze evolutie. Tegenwoordig leven we in het westen in een zogenaamde “ik-cultuur” waarbij het vooral om de autonomie van de persoon gaat. Maar dat is niet altijd zo geweest.
Tijdens de prehistorie waren de kansen om te overleven minimaal wanneer je buiten de groep gezet werd. Het zou dan niet lang duren voordat je door een of ander prehistorisch dier verslonden werd.
Ons brein was er dan ook sterk op gericht om je met ieder stamlid te vergelijken. Doe ik mijn taak goed genoeg? Accepteren ze me in de groep? Maak ik geen fouten waardoor ze me buiten de groep te zetten?
Voor je brein is het dus een overlevingsstrategie om je steeds met vrienden, buren of collega’s te vergelijken. Het heeft zich nog niet kunnen aanpassen aan onze huidige tijd. Het is dus heel normaal dat we dit uit een automatisme doen.
We leven in een kleine wereld dankzij social media
Tegenwoordig blijft het alleen niet bij het vergelijken met ons eigen kringetje van bekenden. Dankzij de digitale ontwikkelingen en social media kunnen we ons met iedereen op de planeet vergelijken.
Omdat onze wereld op deze manier zo klein is geworden zijn er altijd anderen te vinden die het beter voor elkaar hebben dan jezelf. Ze zien er beter uit, zijn succesvoller en gaan op mooiere vakanties. Door jezelf op deze manier met anderen te vergelijken ontstaat er al snel een “Ik ben niet goed genoeg” overtuiging.
Ga uit van je eigen kracht en vergelijk je met jezelf
Al dat rekening houden en vergelijken met anderen kost energie. Je raakt er onzeker van of het geeft frustraties. Je voelt je er in elk geval niet positiever door. Daarom is het een betere strategie om van je eigen kracht uit te gaan en om je met jezelf te vergelijken.
Ga bijvoorbeeld eens kijken waar je een half jaar terug stond of een jaar geleden. Wat is er de afgelopen tijd allemaal veranderd? Wat heb je allemaal bereikt en op welke dingen kan je trots zijn?
Je zal merken dat je op deze manier blijer wordt van alles wat je zelf hebt weten te bereiken. Door bewust te zijn van de stapjes die je maakt zal je je sneller ontwikkelen en veel meer energie overhouden.
Je bent niet de enige die zich met anderen vergelijkt
Realiseer je dat je dus echt niet de enige bent die zich constant met anderen aan het vergelijken is. Dankzij onze evolutie doet iedereen dat en lopen we allemaal rond met stemmetjes die zeggen: “Ik ben te dom/saai/lui/onaardig/dik etc.” Alleen is het een onderwerp waar bijna niemand over praat.
Heb je het gevoel dat je je leven te veel laat leiden door anderen en zou je graag meer van je eigen kracht willen uitgaan? Praat dan eens met een coach. Je bent het namelijk helemaal waard om vanuit je eigen unieke kwaliteiten je leven vorm te geven en je vrij te voelen. Ook jij kan leren om niet meer afhankelijk te zijn van de verwachtingen of invloeden van anderen. Ik nodig je van harte uit om geheel vrijblijvend contact met mij op te nemen.
donderdag 23 juni om 20.00 uur
Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.
Vertel me meer+ 1432 mensen gingen je al voor
Ben jij de volgende?
Start nu je gratis assessmentTer waarde van € 16,95 tijdelijk gratis
Meer dan 3347 downloads!
Pak je e-book mee