vitaliteit

Flow, wat is het en hoe bereik je het?

Leestijd: 4 minuten

De windkracht is vandaag uitdagender dan normaal. Zeker een 5 met uitschieters naar 6. Zullen we uitvaren?

Met enige spanning in mijn lijf besluiten we toch te vertrekken. We willen graag naar een volgende vakantiebestemming en hebben de afgelopen periode voldoende ervaring opgebouwd om veilig te kunnen zeilen.

Onderweg spat het water over de boeg door de stevige golfslag. Ik heb dan ook mijn volledige concentratie nodig om de boot goed op koers te houden. De spetters water op mijn gezicht, de wind door mijn haren, ik ga helemaal op in de elementen. Er bestaat even niets anders dan dit, heerlijk zo op het water!

Terwijl ik de stand van de zeilen aanpas krijg ik constant feedback van de boot door te kijken naar de vorm van de zeilen en de snelheid waarmee we door het water gaan. Het geeft een kick dat ik ook in deze weersomstandigheden de boot prima onder controle heb.

De tijd schiet voorbij en voor ik het weet hebben we onze bestemming bereikt en liggen we veilig in de haven. Wat een uitdagende maar geweldige ervaring!

De bovenstaande ervaring is een voorbeeld van ‘Flow’. Zeilen is voor mij de activiteit waardoor ik regelmatig in een staat van ‘Flow’ terecht kom. Wist je dat het ook een optimale manier is om je interne batterij op te laden? Zo kan je veerkrachtig met stressvolle situaties blijven omgaan en voorkom je dat je overspannen raakt. Daarnaast helpt het je bij het opdoen van nieuwe inzichten, je gelukkig voelen en het vergroten van je zelfvertrouwen.

Ontvang nu ons exclusieve e-book met inzichten over Flow!

Hartcoherentie ademhaling e-book met oefening en trainingsvideo.

Leer over het belang van flow, verlaag je stress en voel je veerkrachtig.

Vul je gegevens in

  • Je krijgt het e-book CADEAU als PDF.
  • Je ontvangt je e-book direct in je mailbox.
  • Plus wekelijkse inspiratie. Uitschrijven kan met één klik.
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Zie de privacy verklaring.

Maak kennis met Mihaly Csikszentmihalyi

De term ‘Flow’ is in 1975 geïntroduceerd door psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Hij onderzocht in de jaren ’70 en ’80 de onderwerpen ‘geluk’ en ‘creativiteit’. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek was om uit te vinden welke factoren er voor zorgen dat je tijdens het uitvoeren van een taak of activiteit gelukkig bent.

Het fenomeen ‘Flow’ is tegenwoordig bekend in de positieve psychologie, de sportwereld en het bedrijfsleven. In de onderstaande TED video (18:51) maak je kennis met Mihaly. Tijdens zijn lezing merkt hij op dat geld niet van invloed is op hoe gelukkig we zijn. Daarom onderzocht hij mensen die plezier en blijvende voldoening vonden in de activiteiten die ze deden. Daarbij ontdekte hij als gemeenschappelijke deler een mentale toestand die hij de naam ‘Flow’ gaf.



De 8 kenmerken van Flow

Dankzij een activiteit met ‘Flow’ werk je aan mentaal en energiek herstel. Maar hoe herken je dit soort activiteiten en wat zijn de kenmerken van ‘Flow’? Volgens Csikszentmihalyi moeten een aantal van de volgende 8 eigenschappen aanwezig zijn:

  1. Je hebt een duidelijk doel voor ogen;
  2. De tijd ontgaat je volledig en lijkt achteraf voorbij te zijn gevlogen;
  3. Je gaat helemaal op in de activiteit en bent totaal niet met jezelf bezig;
  4. Tijdens de activiteit ben je in opperste concentratie;
  5. De activiteit geeft je direct feedback op je prestaties zodat je je eigen handelen kunt bijstellen;
  6. Er zit net voldoende uitdaging in de activiteit om je uit je comfortzone te halen;
  7. Je weet dat je voldoende ervaring hebt om de activiteit te kunnen uitvoeren;
  8. De activiteit beloont en motiveert je intrinsiek; je doet het omdat je het zelf graag wilt en niet omdat het een verplichting is.

Het ego valt weg. De tijd vliegt. Elke handeling, beweging en gedachte volgt onvermijdelijk uit de vorige. Je hele wezen is erbij betrokken en je gebruikt je vaardigheden tot het uiterste.

M. Csikszentmihalyi

Hoe raak je in de Flow?

Helaas weten maar weinig mensen hoe ze in ‘Flow’ kunnen raken. Sommigen overkomt het gewoon terwijl anderen het nooit zullen ervaren. Gelukkig kan je wel degelijk invloed uitoefenen op de voorwaarden die zorgen dat je in deze toestand komt.

Om in de ‘Flow’ te raken is het van belang dat je voldoende ervaring en kennis hebt om de activiteit tot uitvoer te brengen. Je moet het vertrouwen hebben dat je het kunt. Daarnaast moet de activiteit ook een bovengemiddelde uitdaging bieden. De samenhang tussen deze 2 eigenschappen bepaalt je gemoedstoestand en is in het ‘Ervaringsfluctuatiemodel’ van Mihaly Csikszentmihalyi inzichtelijk gemaakt.

Het Ervaringsfluctuatiemodel van Mihaly Csikszentmihalyi maakt duidelijk hoe je Flow bereikt.
Het ‘Ervaringsfluctuatiemodel’ van Mihaly Csikszentmihalyi

Zoals je ziet is het dus belangrijk dat je net voldoende uitdaging hebt om uit je comfortzone te komen terwijl je ook voldoende vaardigheden in huis hebt om in controle te blijven. Als aan deze voorwaarden voldaan is kan je in de ‘Flow’ raken. Helder toch?

Ontbreekt het je helaas aan enige ervaring, dan zal je ademhaling versnellen omdat je constant angst voelt. Heb je wel voldoende ervaring maar ontbreekt de uitdaging dan zal de verveling toeslaan.

In de ongunstigste situatie kijk je onverschillig tegen je activiteit aan. Je hebt dan het idee dat je niets aan het doen bent. Je gebruikt je vaardigheden niet en er is geen enkele uitdaging. In deze apathische toestand wil je niet zijn toch?

Realiseer je dat dezelfde activiteit je niet altijd ‘Flow’ zal blijven geven. Uiteindelijk zal een activiteit namelijk routinewerk worden omdat je kennis en ervaring toenemen. Het is daarom nodig om nieuwe uitdagingen te blijven zoeken.

Welke Saboteurs houden jou uit je Flow?

Je automatische gedachten en patronen kunnen je nogal in de weg zitten om goed in de Flow te raken.

Ontdek in 3 minuten welke ‘Saboteurs’ zich in jou schuil houden en beperk hun invloed zodat je in Flow komt.

Start je gratis Saboteur test

Tips om Flow te bereiken

Ben je inmiddels enthousiast geworden en wil je graag ‘Flow’ ervaren? Ga dan aan de slag met de 3 belangrijkste tips om in ‘Flow’ te komen:

  • Kies een activiteit die echt bij je past. Ga voor iets wat je plezier geeft zoals het uitoefenen van een leuke hobby.
  • Zorg dat er voldoende uitdaging is om je steeds te kunnen verbeteren. Je moet net genoeg geprikkeld worden om uit je comfortzone te blijven komen.
  • Richt je op één enkele activiteit en zorg dat je daarmee minimaal 3 uur lang ongestoord je gang kunt gaan.

Herinner je misschien enkele momenten waarop je in de ‘Flow’ bent geweest? Wat is jouw favoriete activiteit om ‘Flow’ te bereiken? Ik hoor graag van je via de reacties onder deze blog!

X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 3347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, oprichter van HeartState. Ik help leidinggevenden de woelige wateren van leiderschap te trotseren. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

2 REACTIES
  • Karin
    Beantwoorden

    Heerlijk klimmen in het klimbos!

    1. Edwin Vriethoff
      Beantwoorden

      Hallo Karin.

      Bedankt voor het delen van je ervaring.
      Ik kan me inderdaad voorstellen dat je met deze activiteit helemaal in de flow komt!
      Ik wens je nog veel klimplezier toe!

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?