Alles wat je weten moet over positieve intelligentie. positieve intelligentie

Wat is Positieve Intelligentie?

Leestijd: 5 minuten

Het liefst zou je elke dag gelukkig zijn en tevreden terugkijken op je prestaties. Maar voor de meeste mensen is dat een utopie. In werkelijkheid saboteer je telkens weer je eigen gemoedsrust, prestaties en relaties. Ik weet dat, omdat je echt niet de enige bent. Iedereen die ik ken doet dat, inclusief mezelf.

Ik durf dit stellig te beweren omdat je jezelf al saboteert als je langer dan 1 seconde vasthoudt aan negatieve emoties. Negatieve emoties zijn bijvoorbeeld angst, schaamte, schuld, teleurstelling, twijfel, frustratie en stress. Laat laat jij dit soort gevoelens langer dan 1 seconde per dag duren? Dan ben je jezelf dus aan het saboteren…

In feite zou je negatieve emoties eenzelfde rol moeten laten spelen als pijn. Geef ze alleen een informerende en beschermende functie. Als je per ongeluk je hand op een hete kookplaat legt, laat je dan je hand daarop liggen? Natuurlijk niet! Waarom blijf je dan wel zo lang hangen in je negatieve emoties?

Positieve intelligentie® gaat over hoeveel controle je hebt over je eigen emoties, en met name hoeveel je jouw brein laat handelen in jouw eigen belang. Zie je overal de negatieve kant van dingen in, of heb je een positieve kijk op je leven?

Een pakkende omschrijving voor de betekenis van positieve intelligentie is “Bewust positief in het leven staan.”

Waarom is het zo normaal om van het negatieve uit te gaan?

Stel je voor dat je eeuwen geleden geleefd zou hebben. Overleven was in de oertijd niet makkelijk. Je zou niet oud worden als je elke keer nieuwsgierig zou gaan kijken wie of wat het geritsel in het struikgewas veroorzaakt. Om als mens te overleven kon je je maar beter snel uit de voeten maken.

Ons brein is daarom gewend geraakt aan het uitsluiten van gevaar. Het wil risico’s beperken, vasthouden aan bekende en veilige situaties en is erg gevoelig voor sociale afwijzing. Iedereen ontwikkelt een strategie om zichzelf te beschermen. Als een strategie eenmaal succesvol is gebleken, blijf je daar vaak aan vasthouden. Dit zijn je automatische en vertrouwde gedachtepatronen die we voor het gemak “Saboteurs” noemen.

Je brein zit vol met neurale connecties die zich vormen tot automatische en vertrouwde patronen.

Daarom is het heel normaal om het lastig te vinden positief te zijn. Gelukkig kun je de spieren in je brein trainen om positief en oplossingsgericht te zijn. Het ontwikkelen en versterken van de benodigde neurale paden doen we met Mentale Fitness.

Waar staat de uitdrukking PQ-score voor?

In combinatie met Positieve Intelligentie® hebben mensen het vaak over PQ. PQ staat droogweg voor Positieve Intelligentie® Quotiënt. Het is een percentage tussen 0 en 100% waarmee we uitdrukken hoeveel procent van de tijd je brein zich gedraagt als je vriend in plaats van een vijand. Een PQ-score van 50 betekent dat je brein de helft van de tijd behulpzaam is en de andere helft van de tijd jou saboteert.

Hoe saboteren we onszelf?

Saboteurs zijn de stemmen in je hoofd die ervoor zorgen dat je negatieve emoties ervaart wanneer je te maken krijgt met alledaagse uitdagingen in het leven. Ze zijn als automatische patronen in je gedachten, die bepalen hoe je denkt, voelt en reageert. Deze stemmen zorgen voor al je stress, angst, twijfel, frustratie, rusteloosheid en ongelukkigheid. Ze zorgen ervoor dat je prestaties, welzijn en relaties worden gesaboteerd.

Welke Saboteurs hebben jou in hun macht?

Je brein is gericht op gevaar en ziet overal problemen.

Ontdek in 3 minuten de belangrijkste Saboteurs in jouw brein en verzwak hun invloed.

Start je gratis Saboteur test

Je brein bestaat uit een linker- en rechterdeel

De meeste mensen beschouwen het brein als één orgaan. Maar het is belangrijk om in te zien dat je hersenen uit een linker- en rechterdeel bestaan. Deze twee delen hebben elk hun eigen functie.

De rechterhersenhelft is verantwoordelijk voor het grotere geheel. Het is gericht op non-verbale taal en is gevoelig voor het aanvoelen van energie en stemming. Het vormt je sociale en emotionele identiteit.

De linkerhersenhelft houdt zich bezig met logisch en lineair denken. Het ziet details en zorgt voor gesproken en geschreven taal. Het is volledig gericht op ratio en staat daarmee los van emoties en fysieke sensaties. Deze helft is cruciaal voor ons voortbestaan, maar kan je niet helpen bij het ontwikkelen van een sociaal en betekenisvol leven.

De linker- en rechterhersenhelft hebben elk hun eigen functie.

In de westerse wereld zijn we voornamelijk gefocust op de ontwikkeling van de ratio, dus de linkerhersenhelft. Onderzoek toont aan dat bij jonge kinderen beide helften nog in balans zijn, maar naarmate we ouder worden, gaan de meeste mensen door het leven met een onderontwikkelde rechterhersenhelft.

Positieve intelligentie® richt zich dus met Mentale Fitness op het versterken van deze rechterhersenhelft door het ontwikkelen van nieuwe neurale paden in je brein. Het trainen is eenvoudig, net zoals je dat doet met je normale spieren in de sportschool.

Wat is het effect van Positieve Intelligentie?

Wanneer je je Positieve Intelligentie® vergroot, zorgt dat voor positieve emoties bij het omgaan met de uitdagingen in je leven. Dit omvat empathie, medeleven, dankbaarheid, nieuwsgierigheid, blijdschap en kalm, helder en gefocust handelen. Je activeert steeds vaker je rechterhersenhelft, het gebied dat zich bezighoudt met creativiteit en het overzien van situaties. Zo kun je veel beter bepalen wat belangrijk is en welke actie relevant is.

Het activeren van dit gedeelte in je brein zorgt ook voor de afgifte van endorfines. De chemie in onze hersenen heeft invloed op hoe we ons voelen. Cortisol neemt af wanneer we positieve gedachten hebben of blijdschap ervaren, en de hersenen produceren serotonine als reactie op onze positieve emoties. Wanneer je serotoninespiegels normaal zijn, voel je je gelukkig, kalm, minder angstig, meer gefocust en emotioneel stabiel.

Wetenschappelijke onderbouwing

Het onderzoeken van de wetenschappelijke onderbouwing is een wens van je linkerhersenhelft. Sta je daar bij stil?

Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar de invloed van een positieve mindset. Hieruit is onder andere gebleken dat succes vooral volgt bij een hogere PQ en niet alleen door hard te werken.

Shirzad Chamine schrijft in zijn boek “Positive Intelligence”: “De werkelijkheid is dat je gelukkiger en productiever wordt door een hogere PQ, en dan volgt succes vanzelf.”

Recent baanbrekend onderzoek op het gebied van neurowetenschappen, organisatiekunde en positieve psychologie bevestigt de principes van Positieve Intelligentie®. Uit verschillende onderzoeken blijkt het volgende:

  • Mensen met een hogere PQ hebben een hoger salaris, meer succes op hun werk, in hun huwelijk, gezondheid, vriendschappen, sociale contacten en meer creativiteit.
  • Verkopers met een relatief hoge PQ verkopen 37% meer dan collega’s met een lage PQ.
  • Medewerkers met een hogere PQ melden zich minder vaak ziek.
  • Leerlingen met een goede PQ presteren aanzienlijk beter bij rekentoetsen.
  • Projectteams met een manager met een relatief hoge PQ presteren gemiddeld 31% beter dan gelijkwaardige teams onder dezelfde omstandigheden.
  • Managers met een hogere PQ zijn zorgvuldiger en accurater bij het nemen van beslissingen.
  • Een hogere PQ hangt samen met een beter functionerend immuunsysteem, minder stress, een betere nachtrust, een lagere bloeddruk en een langere levensduur.

Het coachen van Positieve Intelligentie

Bij coaching op het gebied van Positieve Intelligentie® draait het om het versterken van de mentale fitheid. De coaching ondersteunt de dagelijkse oefeningen om je Positieve Intelligentie® te versterken. Het doel is om de mentale fitheid te versterken, je saboteurs te verzwakken en je innerlijke wijsheid te versterken.

Als coach werk ik samen met jou om je te leren positief te denken en kansen te zien. Ik moedig een optimistische houding aan, zodat je fysieke en mentale gezondheid verbetert.

Dankzij onze coaching zal je PQ-score stijgen en ervaar je minder stress. Bovendien nemen je werkprestaties en geluksniveau aanzienlijk toe.

Train ook jouw Positieve Intelligentie

We doen dus allemaal aan zelfsabotage. Dit gebeurt zo automatisch dat je je er vaak niet eens bewust van bent. Maar als je vervalt in destructief denken, raak je verstrikt in negativiteit en ondermijn je je eigen potentieel.

Gelukkig kun je er iets aan doen. Zoals ik heb beschreven in dit artikel, kun je je brein heel goed trainen om positief om te gaan met de uitdagingen op je pad.

Ontdek daarom het bewezen Mentale Fitness-programma. Tijdens het programma word je stap voor stap begeleid bij het ontwikkelen van blijvende nieuwe positieve gewoonten die je prestaties, welzijn en relaties een boost geven.

Waar wacht je nog op?

✔️ Ontdek het unieke ‘Mentale Fitness’-programma

Deel dit artikel:

Vond je dit interessant?

Schrijf je nu in en ontvang gratis inspiratie om vol focus van het leven te genieten! Bovendien krijg je mijn e-book cadeau, met direct toepasbare tips om je hoofd tot rust te brengen. Dat wil je!

Ik behandel je gegevens vertrouwelijk en je kunt altijd met één klik uitschrijven. Zie ook de privacy verklaring.

Of volg HeartState via social media

X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Edwin Vriethoff
Ik coach mensen die liever denken dan voelen. Via praktische en wetenschappelijk onderbouwde coaching zorg ik dat jij mentaal en emotioneel in topconditie komt. Vol focus geniet jij weer van het leven!

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?