bewustwording

Wat niemand je vertelt over stress

Leestijd: 6 minuten

Je slaapt onrustig, je hebt nergens meer tijd voor en voelt je constant gespannen. Je interne ‘batterij’ loopt helemaal leeg. Je wilt niets liever dan de rust terug in je leven en daarom ben je stress gaan zien als je nummer één vijand.

Inderdaad, stress staat regelmatig in een slecht daglicht. Er is op internet dan ook veel informatie te vinden over hoe je stress te lijf kunt gaan. Sommige coaches beloven je zelfs een stressvrij leven. Maar een leven zonder stress is onmogelijk!

Inhoudsopgave

Stress is niet je vijand

Bijna niemand vertelt je ook over de positieve kanten van stress. Stress heb je namelijk nodig in je leven. Ik zeg altijd: “Het is the spice of life”. Pas wanneer je niet meer voldoende tijd neemt voor ontspanning tussen stressvolle gebeurtenissen kom je in de problemen. Het gaat erom dat je je batterij van voldoende energie voorziet om veerkrachtig te kunnen reageren.

Dankzij stress kan je je snel en moeiteloos aanpassen aan veranderingen in je omgeving. Het is een bijzonder snel en effectief systeem, maar dat wel de nodige energiereserves aanspreekt. Daarom is onderhoud noodzakelijk. Zou je nooit stress hebben, dan had je nu waarschijnlijk niet meer geleefd omdat je dan niet adequaat gereageerd zou hebben op gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld die keer dat je tijdens het fietsen plotseling moest remmen voor een snel rijdende auto.

Je lichaam heeft stress nodig

Tijdelijke stress is helemaal niet verkeerd en helpt je scherp en actief te blijven. Je lichaam maakt zich klaar om een optimale prestatie te leveren, zoals tijdens een sportwedstrijd, sollicitatie, feedback geven of het presenteren voor een groep mensen. Deze tijdelijke spanning en zenuwen zijn daarbij volkomen normaal en zorgen voor de juiste spanning die je lichaam en geest op dat moment nodig hebben.

Ons stress-systeem maakt deel uit van onze slaapcyclus. Het hormoon cortisol stijgt en daalt in een vaste 24uurs cyclus.
Ons stress-systeem speelt een belangrijke rol bij onze slaap via het hormoon cortisol.

Je stress-systeem zorgt er ook voor dat je ‘s morgens op tijd wakker wordt. Het stress-hormoon cortisol speelt hier een belangrijke rol bij in je lichaam. Rond de 2e helft van je nachtrust zal de hoeveelheid cortisol in je lichaam beginnen te stijgen zodat het zal het pieken rond de tijd dat je in de ochtend wakker wordt.

Helemaal niets doen is maar saai

Door de drukte in je leven lijkt het idee zo aanlokkelijk om helemaal niets meer te doen. Maar als je alle stressgevers in je leven zou verbannen of ontlopen, dan zou dat ook stress veroorzaken. Dat komt omdat je in je leven ook zingeving nodig hebt en voldoening wilt ervaren.

Zonder stimulans is het leven maar saai. Besef dat het je ook plezier geeft om ergens voor te moeten werken en resultaat te halen. Je kan je vast nog wel een moment herinneren waar je na een prestatie veel voldoening ervaarde en waardering van anderen kreeg. Ook nu gaat het uiteindelijk weer om de balans tussen inspanning en ontspanning.

Zoek naar de juiste hoeveelheid uitdaging in je leven

Je ziet dat ook in de onderstaande visualisatie van de wet van Yerkes-Dodson. Wanneer je te weinig uitdaging in het leven hebt voelen we ons nutteloos en neerslachtig. Wanneer je dan werk zoekt en klusjes gaat doen, raak je gemotiveerd en kom je in beweging. Uiteindelijk bereik je een optimaal gebalanceerd punt.

Die balans is de situatie waar je naar opzoek zou moeten zijn. Je bent op de top van je kunnen en alles lijkt vanzelf te gaan. Je hebt energie, voelt je zowel fysiek als mentaal goed en je kan je goed concentreren. Je hebt een positieve levenshouding en je heb je emoties en gedachten in de hand.

Stress volgens de wet van Yerkes en Dodson. Hoe meer inspanning er nodig is voor het leveren van een prestatie hoe meer stress er ontstaat.
De wet van Yerkes-Dodson beschrijft de directe relatie tussen prestatie en je stressniveau.

Veel mensen herkennen helaas dit optimale punt niet. Je blijft meer en meer activiteiten op je nemen, waardoor je uiteindelijk rechts van de trap terechtkomt. Je gaat steeds meer de negatieve gevolgen van stress ervaren en lichamelijke klachten ontwikkelen. Op die momenten is het belangrijk dat je gas weet terug te nemen. Ik heb ervaren dat veel mensen helaas niet goed weten hoe en daar dus goede begeleiding bij kunnen gebruiken.

Hoe stress je vriend kan worden

Wist je dat alleen al de gedachte dat stress slecht is voor je gezondheid, er ook daadwerkelijk voor zorgt dat je eerder komt te overlijden? Wow, dat is even schrikken!

In 2014 raakte ik overspannen door de combinatie van werkdruk en de drukte van een jong gezin thuis. Het kijken van de TED-talk ‘Hoe stress je vriend kan worden’ van gezondheidspsycholoog Kelly McGonigal (zie hieronder) was voor mij een openbaring door de compleet andere visie op stress. Sinds die dag ben ik anders over stress gaan denken.

In haar presentatie verteld Kelly over een studie van Yale University in samenwerking met Cambridge. Gedurende acht jaar werden 30.000 volwassenen in de VS gevolgd. Mensen werden in twee groepen verdeeld: Een groep die geloofde dat stress slecht voor de gezondheid is en een tweede groep die van mening was dat stress geen invloed op de gezondheid heeft. Op basis van openbare sterftecijfers werden na acht jaar de twee groepen met elkaar vergeleken.Ga je eerder dood door stress?

Uit het onderzoek bleek dat mensen met stress 43% meer kans hadden om vroegtijdig te overlijden. Maar dit was enkel bij de groep die geloofde dat stress slecht voor ze was. In de andere groep lag het sterftecijfer zelfs lager dan gemiddeld!

Hoe je denkt over stress maakt dus een enorm verschil, maar hoe kan dat? Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat als je je beeld over stress positief verandert, je lichaam een gezonde reactie op stress geeft.

Hoe je lichaam op stress reageert

Bij een typische stressreactie gaat je hartslag omhoog en vernauwen je bloedvaten onder invloed van het hormoon cortisol. Cortisol helpt je stressvolle perioden door te komen, maar op de lange duur zijn de effecten helaas schadelijk. Chronische stress wordt daarom ook in verband gebracht met klachten op het gebied van hart en bloedvaten. Lang in deze toestand rondlopen is dan ook niet gezond.

Heb je een gezond stressniveau of loopt je gezondheid gevaar?

Test of je klachten hebt waardoor je overspannen raakt of in een burn-out terecht komt.

Je wilt graag weten hoe je ervoor staat. Logisch, want niemand wil uiteindelijk uitgeblust op de bank zitten. In slechts 3 minuten heb je een betrouwbare en duidelijke uitslag. Hoe fijn is het om zekerheid te hebben?

Start nu de stress ⚡ risico test

Maar stel je nu eens voor dat je je gedachten over stress bijstelt. Dat je stress als een extra energieboost ziet voor je lichaam om met uitdagingen om te gaan. Het is een hulpmiddel en je racende hart maakt je klaar voor actie. Je versnelde ademhaling zorgt voor extra zuurstof in je hersenen. Handig!

De mensen die op deze manier naar stress leerden kijken toonden een gezonde lichamelijke reactie op stress. Hun bloedvaten bleven ontspannen zodat ze optimaal konden inspelen op de situatie en geen hartklachten ontwikkelden. Geweldig toch!?

Stress maakt je sociaal

Ook vertelt Kelly over het belang van het hormoon oxytocine. Een hormoon dat ook bekend staat als het knuffelhormoon, omdat het ook vrijkomt als je iemand knuffelt. Het maakt je empathisch en socialer. Het zorgt ervoor dat je anderen wilt helpen en ondersteunen. Tijdens een stressreactie wordt oxytocine aangemaakt, waardoor het jou zal motiveren om steun te zoeken. Het helpt je om eindelijk aan iemand te vertellen hoe je je voelt in plaats van dat je alles blijft opkroppen.

Oxytocine maakt je sociaal en helpt je contact te zoeken met andere mensen.
Het hormoon oxytocine helpt je om steun te zoeken en je verhaal te delen met anderen.

Oxytocine heeft ook positieve gevolgen voor je lichaam. Het beschermt je hart en vaatstelsel tegen de gevolgen van stress en het is een natuurlijke ontstekingsremmer. Het mooie is dat het je hart stimuleert om zijn hartcellen te vernieuwen. Dus naast dat je er socialer van wordt, versterkt het ook je gezondheid wanneer je contact zoekt met anderen tijdens stressvolle periodes. Om dit effect te bereiken is het alleen van cruciaal belang om stress als iets positiefs te zien.

Stress is gezond en maakt je veerkrachtig

Stress verbannen en als iets slechts zien is dus niet de oplossing. Ga doen wat voor jou zowel belangrijk als van betekenis is. Volg je hart en doe dingen waar je energie van krijgt. Soms moet je even door de zure appel heen bijten, maar vertrouw erop dat de stress die daarbij volgt er voor jou is om je te ondersteunen. Zo voorkom je een hartaanval en sta je juist veerkrachtig in het leven!

Een praktische en wetenschappelijke methode om stress te omarmen

Ik heb volop ervaring op dit gebied en heb inmiddels tientallen mensen succesvol geholpen op dit gebied. Dankzij de wetenschappelijk onderbouwde methode van HeartMath leer je de negatieve gevolgen van stress om te buigen naar positieve energie. Het is een praktische aanpak waarvan de resultaten ook nog eens eenvoudig meetbaar en zichtbaar te maken zijn op een computer of je eigen smartphone.

De methode, ook wel hartcoherentie genoemd, is van grote invloed op de hormonen in je lichaam. Door inspanning en ontspanning in balans te brengen beperk je de hoeveelheid cortisol en adrenaline in je lichaam en daarmee ook de negatieve effecten. Het beoefenen van hartcoherentie zorgt voor de vrijgave van oxytocine, dopamine en het vitaliteitshormoon DHEA (De-Hydro-Epi-Androsteron). Je zal je helder en ontspannen voelen zodat je betere beslissingen neemt en hebt weer vol energie in je leven staat.

Krijg je energie en plezier terug!

Tijdens een vrijblijvend gesprek onderzoeken we samen hoe jij je gedroomde resultaat kunt waarmaken.
Ik maak graag vrijblijvend voor jou tijd vrij om te onderzoeken hoe je weer met energie en plezier in het leven komt te staan.

Wil jij ook leren om op een positieve manier met de stress in je leven om te gaan? De dingen te doen waar je energie van krijgt? Weer vol focus genieten van je leven?

Neem de enige juiste beslissing en neem vandaag nog contact met mij op of bekijk mijn unieke aanbod voor jou. Dan gaan we samen onderzoeken of mijn praktische aanpak ook bij jou past.

✔️ Bekijk het unieke aanbod
X

donderdag 23 juni om 20.00 uur

Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.

Vertel me meer
X

+ 1432 mensen gingen je al voor

Ben jij de volgende?

Start nu je gratis assessment
X

Ter waarde van € 16,95 tijdelijk gratis

Meer dan 2347 downloads!

Pak je e-book mee
Prettig om kennis te maken!
Ik ben Edwin Vriethoff, eigenaar en oprichter van HeartState. Ik help leidinggevenden de woelige wateren van leiderschap te trotseren en werkstress te overwinnen. Samen bouwen we aan jouw succesverhaal, waarin je niet alleen je prestaties verbetert, maar ook dieper verbonden bent en ontspannen in het leven staat.

Deel dit artikel:

Geef nu je reactie

Jouw mening of vraag doet er toe. Ik ontvang graag je reactie op dit artikel.

Vul je gegevens in. Je e-mailadres zal niet worden weergeven op de site.

Begin een gesprek
1
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens bij helpen?