
Wat niemand je vertelt over stress
Je slaapt onrustig, je hebt nergens meer tijd voor en voelt je constant gespannen. Je interne โbatterijโ loopt helemaal leeg. Je wilt niets liever dan de rust terug in je leven en daarom ben je stress gaan zien als je nummer รฉรฉn vijand.
Inderdaad, stress staat regelmatig in een slecht daglicht. Er is op internet dan ook veel informatie te vinden over hoe je stress te lijf kunt gaan. Sommige coaches beloven je zelfs een stressvrij leven. Maar een leven zonder stress is onmogelijk!
Inhoudsopgave
- Stress is niet je vijand
- Je lichaam heeft stress nodig
- Helemaal niets doen is maar saai
- Zoek naar de juiste hoeveelheid uitdaging in je leven
- Hoe stress je vriend kan worden โถ๏ธ video
- Ga je eerder dood door stress?
- Hoe je lichaam op stress reageert
- Stress maakt je sociaal
- Stress is gezond en maakt je veerkrachtig
- Hartcoherentie: breng je lichaam terug in balans
- Gratis e-book: Gebruik stress in je voordeel populair
Stress is niet je vijand
Bijna niemand vertelt je ook over de positieve kanten van stress. Stress heb je namelijk nodig in je leven. Ik zeg altijd: โHet is the spice of lifeโ. Pas wanneer je niet meer voldoende tijd neemt voor ontspanning tussen stressvolle gebeurtenissen kom je in de problemen. Het gaat erom dat je je batterij van voldoende energie voorziet om veerkrachtig te kunnen reageren.
Dankzij stress kan je je snel en moeiteloos aanpassen aan veranderingen in je omgeving. Het is een bijzonder snel en effectief systeem, maar dat wel de nodige energiereserves aanspreekt. Daarom is onderhoud noodzakelijk. Zou je nooit stress hebben, dan had je nu waarschijnlijk niet meer geleefd omdat je dan niet adequaat gereageerd zou hebben op gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld die keer dat je tijdens het fietsen plotseling moest remmen voor een snel rijdende auto.
Je lichaam heeft stress nodig
Tijdelijke stress is helemaal niet verkeerd en helpt je scherp en actief te blijven. Je lichaam maakt zich klaar om een optimale prestatie te leveren, zoals tijdens een sportwedstrijd, sollicitatie, feedback geven of het presenteren voor een groep mensen. Deze tijdelijke spanning en zenuwen zijn daarbij volkomen normaal en zorgen voor de juiste spanning die je lichaam en geest op dat moment nodig hebben.

Je stress-systeem zorgt er ook voor dat je โs morgens op tijd wakker wordt. Het stress-hormoon cortisol speelt hier een belangrijke rol bij in je lichaam. Rond de 2e helft van je nachtrust zal de hoeveelheid cortisol in je lichaam beginnen te stijgen zodat het zal het pieken rond de tijd dat je in de ochtend wakker wordt.
Helemaal niets doen is maar saai
Door de drukte in je leven lijkt het idee zo aanlokkelijk om helemaal niets meer te doen. Maar als je alle stressgevers in je leven zou verbannen of ontlopen, dan zou dat ook stress veroorzaken. Dat komt omdat je in je leven ook zingeving nodig hebt en voldoening wilt ervaren.
Zonder stimulans is het leven maar saai. Besef dat het je ook plezier geeft om ergens voor te moeten werken en resultaat te halen. Je kan je vast nog wel een moment herinneren waar je na een prestatie veel voldoening ervaarde en waardering van anderen kreeg. Ook nu gaat het uiteindelijk weer om de balans tussen inspanning en ontspanning.
Zoek naar de juiste hoeveelheid uitdaging in je leven
Je ziet dat ook in de onderstaande visualisatie van de wet van Yerkes-Dodson. Wanneer je te weinig uitdaging in het leven hebt voelen we ons nutteloos en neerslachtig. Wanneer je dan werk zoekt en klusjes gaat doen, raak je gemotiveerd en kom je in beweging. Uiteindelijk bereik je een optimaal gebalanceerd punt.
Die balans is de situatie waar je naar opzoek zou moeten zijn. Je bent op de top van je kunnen en alles lijkt vanzelf te gaan. Je hebt energie, voelt je zowel fysiek als mentaal goed en je kan je goed concentreren. Je hebt een positieve levenshouding en je heb je emoties en gedachten in de hand.

Veel mensen herkennen helaas dit optimale punt niet. Je blijft meer en meer activiteiten op je nemen, waardoor je uiteindelijk rechts van de trap terechtkomt. Je gaat steeds meer de negatieve gevolgen van stress ervaren en lichamelijke klachten ontwikkelen. Op die momenten is het belangrijk dat je gas weet terug te nemen. Ik heb ervaren dat veel mensen helaas niet goed weten hoe en daar dus goede begeleiding bij kunnen gebruiken.
Hoe stress je vriend kan worden
Wist je dat alleen al de gedachte dat stress slecht is voor je gezondheid, er ook daadwerkelijk voor zorgt dat je eerder komt te overlijden? Wow, dat is even schrikken!
In 2014 raakte ik overspannen door de combinatie van werkdruk en de drukte van een jong gezin thuis. Het kijken van de TED-talk ‘Hoe stress je vriend kan worden’ van gezondheidspsycholoog Kelly McGonigal (zie hieronder) was voor mij een openbaring door de compleet andere visie op stress. Sinds die dag ben ik anders over stress gaan denken.
In haar presentatie verteld Kelly over een studie van Yale University in samenwerking met Cambridge. Gedurende acht jaar werden 30.000 volwassenen in de VS gevolgd. Mensen werden in twee groepen verdeeld: Een groep die geloofde dat stress slecht voor de gezondheid is en een tweede groep die van mening was dat stress geen invloed op de gezondheid heeft. Op basis van openbare sterftecijfers werden na acht jaar de twee groepen met elkaar vergeleken.
Ga je eerder dood door stress?
Uit het onderzoek bleek dat mensen met stress 43% meer kans hadden om vroegtijdig te overlijden. Maar dit was enkel bij de groep die geloofde dat stress slecht voor ze was. In de andere groep lag het sterftecijfer zelfs lager dan gemiddeld!
Hoe je denkt over stress maakt dus een enorm verschil, maar hoe kan dat? Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat als je je beeld over stress positief verandert, je lichaam een gezonde reactie op stress geeft.
Hoe je lichaam op stress reageert
Bij een typische stressreactie gaat je hartslag omhoog en vernauwen je bloedvaten onder invloed van het hormoon cortisol. Cortisol helpt je stressvolle perioden door te komen, maar op de lange duur zijn de effecten helaas schadelijk. Chronische stress wordt daarom ook in verband gebracht met klachten op het gebied van hart en bloedvaten. Lang in deze toestand rondlopen is dan ook niet gezond.
Heb je een gezond stressniveau of loopt je gezondheid gevaar?

Je wilt graag weten hoe je ervoor staat. Logisch, want niemand wil uiteindelijk uitgeblust op de bank zitten. In slechts 3 minuten heb je een betrouwbare en duidelijke uitslag. Hoe fijn is het om zekerheid te hebben?
Start nu de stress โก risico testMaar stel je nu eens voor dat je je gedachten over stress bijstelt. Dat je stress als een extra energieboost ziet voor je lichaam om met uitdagingen om te gaan. Het is een hulpmiddel en je racende hart maakt je klaar voor actie. Je versnelde ademhaling zorgt voor extra zuurstof in je hersenen. Handig!
De mensen die op deze manier naar stress leerden kijken toonden een gezonde lichamelijke reactie op stress. Hun bloedvaten bleven ontspannen zodat ze optimaal konden inspelen op de situatie en geen hartklachten ontwikkelden. Geweldig toch!?
Stress maakt je sociaal
Ook vertelt Kelly over het belang van het hormoon oxytocine. Een hormoon dat ook bekend staat als het knuffelhormoon, omdat het ook vrijkomt als je iemand knuffelt. Het maakt je empathisch en socialer. Het zorgt ervoor dat je anderen wilt helpen en ondersteunen. Tijdens een stressreactie wordt oxytocine aangemaakt, waardoor het jou zal motiveren om steun te zoeken. Het helpt je om eindelijk aan iemand te vertellen hoe je je voelt in plaats van dat je alles blijft opkroppen.

Oxytocine heeft ook positieve gevolgen voor je lichaam. Het beschermt je hart en vaatstelsel tegen de gevolgen van stress en het is een natuurlijke ontstekingsremmer. Het mooie is dat het je hart stimuleert om zijn hartcellen te vernieuwen. Dus naast dat je er socialer van wordt, versterkt het ook je gezondheid wanneer je contact zoekt met anderen tijdens stressvolle periodes. Om dit effect te bereiken is het alleen van cruciaal belang om stress als iets positiefs te zien.
Stress is gezond en maakt je veerkrachtig
Stress verbannen en als iets slechts zien is dus niet de oplossing. Ga doen wat voor jou zowel belangrijk als van betekenis is. Volg je hart en doe dingen waar je energie van krijgt. Soms moet je even door de zure appel heen bijten, maar vertrouw erop dat de stress die daarbij volgt er voor jou is om je te ondersteunen. Zo voorkom je een hartaanval en sta je juist veerkrachtig in het leven!
Hartcoherentie: breng je lichaam terug in balans
Je weet nu dat stress niet per se je vijand is. Maar hoe zorg je ervoor dat je lichaam ook tijdens drukke of spannende periodes in balans blijft?
Een praktische en wetenschappelijk bewezen methode hiervoor is hartcoherentie. Door je ademhaling op een specifieke manier te sturen, breng je jouw zenuwstelsel in een rustige, veerkrachtige staat. Je schakelt je natuurlijke herstelmechanisme in, wat direct effect heeft op je stressrespons.
De methode, ook wel hartcoherentie genoemd, heeft een krachtige invloed op de hormonen in je lichaam. Door inspanning en ontspanning beter in balans te brengen, beperk je de aanmaak van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Tegelijk stimuleer je de aanmaak van oxytocine, dopamine en het zogenaamde vitaliteitshormoon DHEA (De-Hydro-Epi-Androsteron). Daardoor voel je je helderder, kalmer en energieker, ook midden in de hectiek. Je maakt betere beslissingen, bent sociaal meer verbonden en staat weer met frisse energie in het leven.
In plaats van te blijven hangen in stress, leer je met hartcoherentie om binnen een paar minuten terug te keren naar rust, overzicht en focus. Het is de sleutel tot veerkrachtig omgaan met stress, zonder je batterij uit te putten.
Gebruik stress in je voordeel. Ontdek hoe.

Stress hoeft geen probleem te zijn als je lichaam leert herstellen. Met hartcoherentie zet je je systeem in 5 minuten per dag terug in balans.
Vul je gegevens in
- Je krijgt het e-book CADEAU als PDF.
- Je ontvangt je e-book direct in je mailbox.
- Plus wekelijkse inspiratie. Uitschrijven kan met รฉรฉn klik.

donderdag 23 juni om 20.00 uur
Het geheim om weer vol focus van het leven te genieten.
Vertel me meer
+ 1432 mensen gingen je al voor
Ben jij de volgende?
Start nu je gratis assessment
Ter waarde van โฌ 16,95 tijdelijk gratis
Meer dan 3347 downloads!
Pak je e-book mee
1 REACTIE
[…] De beroemde Yerkes-Dodson-curve laat zien dat een gezonde hoeveelheid stress leidt tot betere prestaties. Zonder uitdaging verslappen we, maar onder te veel druk breken we. Het geheim? Balans vinden en stress op de juiste manier inzetten. […]